Νέος καταυλισμός προσφύγων δημιουργείται στην Θήβα

16-6-2016















Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε, ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα και στον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ιωάννη Μπαλάφα αμέσως μόλις πληροφορήθηκε πως ένα παλαιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, που εφάπτεται των ορίων του οικισμού της πόλης των Θηβών, προετοιμάζεται να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Δημάρχου :

“Κύριοι Υπουργοί

Με ιδιαίτερη κατάπληξη και όλως τυχαίως, πληροφορηθήκαμε σήμερα από δημότες μας, ότι ένα παλαιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, που εφάπτεται των ορίων του οικισμού της πόλης της Θήβας, προετοιμάζεται να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής- αγνώστου σε αριθμό- προσφύγων.

Μετά από επίσκεψη που έγινε στον χώρο του εργοστασίου από τη Δημοτική Αρχή βεβαιωθήκαμε ότι οι παραπάνω πληροφορίες είναι ακριβείς, αφού στον εν λόγω χώρο υπήρχε έντονη κινητικότητα για τη μετατροπή αυτού σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, κάτι το οποίο μας το επιβεβαίωσε και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, ο οποίος, όπως δήλωσε, έχει εκμισθώσει το εργοστάσιο για τον σκοπό αυτό.
Η πλήρης έλλειψη ενημέρωσης της Δημοτικής Αρχής για ένα τόσο σοβαρό θέμα καταδεικνύει τουλάχιστον περιφρόνηση προς την τοπική κοινωνία, καθώς η επιλογή για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων, στο συγκεκριμένο χώρο, αντενδείκνυται για τους παρακάτω ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους:

α. Το εργοστάσιο είναι σε επαφή με την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών-Λιβαδειάς- Λαμίας, απ' όπου καθημερινά διέρχονται χιλιάδες οχήματα, μεταξύ των οποίων τουριστικά λεωφορεία με προορισμό κυρίως την Αράχωβα και τους Δελφούς και βαρέα οχήματα. Ως εκ τούτου, με την εγκατάσταση κέντρου υποδοχής προσφύγων στη θέση αυτή, δημιουργείται σοβαρό θέμα ασφάλειας για την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και είναι βέβαιο ότι θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.
β. Το εργοστάσιο βρίσκεται στα όρια του ιστού της πόλης, σε περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω του ότι πλησίον αυτού και σε απόσταση 800m υπάρχει πολυπληθής οικισμός ΡΟΜΑ ( 1.000 και πλέον άτομα) , όπου παρατηρούνται συνθήκες έντονης παραβατικότητας, γεγονός για το οποίο ο Δήμος έχει απευθυνθεί κατ' επανάληψη στα αρμόδια Υπουργεία . Είναι βέβαιο ότι η δημιουργία του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων σε άμεση γειτνίαση με τον οικισμό των ΡΟΜΑ θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα υπάρχοντα προβλήματα και θα καταστήσει δυσβάστακτη τη ζωή των δημοτών κυρίως της περιοχής και είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Για τους ανωτέρω λόγους σας εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τις, εν αγνοία του Δήμου μας, ενέργειες, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα βρουν απέναντί τους σύσσωμη την κοινωνία της Θήβας και σας καλούμε όπως σταματήσει κάθε ενέργεια για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Ως Δημοτική Αρχή δηλώνουμε τη συνδρομή και συμβολή μας στην επίλυση του σοβαρού ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκύψει στη χώρα μας, πλην όμως, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι ο πλέον ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ για την εγκατάσταση προσφύγων.

Τέλος, πιστεύουμε ότι θα ληφθούν υπόψη τα παραπάνω και ότι σε συνεργασία με το Δήμο μας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα βρεθεί κατάλληλος χώρος για την αντιμετώπιση του θέματος”.


Πηγή: viotianews.gr

Σχόλια