5η και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή για τη Βόρεια Κορέα

9-9-2016

















Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της την Παρασκευή, προκαλώντας μια έκρηξη που ήταν ισχυρότερη από ό, τι η βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα, και είπε ότι πλέον έχει αποκτήσει την ικανότητα να εξοπλίσει βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή.

Η πιο ισχυρή έκρηξη μέχρι σήμερα έρχεται κατόπιν της δοκιμής του Ιανουαρίου που οδήγησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις, οι οποίες και επέτειναν την απομόνωση της Βόρειας Κορέας, αλλά απέτυχαν να την αποτρέψουν από την επιτάχυνση της ανάπτυξης του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Park Geun-hye, η οποία βρίσεται στο Λάος μετά από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ασίας, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, επιδεικνύει «μανιακή απερισκεψία» αγνοώντας εντελώς την έκκληση των κρατών ανά τον κόσμο να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του περί πυρηνικών.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, κατευθυνόμενος στην Αμερική έπειτα από τη Σύνοδο στο Λάος, δήλωσε ότι τελευταία αυτή δοκιμή θα βρεθεί αντιμέτωπη με «σοβαρές συνέπειες», ενώ είχε και συνομιλίες με την Park αλλά και με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό, Shinzo Abe, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Κίνα, που αποτελεί τον μοναδικό μεγάλο διπλωματικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ότι είναι εντελώς αντίθετη με τη δοκιμή και κάλεσε την Πιονγιάνγκ να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία χαρακτηρίζει τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρωταρχικούς εχθρούς της, τόνισε ότι «οι επιστήμονες και οι τεχνικοί διενεργούν μια δοκιμή πυρηνικής έκρηξης για τον προσδιορισμό της δύναμης της πυρηνικής κεφαλής», σύμφωνα με έκθεση του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων KCNA. Παράλληλα, η Πιονγκγιανγκ δήλωσε ότι η δοκιμή απέδειξε πως είναι ικανή να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές με πρωτοφανή ρυθμό κατά το τρέχον έτος, ενώ η δυνατότητα να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους γείτονές της, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Ιάπωνα Υπουργού Άμυνας, Tomomi Inada, ο οποίος είπε ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων της Βορείου Κορέας θέτουν σοβαρή απειλή για την Ιαπωνία.


Πηγές: Reuters, AFP

Σχόλια