ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ 7,1 ΕΚΑΤ. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

17-8-2016























Η ώρα του ΕΝΦΙΑ πλησιάζει και 7,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με την πρώτη δόση του φόρου καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την...
πρώτη να πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία και αναμένεται να είναι πολλών ταχυτήτων και φέρνουν, νέες επιβαρύνσεις, νέες ελαφρύνσεις, ενώ για ορισμένους φορολογούμενους δεν επιφυλάσσουν κάποια μεταβολή στο ύψος του φόρου που πλήρωσαν την περσινή χρονιά.

Τα νέα εκκαθαριστικά, πολλών ταχυτήτων, θα ξεκινήσουν να αναρτώνται σταδιακά στους ατομικούς λογαριασμούς του Taxisnet, στα τέλη του μήνα και εκεί θα αναγράφονται τα τελικά ποσά που θα πρέπει να πληρώσει φέτος για τον ΕΝΦΙΑ, ο κάθε φορολογούμενος. Με βάση τον σχεδιασμό, ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να ξεκινά από το τέλος Σεπτεμβρίου. Η εξόφληση του «λογαριασμού» θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017. Όπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα στοιχεία από την εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 δείχνουν πως ο συνολικός λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Εκτιμάται δε πως το 90% των φυσικών προσώπων, που αντιστοιχεί περίπου σε 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενους θα κληθούν να πληρώσουν στη χειρότερη περίπτωση, τα ίδια σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν πέρσι.

Στα 3,344 δισ.

Από μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι φέτος το γενικό σύνολο από τα εκκαθαριστικά θα φτάσει στα 3,344 δισ. ευρώ, κοντά δηλαδή στα περσινά επίπεδα. Στους «χαμένους» φαίνεται πως είναι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, για τους οποίους δεν θα ισχύσει φέτος η έκπτωση του 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015, καθώς και περίπου 25.000 επιχειρήσεις που θα πληρώσουν φόρο για επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούν, ενώ έως πέρσι απαλλάσσονταν.

• Η μείωση των αντικειμενικών αξιών φαίνεται ότι φέρνει μικρότερες επιβαρύνσεις για το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων) που θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο φόρο.

• Αντίστοιχο ποσοστό, δηλαδή το 35% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι) θα πρέπει να πληρώσουν το ίδιο ποσό με πέρυσι καθώς η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν επηρέασε καθόλου το ποσό του φόρου που τους αναλογεί. Αυτό θα συμβεί επειδή ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τετραγωνικού μέτρου που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο και έτσι παρά τη μείωση στις αντικειμενικές τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου θα παραμείνουν ίδια.

• Περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι (ποσοστό 21% των φυσικών προσώπων) θα έχουν νέες, μικρές επιβαρύνσεις, που θα κυμαίνονται από ένα λεπτό έως δέκα ευρώ. • Επιβαρύνσεις από 10 - 50 ευρώ θα αντιμετωπίσει το 5,8% περίπου των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000 φορολογούμενοι). Εδώ εντάσσονται φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα για τα οποία καταργήθηκε η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ που ίσχυε μέχρι πέρυσι. Εντάσσονται επίσης φορολογούμενοι με ακίνητα η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 200.001 και 250.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τους.

• Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από 50 ευρώ και πάνω έρχονται για περίπου 270.000 ιδιοκτήτες, που αντιστοιχούν στο 3,8% των φυσικών προσώπου που θα πρέπει να πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτου ορίου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του φόρου.

• Πρέπει να σημειωθεί ότι τυχόν λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 ίσως «φουσκώσουν» τα εκκαθαριστικά για κάποιους φορολογούμενους οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών στο Taxisnet. Μεταξύ των παγίδων στη συμπλήρωση του Ε9 ήταν το εάν έχει δηλωθεί εάν το κτίσμα ήταν ημιτελές ώστε να δοθεί η έκπτωση, εάν έχει δηλωθεί ο όροφος στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο ώστε να αποφευχθεί η χρέωση ΕΝΦΙΑ με συντελεστή ρετιρέ, η ηλικία του επικαρπωτή σε περίπτωση κυριότητας και επικαρπίας ώστε να γίνει σωστά ο καταμερισμός του μεριδίου του φόρου που αναλογεί, εάν έχει γίνει δήλωση των κτισμάτων ως βοηθητικοί χώροι και εάν έχει δηλωθεί γεωργικό κτίσμα και αποθήκες ως αγροικίες, οπότε θα υπάρξει πολλαπλάσια χρέωση για τον ΕΝΦΙΑ.

Οι «χαμένοι»

Στους «χαμένους» φαίνεται πως είναι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, για τους οποίους δεν θα ισχύσει φέτος η έκπτωση του 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015.

Στην ίδια κατηγορία

Καθώς και περίπου 25.000 επιχειρήσεις που θα πληρώσουν φόρο για επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούν, ενώ έως πέρσι απαλλάσσονταν.

Λιγότερος φόρος

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών φαίνεται ότι φέρνει μικρότερες επιβαρύνσεις για το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων) που θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο φόρο.


Πηγή:fimotro.blogspot.gr/2016/08/71.html

Σχόλια