Φίλης: Το ολοήμερο σχολείο δεν καταργείται, αλλά επεκτείνεται

5-5-2016

















«Το ολοήμερο σχολείο, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά επεκτείνεται», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, «θα είναι ενιαίος τύπος ολοήμερου σχολείου, σε όλη την Ελλάδα και οι γονείς, οι οποίοι εργάζονται, θα μπορούν να τα αφήνουν τα παιδιά τους -προαιρετικό είναι- στο ολοήμερο σχολείο».

«Τι ίσχυε μέχρι τώρα: Είχαμε πολλών τύπων σχολείων. Το κλασσικό δημοτικό που τελείωνε στις 12, είχαμε και το λεγόμενο ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ΕΑΕΠ, το οποίο τελείωνε στις 2 και τα ολοήμερα τελείωναν στις 4», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Εμείς τώρα λέμε ότι πρέπει σε όλα τα παιδιά, σε όλη την Ελλάδα να δίνουμε τα γνωστικά αντικείμενα, τα μαθήματα που δίνουμε στα ΕΑΕΠ, δηλαδή στο 1/3 των σχολείων της Ελλάδας, στα 1.200 από τις 3.500 που έχουμε και δίνουμε σε όλα τα δημοτικά σχολεία και αγγλικά και φυσική αγωγή και εικαστικά και θεατρική αγωγή».

«Γι’ αυτό», συνέχισε, «αυξάνουμε το κανονικό πρόγραμμα του σχολείου από 12.15 σε 1.15. Ταυτόχρονα μειώνουμε το πρόγραμμα των ΕΑΕΠ από τις 2 σε 1.15, ώστε να υπάρχει σε όλη τη χώρα ένας ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου. Και μετά τη 1.15 όσοι γονείς θέλουν που εργάζονται, θα αφήνουν τα παιδιά στους στο ολοήμερο έως τις 4 το μεσημέρι».

«Τα Θρησκευτικά θα παραμείνουν στα σχολεία» - Βολές κατά Αμβρόσιου

Ο κ. Φίλης είπε ότι τα Θρησκευτικά θα παραμείνουν στα σχολεία, ωστόσο, η πολιτεία δεν θα αφήσει όπως ανέφερε τη διδασκαλία τους, σε τζιχαντιστές της ορθοδοξίας, κατονομάζοντας τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε «να σαπίσει το χέρι του υπουργού, αν υπογράψει κατάργηση του μαθήματος».

«Το σχολείο στη χώρα μας είναι κοσμικό. Βεβαίως θρησκευτικά θα υπάρχουν, είναι το μοναδικό δευτερεύον μάθημα που διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες και δεν πρόκειται να το αφήσουμε το μάθημα στον Αμβρόσιο, δηλαδή σε Ορθόδοξους τζιχαντιστές», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.
«Το μάθημα αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας να είναι μάθημα Ορθόδοξο, η πολιτισμική πλευρά της Ορθοδοξίας να υπάρχει, όπως επίσης και ενημέρωση και πληροφόρηση και γνώσεις όλων των φαινομένων της θρησκείας», σημείωσε.

Αν δεν συμφωνήσουμε τη Δευτέρα θα γίνει στις 24

«Οι συμμαχίες που κάνουμε είναι σε μια κατεύθυνση να κλείσει το θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό τη Δευτέρα, που ζητάει και ο Ολάντ με δημόσια δήλωσή του, θα γίνει στις 24», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, σχολιάζοντας την εκτίμηση του Αλέξη Μητρόπουλου νωρίτερα στον Real Fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ότι η πρόθεση των δανειστών είναι να σπρώξουν τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.
Ο κ. Φίλης ανέφερε: «Το σχέδιο αυτό φάνηκε να υπάρχει, από τις συζητήσεις που δημοσιεύτηκαν, τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανάμεσα στον κ. Τόμσεν και τους άλλους παράγοντες του ΔΝΤ, ως επιδίωξη. Άρα, δεν λέει κάτι καινούριο και κάτι αυθαίρετο ο κ. Μητρόπουλος. Λέει ένα πραγματικό σχέδιο που υπήρχε».

«Τώρα, αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι, δεν μπορώ να σας πω. Η μάχη που δίδουμε και διαμορφώνουμε συνεχώς ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη, για πρώτη φορά», συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.
«Όπως βλέπετε, βγαίνει ο Γιούνκερ με τόσο σαφή τρόπο, βγαίνει ο Ολάντ, βγαίνει ακόμα ο Ντάισελμπλουμ, που σημαίνει κάτι αυτό το πράγμα. Οι συμμαχίες που κάνουμε είναι σε μια κατεύθυνση να κλείσει το θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό τη Δευτέρα, που ζητάει και ο Ολάντ με δημόσια δήλωσή του, θα γίνει στις 24».


Πηγή:www.enikos.gr

Σχόλια