Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Rototom στο Benicassim της Ισπανίας “Εναντίον της Χρεοκρατίας, για την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια”

18-8-2016












Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016, στις 7 μ.μ. (8 μ.μ. ώρα Ελλάδας)


http://www.rototomsunsplash.com/en/evento/frente-a-la-deudocracia-libertad-y-dignidad/

http://www.rototomsunsplash.com/en/area/social-forum/

Στο Κοινωνικό Φόρουμ του Διεθνούς Φεστιβάλ Rototom Sunsplash Festival στο Benicassim Ισπανίας θα μιλήσει αύριο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως κεντρική ομιλήτρια στη συζήτηση με θέμα “Εναντίον της Χρεοκρατίας, για την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια”, όπου θα συμμετάσχει επίσης ο Eric Toussaint.
















Το Rototom Sunsplash Festival διοργανώνεται τα τελευταία 23 χρόνια και στο κοινωνικό φόρουμ του έχουν μιλήσει, μεταξύ άλλων, προσωπικότητες της διεθνούς διανόησης όπως οι Rigoberta Menchú (Βραβείο Nobel Ειρήνης 1992), Shirin Ebadi (Nobel Peace Price 2003), Vandana Shiva, Zygmunt Bauman, Juan Carlos Monedero, Ignacio Ramonet, Bernard Cassen, Serge Latouche, Christian Felber, Mona Eltahawy, Amira Hass, Ash Amin.

Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ για την Ζωή Κωνσταντοπούλου
http://www.rototomsunsplash.com/en/evento/frente-a-la-deudocracia-libertad-y-dignidad/

Τι σημαίνει να ζεις στη χρεοκρατία; Τι είναι το παράνομο δημόσιο χρέος; Ποιος το δημιουργεί; Πώς αυτό επηρεάζει το λαό, το περιβάλλον και τα κοινωνικά δικαιώματα; Πώς μπορεί κανείς να αμυνθεί;
Είναι μερικά από τα ζητήματα στα οποία θα προσπαθήσει να δώσει απάντηση η θεματική ενότητα που θα “ενώσει” δύο φωνές κριτικές ενάντια στις διαδικασίες παράνομης υπερχρέωσης που πνίγουν, πολιτικά και οικονομικά, τις χώρες που πιάνουν στα νύχια τους, καθώς και εκείνες οι οποίες διεκδικούν την διαγραφή του χρέους.

Από τη μια μεριά, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ηγήθηκε του Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Χρέους, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χρέος αυτό είναι παράνομο και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να αποπληρωθεί. Από την άλλη, ο Eric Toussaint, Επιστημονικός Συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και Πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του τρίτου κόσμου (CATDM).

Και οι δύο ομιλητές θα αναλύσουν το τι σημαίνει να ζει κανείς στη χρεοκρατία, το σύστημα που αντιλαμβάνεται το εξωτερικό χρέος των χωρών σαν ένα εργαλείο υποταγής στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που έχει σταματήσει πλέον να αποτελεί ένα φαινόμενο με γεωγραφικά όρια. Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ήταν μια πραγματικότητα που εξαπλωνόταν στη Λατινική Αμερική, αλλά στις μέρες μας έχει διασχίσει τους ωκεανούς και έχει εγκατασταθεί στη γηραιά ήπειρο όπως δείχνουν οι περιπτώσεις όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και αυτές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας ή της Ιρλανδίας. Χώρες που έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές κοινωνικών δαπανών για να αποπληρωθεί ένα χρέος που, παρόλα αυτά, δεν έχει σταματήσει να μεγαλώνει.


Πηγή:www.plefsieleftherias.gr/zoi-konstantopoulou-sto-diethnes-festival-rototom-sto-benicassim-tis-ispanias-enantion-tis-chreokratias-gia-tin-eleftheria-ke-tin-axioprepia

Σχόλια