Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Οι υπαίτιοι για τα Μνημόνια πρέπει να λογοδοτήσουν σε Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια»

18-6-2016















Με την κεντρική ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην κατάμεστη αίθουσα του Ωδείου της Δράμας ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη της Πλεύσης Ελευθερίας στην Ανατολική Μακεδονία την Δευτέρα και την Τρίτη 13 & 14 Ιουνίου 2016.. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε σε ένα ένθερμο κοινό για τα προτάγματα της Πλεύσης Ελευθερίας. Αναφέρθηκε στα Μνημόνια, υπογραμμίζοντας ότι “συνιστούν εσχάτη […]

Με την κεντρική ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην κατάμεστη αίθουσα του Ωδείου της Δράμας ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη της Πλεύσης Ελευθερίας στην Ανατολική Μακεδονία την Δευτέρα και την Τρίτη 13 & 14 Ιουνίου 2016..

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε σε ένα ένθερμο κοινό για τα προτάγματα της Πλεύσης Ελευθερίας. Αναφέρθηκε στα Μνημόνια, υπογραμμίζοντας ότι “συνιστούν εσχάτη προδοσία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, για το οποίο υπάρχουν υπεύθυνοι και υπαίτιοι, που πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, σε δικαστήρια με λαϊκή συμμετοχή, σε Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια, που εγγυώνται την αντικειμενική και αναλογική απόδοση ευθυνών”. Μίλησε για το θράσος όσων σήμερα ως Αξιωματική και Ελάσσων Αντιπολίτευση εξανίστανται για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις κατεπείγουσες διαδικασίες, την απαξίωση της Βουλής, ενώ οι ίδιοι ως Κυβέρνηση κατέφυγαν στις ίδιες ακριβώς αντισυνταγματικές πρακτικές κατά κόρον. Στηλίτευσε τα κόμματα του Κοινοβουλίου που στήριξαν με την αποχή τους την Κυβέρνηση και όχι τον λαό. Με αφορμή το φρικιαστικό έγκλημα στο Ορλάντο, μίλησε για τη σημασία θωράκισης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών αλλά και όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ξενοφοβικές, ρατσιστικές, ομοφοβικές, μισαλλόδοξες αντιλήψεις.

«Η Πλεύση Ελευθερίας κοιτάει προς το μέλλον, με επίγνωση του παρελθόντος και με αταλάντευτη βούληση, με ανυποχώρητη απόφαση να συνδράμει και να συγκροτήσει εκείνο το σαρωτικό κοινωνικό μέτωπο, εκείνη την σαρωτική κοινωνική διεκδίκηση, αυτήν την ολομέτωπη μάχη που πρέπει να δώσουμε προκειμένου να πάρουμε πίσω, τη ζωή, το μέλλον μας, προκειμένου να πάρουμε πίσω τη χώρα μας, την πατρίδα μας, προκειμένου να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την Δημοκρατία στη χώρα μας, προκειμένου να ανακτήσουμε την ελευθερία που κάποιοι μας αφαίρεσαν, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε το περιεχόμενο ζωής που οι ζώσες και οι επόμενες γενιές δικαιούνται και υποχρεούνται να διεκδικούν.

Θα σας μιλήσω για την Πλεύση Ελευθερίας ως μια απόφαση και μία πρόσκληση. Για την Πλεύση Ελευθερίας ως έναρξη μιας μάχης που ακόμη εκκρεμεί, μιας μάχης που πρέπει να δοθεί προκειμένου να είμαστε ελεύθεροι, προκειμένου να ζούμε με περηφάνια και αξιοπρέπεια, προκειμένου να μπορούμε να κοιτάμε μετά από καιρό τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να ‘μαστε περήφανοι, προκειμένου να μπορούμε να κοιτάμε τις επόμενες γενιές στα μάτια και να ξέρουμε ότι δεν τις προδώσαμε και τους παραδώσαμε αυτά που οφείλαμε, αυτά που παραλάβαμε από τους προηγούμενους.

Για την Πλεύση Ελευθερίας: Τι είναι Πλεύση Ελευθερίας
Η Πλεύση Ελευθερίας δεν είναι ένα παραδοσιακό κόμμα και γι’ αυτό δεν έχει ούτε επιτετραμμένους, ούτε τοποτηρητές.

Δεν έχει κομματικούς μηχανισμούς.

Δεν έχει εσωτερικούς ισορροπισμούς και δεν θα αποκτήσει ποτέ.

Δεν είναι μία συνεύρεση ανθρώπων που θέλουν να ανακυκλώσουν τον εαυτό τους στην εξουσία.
Δεν είναι μία ευκαιρία να αποκτήσουν κάποιοι θέσεις και οφίκια.

