Δελτίο Τύπου για την συνάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και μελών της Πλεύσης Ελευθερίας με ανθρώπους του Πολιτισμού

23/06/2016





















Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο Πολιτισμός είναι μία καθημερινή μάχη δική σας, είναι μία καθημερινή δήλωση και πράξη ζωής και αντίστασης, και, ταυτόχρονα, είναι ζωτικό στοιχείο για την ύπαρξη, την μάχη, την αντίσταση της ίδιας της κοινωνίας, είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας και της συνοχής του λαού μας.





















Ο Πολιτισμός δεν γίνεται μέσα από κομματικά προγράμματα, ούτε μέσα από μία κρατικιστική αντίληψη για την Τέχνη.

Οι άνθρωποι του Πολιτισμού και της ανεξάρτητης δημιουργίας θα δώσουν μαζί με την κοινωνία, μαζί με τους νέους ανθρώπους την μάχη για την Ελευθερία μας και για την Δημοκρατία.




















Μεγάλη ήταν οι ανταπόκριση των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού στην πρόσκληση γνωριμίας που απηύθυνε η Πλεύση Ελευθερίας.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, στην “Αρχιτεκτονική” στο Γκάζι, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και μέλη της Πλεύσης Ελευθερίας, με πρωτοστατούντες νέους δημιουργούς, υποδέχθηκαν τους ανθρώπους της Τέχνης, του Πολιτισμού και της ανεξάρτητης δημιουργίας σε μια συνάντηση γνωριμίας.


“Ο λόγος γι’ αυτήν την πρωτοβουλία είναι ότι η Πλεύση Ελευθερίας πιστεύει βαθιά και το διακηρύσσει προγραμματικά ότι ο πολιτισμός είναι υπόθεση όλων. Και ο πολιτισμός, ταυτόχρονα, η πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία, είναι στοιχείο συνοχής της κοινωνίας. Είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας. Ο Πολιτισμός δεν γίνεται μέσα από κομματικά προγράμματα, ούτε μέσα από μία κρατικιστική αντίληψη για την Τέχνη και τη δημιουργία.

Ο Πολιτισμός είναι μία καθημερινή μάχη δική σας, είναι μία καθημερινή δήλωση και πράξη ζωής και αντίστασης, και, ταυτόχρονα, είναι ζωτικό στοιχείο για την ύπαρξη, την μάχη, την αντίσταση της ίδιας της κοινωνίας” ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της, και συνέχισε: “Τα πρόσφατα γεγονότα, η προσπάθεια επιβολής στον Πολιτισμό και στους ανθρώπους του Πολιτισμού, μιας εισαγόμενης εκδοχής της τέχνης αλλά και της υποτιμητικής προσέγγισης ότι θα μετεμφυτευθεί εδώ εκείνο που είναι ξένο και, κυρίως, θα μας μάθουν τι σημαίνει Τέχνη και Δημιουργία, αφύπνισε τις συνειδήσεις, πιο πολύ των ανθρώπων που δίνουν αυτήν την καθημερινή μάχη για τον πολιτισμό όλα αυτά τα χρόνια.

Εκείνο, όμως, που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, εκείνο το οποίο ήθελα προσωπικά να σας πω και θέλαμε να σας πούμε από την πλευρά της Πλεύσης Ελευθερίας είναι ότι σε αυτήν την τρομακτική δοκιμασία που αντιμετωπίζει ο λαός μας, σε αυτήν την άγρια επίθεση, απέναντι στην οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινωνία, εσείς έχετε ένα μερίδιο μάχης, αντίστασης και αγωνιστικότητας. Ταυτόχρονα, έχετε και ένα μερίδιο ευθύνης. Το μερίδιο αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι από εσάς, από τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού, από τους δημιουργούς, αναμένει να εμπνευστεί και να εμψυχωθεί, για να αναστυλωθεί, για να σταθεί στα πόδια της, να σηκώσει το κεφάλι και να διεκδικήσει ολόκληρη η κοινωνία.

Την ίδια ώρα, αδυσώπητες εξουσίες θέλουν τη δική σας παραίτηση, τη δική σας απόσυρση, τη δική σας απογοήτευση ή υποταγή. Εμείς, λοιπόν, χωρίς καμμία διάθεση να σας “καπελώσουμε” και χωρίς καμμία διάθεση να σας κανοναρχίσουμε, πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία για να σας πούμε ότι είμαστε δίπλα σας, ότι θα δώσουμε τη μάχη και θέλουμε να είστε δυνατοί και να τη δώσετε κι εσείς από το δικό σας μετερίζι. Αυτή είναι μία από τις πολλές συναντήσεις που θα κάνουμε για να εξερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η μάχη για τον Πολιτισμό, που είναι μάχη ταυτότητας και ύπαρξης, θα δοθεί όπως πρέπει και ότι ταυτόχρονα οι άνθρωποι του Πολιτισμού και της ανεξάρτητης δημιουργίας θα δώσουν μαζί με την κοινωνία, μαζί με τους νέους ανθρώπους την μάχη για την Ελευθερία μας και για την Δημοκρατία”.

Κλείνοντας την σύντομη τοποθέτησή της και ανανεώνοντας το ραντεβού η Ζωή Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους είπε: “Θέλω να σας πω ότι θα σας βάλουμε και κάποιες δοκιμασίες, γιατί θα πάρουμε πρωτοβουλίες στο εγγύς μέλλον για να υπενθυμίσουμε ότι αυτός ο λαός, όταν ρωτήθηκε, όταν του δόθηκε η δύναμη, είπε “ΟΧΙ”, ένα βροντερό “ΟΧΙ”, σε αυτό που σήμερα συμβαίνει. Και πρέπει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν λίγοι, αλλά ήταν πάρα πολλοί, και οι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, οι ανεξάρτητοι δημιουργοί, που είπαν, επίσης, “ΟΧΙ”. Αυτό το “ΟΧΙ” μας να το υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε το περιεχόμενό του”.

Πηγή:www.plefsieleftherias.gr/deltio-typou-gia-tin-synantisi-tis-zois-konstantopoulou-ke-melon-tis-plefsis-eleftherias-me-anthropous-tou-politismou/

Σχόλια