Βενιζέλος: Θα δούμε τυχοδιωκτισμούς του παλαιού ΠΑΣΟΚ στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

14-5-2016
















Επίθεση σε Τσίπρα: «Το να λες ότι αυταπατώμαι δεν σε καθιστά ούτε συμπαθή ούτε αθώο» - «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ηττημένη χώρα» Ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι έχει μεταστραφεί και από αντιμνημονιακός εφαρμόζει το πιο σκληρό Μνημόνιο.

«Το να λες ότι αυταπατώμαι δεν σε καθιστά ούτε συμπαθή ούτε αθώο. Το να έχεις ιδεοληψίες, στερεότυπα, το να υποστηρίζεις τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό είναι εν πάση περιπτώσει κάτι μεμπτό, αλλά ο τυχοδιωκτισμός, το παιχνίδι με τους θεσμούς, η συκοφάντηση, η χυδαιολογία, η αλλοίωση του φρονήματος και της λογικής του ελληνικού λαού είναι έγκλημα καθοσιώσεως» ανέφερε.
Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ η μοίρα του τόπου είναι η στασιμοχρεοκοπία, δεν είναι η ανάκαμψη και η υπέρβαση του Μνημονίου, τόνισε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι αιχμάλωτη των αντιφάσεών της.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι το πραγματικό πολιτικό δίλημμα είναι να απαντηθεί ποια είναι η άλλη κυβέρνηση, ποια είναι η πολιτική λύση στο εθνικό πρόβλημα και δεν μπορεί, παρατήρησε, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ της περιόδου 2005-2009.

«Άρα, χρειάζεται μία πολιτική που τα υπερβαίνει αυτά, μία εθνική αναπτυξιακή συμφωνία με την κοινωνία και τις δημιουργικές δυνάμεις της, που να μπορεί να γίνει αποδεκτή στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές πλαίσιο. Για ποια Ελλάδα; Για μία Ελλάδα που, όπως σας είπα, δεν μπορεί να είναι ηττημένη χώρα» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «είναι αδύνατη η ανασύσταση του παλιού πολυσυλλεκτικού ΠΑΣΟΚ και, δυστυχώς, ακόμη εκχέονται από τους πόρους αυτού του παλαιού ΠΑΣΟΚ οπορτουνισμοί και τυχοδιωκτισμοί αντιαισθητικοί, τους οποίους θα τους δούμε και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης».

«Αυτό είναι λοιπόν το καθήκον μας, το καθήκον μας είναι πατριωτικό. Ο προοδευτικός σύγχρονος πατριωτισμός και η γλώσσα της αλήθειας είναι ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει στον τόπο αυτόν» κατέληξε.

Ολόκληρη η ομιλία Βενιζέλου

Φίλες και φίλοι, ας πάμε κατευθείαν στην καρδιά του ελληνικού ζητήματος. Δεκαέξι μήνες μετά την πολιτική αλλαγή που εμφανίζεται ως καθεστωτική αλλαγή, δεκαέξι μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, πού βρισκόμαστε; Έχουμε ζήσει δύο χαμένα οικονομικά έτη. Έχει προκληθεί μία βλάβη στην οικονομία, τους θεσμούς και την κοινωνική αντίληψη με πολύ μεγάλο βάθος. Έχει αποδυναμωθεί η εθνική ισχύς γιατί έγινε η ατυχέστατη, η επικίνδυνη διασύνδεση του οικονομικού προγράμματος, της αναθεώρησής του, του προσφυγικού και του σκληρού πυρήνα των εθνικών θεμάτων, των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτική ασφάλειας.

Και τώρα, δεκαέξι μήνες μετά, τί μας λέει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου; Με τον πιο προκλητικό και αυθάδη τρόπο είπε προχθές στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, «ναι, ας πούμε, είχαμε αυταπάτες». «Τώρα όμως είμαστε ευρωπαϊστές, σκληρά μνημονιακοί. Τί έχετε να αντιτάξετε σε αυτό, εσείς που έχετε το βάρος των προηγουμένων Μνημονίων, που διαχειριστήκατε την κρίση από το 2009 έως το 2015 τον Ιανουάριο;» Εννοεί ο κ. Τσίπρας ότι «τώρα εμείς εφαρμόζουμε το Μνημόνιο 3 plus, για να μην πω 4, ακόμη και χωρίς κανένα αντάλλαγμα για το χρέος και περιμένουμε υπομονετικά, πεισματικά την ανάκαμψη της οικονομίας για να αποκομίσουμε πολιτικό όφελος και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με αυτούς που αυταπατώμενοι εξαπατήσαμε, οδηγώντας τους να μας ψηφίσουν τέσσερις φορές, στις Ευρωεκλογές, στις εκλογές του Γενάρη, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015».