Είναι μία πολύ σοβαρή απόφαση ζωής, απόφαση διεκδίκησης, απόφαση και θέση μάχης. Και γι’ αυτό δεν λέει, απλώς, ότι είναι κίνημα. Θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να αποτελέσει ένα ζωντανό κίνημα και κόμμα, όχι προκατασκευασμένο ως κονσέρβα, αλλά βγαλμένο μέσα από την κοινωνία, με ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με ανοιχτές τις πόρτες, ανοιχτά τα μάτια, ανοιχτό μυαλό, ανοιχτά πανιά.

Είναι μία προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί, συνολικά, ο λαός μας και όχι μόνο ένα κομμάτι του λαού μας. Είναι μία πρόσκληση να ενσαρκώσει αυτό το κόμμα και κίνημα ο ίδιος ο λαός, η ίδια η κοινωνία. Γι’ αυτό και η αποψινή σας παρουσία είναι πολύτιμη. Γι’ αυτό και αυτή η διαδικασία, που τώρα αρχίζει και δεν τελειώνει, είναι ζωτικής σημασίας.

Η Πλεύση Ελευθερίας είναι ο καθένας και η καθεμιά που αποφασίζει να δώσει τη μάχη για το μέλλον. Χωρίς να ξεχνά την προδοσία του παρελθόντος, χωρίς να δίνει άφεση αμαρτιών για τα εγκλήματα εκείνων που πρόδωσαν την λαϊκή εμπιστοσύνη και την κοινωνική εντολή.
Πρέπει να μην επιτρέψουμε η μνημονιακή δεσποτεία να συμπληρώσει επταετία, σαν άλλη δικτατορία. Είμαστε ήδη στα 6 χρόνια. Και σας θυμίζω ότι αυτά τα 6 χρόνια ξεκίνησαν με υποσχέσεις και εξαγγελίες ευημερίας και ανάπτυξης που θα έρχονταν το 2011, το 2012, το 2013, ’14, ’15 και τώρα ακούμε τον κ. Τσίπρα σαν άλλο κ. Σαμαρά, σαν άλλο κ. Παπαδήμο, σαν άλλο κ. Παπανδρέου να λέει τα ίδια: ότι η ανάπτυξη θα έρθει στο τέλος του ’16. Για να προστεθεί και ο ίδιος στη θλιβερή σειρά των μνημονιακών Πρωθυπουργών που αφού πρόδωσαν τον λαό, τον μπούκωσαν με κούφιες υποσχέσεις, με ψέματα, με απάτη.

Για την απόδοση Δικαιοσύνης για το μνημονιακό έγκλημα

Το Μνημόνιο συνιστά εσχάτη προδοσία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και γι’ αυτό το έγκλημα υπάρχουν υπεύθυνοι και υπαίτιοι. Πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Και πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, σε δικαστήρια με λαϊκή συμμετοχή, σε Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια, που εγγυώνται την αντικειμενική και αναλογική απόδοση ευθυνών.

Για τον Μητσοτάκη – Επιστολή σε Βούτση

«Άκουσα ότι ο κ. Μητσοτάκης, έστειλε επιστολή στον κ. Βούτση και διαμαρτύρεται γιατί εκδίδονται πολλές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), γιατί υπάρχουν πολλά κατεπείγοντα νομοσχέδια και γιατί οι υπουργοί δεν εμφανίζονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Μα, αποτελεί θράσος να διαγωνίζονται σε υποκρισία εκείνοι που ήταν οι πρώτοι διδάξαντες. Ομολογουμένως, οι μαθητές ξεπέρασαν τους δασκάλους. Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε τον κ. Σαμαρά, και ο κ. Βούτσης ξεπέρασε τον κ. Μεϊμαράκη αλλά, αλίμονο, ας μην ξεχνάμε ότι αυτές ήταν οι ίδιες πρακτικές που εφάρμοζαν οι προηγούμενοι, με τον ίδιο καθεστωτισμό, με την ίδια αλαζονεία της εξουσίας και με την ίδια, ακραία, περιφρόνηση για τον λαό, τον οποίο θεωρούν κουτό και τον οποίο θέλουν να κοροϊδεύουν».
Για ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή

Όταν, λοιπόν, ανακοινώθηκε η παραίτηση της Κυβέρνησης για να γίνει βίαιη διάλυση της Βουλής και να μπορούν πιο εύκολα, σε μια άλλη Βουλή, με «καλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», όπως έλεγαν, να περνούν τα Μνημόνια, τα λεγόμενα «αντιμνημονιακά» κόμματα της Βουλής, τα λεγόμενα «αντισυστημικά» κόμματα συνέδραμαν σε αυτήν τη διαδικασία. Με οργανωμένη αποχή, και το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, που σε καμμία περίπτωση δεν τα εξισώνω, και τα δύο, όμως, αυτά κοινοβουλευτικά κόμματα, συμμετείχαν στην οργανωμένη αποχή στην οποία προσκάλεσε η Κυβέρνηση τα κοινοβουλευτικά κόμματα, συμμετείχαν στην παρεμπόδιση της δημιουργίας της συγκρότησης απαρτίας και παρεμπόδισαν με την αποχή τους και τη συζήτηση του πορίσματος για το Χρέος και τη συζήτηση της υπόθεσης των γερμανικών οφειλών αλλά και τη συνέχιση της διερεύνησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Siemens και την βίαιη προσαγωγή, του κ. Στουρνάρα που έπρεπε να γίνει.

Ας μην κοροϊδεύουν, λοιπόν, κάποιοι παριστάνοντας ότι δίνουν μία μάχη, την οποία την κρίσιμη στιγμή, όχι απλώς δεν έδωσαν, αλλά αντίθετα την έδωσαν μαζί με τους μνημονιακούς.
Για την δολοφονική επίθεση στο Ορλάντο

Η Πλεύση Ελευθερίας θα παλέψει για τα Δικαιώματα όλων των πολιτών αλλά και όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ξενοφοβικές, ρατσιστικές, ομοφοβικές, μισαλλόδοξες αντιλήψεις. Έγινε, προχθές, ένα φρικιαστικό έγκλημα, στο Ορλάντο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στοχοποιήθηκαν οι θαμώνες ενός νυχτερινού κέντρου. Στοχοποιήθηκαν για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν, γιατί αυτή είναι η ανθρώπινη φύση μας, τον αποτροπιασμό τους, γι’ αυτήν τη τερατώδη δολοφονική επίθεση. Δεν αρκεί, όμως, να εκδηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ασφάλεια και η ευημερία βρίσκονται στην ελευθερία. Εδράζονται στην ισότιμη αναγνώριση των Δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Και όλων των ανθρώπων. Και του δικαιώματος στη διαφορετικότητα. Και του δικαιώματος στην ταυτότητα, όπως ο καθένας την προσδιορίζει. Και πρέπει, χωρίς να κοιτάμε αν εντασσόμαστε σε μία από τις κοινωνικές κατηγορίες που βάλλονται, προσβάλλονται και στοχοποιούνται λόγω της φυλής, λόγω του φύλου, λόγω της αναπηρίας, λόγω της ηλικίας, λόγω του θρησκεύματος, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων, χωρίς να πρέπει να είμαστε κι εμείς βαλλόμενοι και στοχοποιούμενοι, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπερασπιζόμενοι αυτούς που κάθε φορά στοχοποιούνται, προστατεύοντας και θωρακίζοντας αυτούς που κάθε φορά μπαίνουν στο στόχαστρο, στην πραγματικότητα υπερασπιζόμαστε την ταυτότητά μας ως ανθρώπων και το δικαίωμα όλων μας να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Και να θυμόμαστε ότι αν δεν φωνάξουμε γι’ αυτούς σήμερα, αύριο δε θα φανεί και δε θα βρεθεί κανείς να μιλήσει για μας. Και ο ελληνικός λαός βιώνει, σήμερα, έναν ανάλογο ρατσισμό. Γιατί μια αντίστοιχη στοχοποίηση υπέστη για την υπόθεση του Χρέους. Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιήθηκαν οι Έλληνες ως, δήθεν, «ο τεμπέλης λαός», «ο μπαταχτσής» που ζούσε πέραν των δυνατοτήτων του και πρέπει να πληρώνει. Σε αυτήν τη συκοφαντία οικοδομήθηκε ένας νέος, σύγχρονος ρατσισμός και πάνω σε αυτήν τη συκοφαντία πάτησε και όλη η στρατηγική της επιβολής του Χρέους στον ελληνικό λαό. Η διαγραφή του Χρέους είναι ο πέμπτος πυλώνας, το πέμπτο πρόταγμα που διεκδικεί η Πλεύση Ελευθερίας και το διεκδικεί, όχι μόνον, ως υποχρέωση της Κυβέρνησης, το διεκδικεί ως κυριαρχικό δικαίωμα αυτού του λαού. Ο λαός έχει το δικαίωμα να αποκρούσει το Χρέος ακόμη και αν οι επίορκες Κυβερνήσεις αποδέχονται να το αποπληρώνουν. Ο λαός έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να αποπληρώσει αυτό το Χρέος. Ο λαός έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει να ζει χωρίς ένα Χρέος το οποίο έχει αποδειχθεί παντάπασι ότι και δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποπληρωθεί.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπουλού. Το βίντεο από την εκδήλωση της Τρίτης 14 Ιουνίου 2016 εδώ:https://www.plefsieleftherias.gr/kentriki-politiki-ekdilosi-tis-plefsis-eleftherias-sto-odio-dramas/ 


Πηγή:www.plefsieleftherias.gr/zoi-konstantopoulou-ypetii-gia-ta-mnimonia-prepi-na-logodotisoun-se-mikta-orkota-dikastiria/

Σχόλια