Η Απειλη χρεοκοπιας , το Παρασκηνιο και η αντικατασταση του ΔΝΤ απο τον ESM

2-4-2016
















 Εξηγήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση μετά από τους διαλόγους-φωτιά για τις διαπραγματεύσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει και σε σειρά επαφών με ξένους Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα.

Ερώτημα βεβαίως, κατόπιν όλων αυτών, παραμένει αν το ΔΝΤ θα μετέχει τελικά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή αυτή θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του και θα επιστρέψει σε μια δεύτερη φάση, όταν τα τεθεί το θέμα του χρέους, με δεδομένο ότι οι διαφορές στο δημοσιονομικό ύψος που θα πρέπει να καλυφθεί δεν περιορίζονται μόνον μεταξύ του Ταμείου και της Ελλάδας, αλλά κυρίως μεταξύ του Ταμείου και της Ευρώπης.

Η αποκάλυψη των διαλόγων-φωτιά από τον ιστότοπο WikiLeaks οδήγησε στην σύγκληση σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές δήλωναν νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει «παιχνίδια εις βάρος της χώρας».

Παυλόπουλος: Ο ESM, θα έπρεπε να έχει αναλάβει την απστολή του ΔΝΤ.

Μετά την έκτακτη συνάντηση στο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο.

«Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα, για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Παυλόπουλο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του Ταμείου, όπως και ότι θα ενημερώσει ξένους ηγέτες και επικεφαλής θεσμών για τη θέση της Αθήνας. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη», φέρεται να είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του ότι από τη στιγμή που υπάρχει ο ESM, θα έπρεπε να έχει αναλάβει εδώ και καιρό τη σημερινή αποστολή του ΔΝΤ. «Πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Εκτός τούτου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δ. Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον κ. Ρομπέρτο Γκαλτιέρη, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να αποστείλει άμεσα, για το συγκεκριμένο θέμα, επίσημη επιστολή στη επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλαδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου» δήλωσε το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από την κ. Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.

Τι αποκαλύπτουν οι διάλογοι

Η διαρροή αφορά διαλόγους που διεμείφθησαν στις 19 Μαρτίου μεταξύ του κ. Πολ Τόμσεν, της κυρίας Ντέλια Βελκουλέσκου και της κυρίας Ιβα Πέτροβα, στελέχους του ΔΝΤ επί των δημοσιονομικών.


Πηγή:www.anapodos.com/373444068/3670097/posting/%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B7-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%BD-esm?b=99FFF92D4E77C6A96212BC5D6252C8881C3405F

Σχόλια