Στην πραγματικότητα απευθύνεται σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και του θυμίζει τη συνενοχή του και στην πραγματικότητα πρέπει να αναρωτηθούμε, πότε αυτό το τμήμα του ελληνικού λαού θα αναρωτηθεί: αν ήταν να φθάσουμε μετά από δεκαέξι μήνες εδώ που είμαστε σήμερα, βαθιά μέσα στο 3ο, 4ο Μνημόνιο, χωρίς ρύθμιση για το χρέος, χωρίς καθαρή προοπτική, έχοντας κάνει χιλιόμετρα πίσω σε σχέση με το πού βρισκόμασταν το Δεκέμβριο του 2014, γιατί έπρεπε να γίνει η επιλογή που έγινε τον Ιανουάριο του 2015; Γιατί δεν μπορούμε να αθωώνουμε κανέναν. Δεν ανήκει η ευθύνη μόνο στον κ. Τσίπρα και τη σκληρή ηγετική ομάδα που καθάρισε με σκληρό τρόπο την πτέρυγα του κυρίου Λαφαζάνη. Δεν ανήκει η ευθύνη μόνον στην εθνικολαϊκιστική δεξιά, αλλά ευρύτερα σε όλους εκείνους που στήριξαν ή ανέχθηκαν ή υπέθαλψαν αυτήν την εξαπάτηση της ιστορίας, γιατί περί αυτού πρόκειται.

Το να λες ότι αυταπατώμαι δε σε καθιστά ούτε συμπαθή ούτε αθώο. Το να έχεις ιδεοληψίες, στερεότυπα, το να υποστηρίζεις τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό είναι εν πάση περιπτώσει κάτι μεμπτό, αλλά ο τυχοδιωκτισμός, το παιχνίδι με τους θεσμούς, η συκοφάντηση, η χυδαιολογία, η αλλοίωση του φρονήματος και της λογικής του ελληνικού λαού είναι έγκλημα καθοσιώσεως. Και, τώρα, ο κ. Τσίπρας είναι σφοδρότατα μνημονιακός, το καλό παιδί, ο εκτελεστής των εντολών. Με τί κόστος για τη χώρα; Και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό που χάθηκε, για το κεκτημένο των προσπαθειών μας μέχρι το Δεκέμβριο του 2014;

Πράγματι, ας μιλήσουμε ειλικρινά, έχει βάση και προοπτική το σχέδιο του κ. Τσίπρα; «Περνώ τα σκληρά μέτρα και ακόμη πιο σκληρά, συμβιβάζομαι με το τίποτα, με τα ψέματα στο χρέος σε σχέση με την κολοσσιαία παρέμβαση που κάναμε εμείς το 2012 και περιμένω να ανακάμψει η οικονομία για να αποκομίσω όφελος». Ισχύει αυτό; Αυτό δεν ισχύει, γιατί το υπονομεύει η ίδια η παρουσία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η μοίρα του τόπου είναι η στασιμοχρεοκοπία, δεν είναι η ανάκαμψη και η υπέρβαση του Μνημονίου. Είναι αιχμάλωτη των αντιφάσεών της η Κυβέρνηση, αυτό το μέτωπο, το οποίο συγκροτείται, γιατί ο κ. Τσίπρας, όταν βλέπει ότι χάνει στους κομματικούς συσχετισμούς, ανατρέχει στις πολιτικές των ετερόκλιτων μετώπων, στις οποίες πολλοί σπεύδουν να ενταχθούν, εμφανώς ή αφανώς. Κι ενώ η ανάλυσή μας και η προσπάθειά μας την περίοδο της μεταπολίτευσης ήταν πάντα η σύνθεση του γενικού συμφέροντος, τώρα αυτός μιλά για πρώτη φορά στο όνομα μίας ψευτοταξικής καθαρότητας, σου λέει, θέλω να εκφράζω κάποιους μόνον, αυτοί μου αρκούν. Αλλά όταν δεν εκφράζεις και τους άλλους, δεν υπάρχει περιθώριο για επενδύσεις, για ανάπτυξη, για ανάκαμψη, για αποκατάσταση της ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:www.protothema.gr/politics/article/578143/venizelos-tha-doume-tuhodioktismous-tou-palaiou-pasok-ston-anashimatismo-tis-kuvernisis/ 


 Πηγή:www.protothema.gr

Σχόλια