Ένα βήμα πριν το τέταρτο μνημόνιο… Αναλυτικά τα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί

19-4-2016














Μέτρα πάνω από 8 δισ. ευρώ ζητάνε τώρα οι θεσμοί. Βάζουν πλέον την χώρα...
ένα μόλις βήμα από το τέταρτο μνημόνιο διαφορετικά το ΔΝΤ δεν θα παραμείνει στο πρόγραμμα.
Υποτακτικός των δανειστών ο Τσίπρας, την ώρα που τελειώνουν χρόνος και χρήματα.
Οι δανειστές ζητάνε σκληρά μέτρα στο πλαίσιο του πακέτου των 5,4 δισ.ευρώ.Οι αντιπροσωπείες των δανειστών επιστρέφουν από σήμερα, Τρίτη (19/04/2016) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θέλουν να εξασφαλίσουν τώρα όλα όσα θεωρούν κρίσιμα.

Συγκεκριμένα, θα θέσουν τα εξής θέματα:

– Μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.

– Μείωση του αφορολογήτου.

– Πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και ένταξη σ’ αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.

– Πλήρη απελευθέρωση της πώλησης σε funds των κόκκινων δανείων και συμπερίληψη και ενήμερων δανείων στα προς πώληση πακέτα.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι οι δανειστές θα θέσουν το θέμα των πρόσθετων μέτρων – εγγυήσεων, ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, στη βάση της συμφωνίας που κατέληξαν μεταξύ τους στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η αναμενόμενη αυτή στάση των δανειστών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια επίτευξης συμφωνίας ως το Eurogroup στο Άμστερνταμ την Παρασκευή, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Πόσω μάλλον αν στο πακέτο της συμφωνίας περιληφθεί τελικά και το πακέτο των μέτρων σε αναμονή.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση θεωρούν ότι ο στόχος των δανειστών είναι πλέον να κλείσει συμφωνία στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όχι όμως με υποχωρήσεις εκ μέρους τους.
Είναι προφανές ότι η… μπλόφα του κ. Τσίπρα περί παραίτησής του σε περίπτωση που ζητηθούν νέα μέτρα, δεν συγκίνησε κανέναν.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια