Στον εισαγγελέα η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αλληλλεγγύη» για κατάχραση 5,6 εκατ. ευρώ.Βασικός κατηγορούμενος στενός συνεργάτης του Χριστόδουλου

19-6-2016
















Από τα σύννεφα πέφτουμε με την είδηση της κατάχρασης δημοσίου χρήματος (γύρω στα 5,6 ψωροεκατομμυριάκια) που φέρεται να έχει γίνει από την ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αλληλλεγγύη» με βασικό πρόσωπο τον φίλο και συνεργάτη του Χριστόδουλου, Δημήτρη Φουρλεμάδη. Όπως διαβάζουμε εδώ:

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προτείνει ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος να παραπεμφθούν 4 κατηγορούμενοι για τα πεπραγμένα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη».

Ο εισαγγελικός λειτουργός με την πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο ζητά να καθίσουν στο εδώλιο ο άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και διαχειριστής της ΜΚΟ Δημήτρης Φουρλεμάδης, η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεωργία Λυμπέρη και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.

Οι κατηγορίες που κατά περίπτωση τους αποδίδονται είναιυπεξαίρεση με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, συνέργεια στο αδίκημα αυτό,απιστία και ψευδή βεβαίωση.

Η υπόθεση αφορά ποσό 5,6 εκ. ευρώ που έλαβε την περίοδο 2005-2006 η «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών για να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες «δράσεις» τις οποίες όμως φέρεται πως είτε άφησε ημιτελείς, είτε δεν τις πραγματοποίησε καθόλου. Κεντρικό πρόσωπο της υπεξαίρεσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, φέρεται να είναι ο Δ.Φουρλεμάδης καθώς είχε τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της ΜΚΟ.

Ο Φουρλεμάδης φαίνεται ότι την πιο γερή μπάζα την έκανε με μια υπόθεση με τρόφιμα που θα αγόραζε η «Αλληλλεγγύη» για επισιτιστική βοήθεια στο Ιράκ:

Μεταξύ των προγραμμάτων που η «Αλληλεγγύη» ανέλαβε και δεν πραγματοποίησε είναι, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, η αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ και συγκεκριμένα κατεψυγμένων κοτόπουλων με σκοπό τη διανομή αυτών στους δοκιμαζόμενους και υποσιτιζόμενους πληθυσμούς. Η ποσότητα ορίστηκε στα 2.650.000 κιλά κατεψυγμέναπουλερικά, η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες (από 27-9-2006 έως 26-3-2007) και η χρηματοδότηση που θα ελάμβανε συμφωνήθηκε στο ποσό των 7 εκ. ευρώ, από το οποίο η ΜΚΟ έλαβε ως προκαταβολή 5,6 εκ. ευρώ.

Τελικώς αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στο Ρέντη αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα των πουλερικών κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση». Κατόπιν αυτής της εξέλιξης το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα η ΥΔΑΣ κατήγγειλε τη σύμβαση τον Ιούνιο του 2007 καλώντας τη ΜΚΟ να επιστρέψει εντός 30 ημερών και εντόκως ολόκληρο το ποσό των 5,6 εκ. Ευρώ. Ωστόσο από το ποσό αυτό επεστράφησαν μόνο τα 500.000 ευρώ και στον Δ.Φουρλεμάδη αποδίδεται πως το υπόλοιπο το ιδιοποιήθηκε παρανόμως, ενσωματώνοντάς το στην περιουσία του.
Στη δεύτερη κατηγορούμενη αποδίδεται ότι εκ της θέσεως της βοήθησε και διευκόλυνε τον συγκατηγορούμενό της Δ.Φουρλεμάδη στην υπεξαίρεση των 5,6 εκ. ευρώ ενώ στους άλλους δύο ότι βεβαίωσαν ψευδώς όταν έλαβαν εντολή ελέγχου από τον Διευθυντή της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως πως το ποσό των 5,6 εκ. ευρώ παραμένει στον λογαριασμό της ΜΚΟ. Στην πραγματικότητα όμως, κατά τον εισαγγελέα, τα χρήματα είχαν εξαφανιστεί -πλην ελαχίστων χιλιάδων- ενώ δεν είχε υλοποιηθεί κανένα από τα προγράμματα που η Οργάνωση δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει.

Η υπόθεση είχε λάβει τα φώτα της δημοσιότητας και παλαιότερα, όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας το 2010:

Φέρεται να κατασπατάλησαν εκατομμύρια για άσχετες προς το καταστατικό της Οργάνωσης πράξεις, όπως δωρεές ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Μητροπόλεις αλλά και για ναύλωση αεροσκάφους για ταξίδι του αειμνήστου αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Κόσοβο, ο οποίος με απόφασή του είχε εκχωρήσει υπερεξουσίες στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ (η οποία τότε ανήκε αποκλειστικά στην Αρχιεπισκοπή Αθήνας), Δημήτρη Φουρλεμάδη.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ φαγώθηκαν και πολλά από τα έργα για τα οποία είχε λάβει χρήματα η ΜΚΟ έμειναν μακέτο, όπως η κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β.Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη των 4 κατηγορούμένων σε δίκη έχει το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί με βούλευμά του.


Πηγή:anemosanatropis.blogspot.gr/2016/05/56.html

Σχόλια