ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ:Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης “Πρόταση Ζωής” στη Θήβα

21-6-2016















Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 τα εγκαίνια των νέων γραφείων του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Βοιωτίας “Πρόταση Ζωής” στη Θήβα. Τα εγκαίνια τέλεσε ο πατέρας Γεώργιος Παπαγεωργίου, μεταφέροντας και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου.

Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Μπασιάκος Ευάγγελος, Περιφερειακοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της Περιοχής.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων στον χαιρετισμό του συνεχάρη τον Πρόεδρο του Κέντρου κ. Ιωάννη Περγαντά και τις επιστήμονες κυρίες Ευγενία Βούλγαρη και Ειρήνη Λύγγου για το σημαντικό έργο που προσφέρουν και ευχήθηκε το κέντρο να συνεχίσει με επιτυχία τη λειτουργία του. Λίγα λόγια για το Κέντρο:

Το 1998 επί δημαρχίας του αείμνηστου Αλέκου Κοφίνη ιδρύθηκε στη Θήβα Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών, το οποίο στελεχώθηκε με δύο κοινωνιολόγους και στεγάστηκε σε οίκημα του Δήμου στο Συνοικισμό. Το 2008 όμως διέκοψε τη λειτουργία του. Το 2012 ο Δήμος Θηβαίων σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ επαναλειτουργεί το Κέντρο, το οποίο στελεχώθηκε με δύο επιστήμονες (κοινωνιολόγο & ψυχολόγο) και στεγάστηκε στο Παλαιό Δημαρχείο, παρέχοντας συστηματικά εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες μέσα από προγράμματα που απευθύνονται σε χρήστες, γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και εφήβους. Λόγω όμως της ανακαίνισης του Παλαιού Δημαρχείου και της αλλαγής χρήσης του, που θα ακολουθήσει, μόλις ολοκληρωθεί το έργο, το Κέντρο «Πρόταση Ζωής» μετεγκαταστάθηκε σε νέο χώρο στην οδό Ζεγγίνη 3 (διασταύρωση με Αμφίωνος) πάνω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Η “Πρόταση Ζωής” συγχρηματοδοτείται από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, απαντώντας στην ανάγκη της τοπικής κοινωνίας για ουσιαστική ενημέρωση και στήριξη σε θέματα προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Το φαινόμενο της εξάρτησης από ουσίες, αλλά και γενικότερα η εμφάνιση εξαρτητικών συμπεριφορών είναι ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό και κατά συνέπεια, η πρόληψή του δε μπορεί παρά να αναπτύσσεται προς πολλές κατευθύνσεις. Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Βοιωτίας εφαρμόζει , σε επίπεδο πρωτογενούς πρόληψης, προγράμματα βασισμένα στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της υγείας, με απώτερο σκοπό τη μείωση της εμφάνισης εξαρτητικών συμπεριφορών.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Η ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες ώστε να αντιστέκονται στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο κ.α).

Η συμβουλευτική και η υποστήριξη της οικογένειας με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας.

Η ευαισθητοποίηση καθηγητών και δασκάλων σε θέματα πρόληψης, η ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου και η ενδυνάμωση των σχέσεων εκπαιδευτικών -μαθητών.


Πηγή: viotianews.gr

Σχόλια