Οι ρευματοπαθείς στην Ελλάδα και η επιβάρυνση τους με την οικονομική κρίση. Παγκόσμια ημέρα Αρθρίτιδας

11-10-2016
















του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας. Κάθε φλεγμονή της άρθρωσης (ανεξαρτήτως αιτιολογίας) καλείται αρθρίτιδα . Η αρθρίτδα σε γενικές γραμμές μπορεί να είναι φλεγμονώδης (ρευματοειδής. ψωριασική, ουρική, αντιδραστική κ.α.) εκφυλιστική (οστεοαρθρίτιδα κ.α.), τραυματικη, σηπτική (μικροβιακή, ιογενής, μυκητιασική κ.α..

Η αρθρίτιδα αναφέρεται συχνά ως μία μόνο ασθένεια. Στην πραγματικότητα όμως, είναι ένας όρος που αναφέρεται σε περισσότερες από 100 ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα, ειδικά τις αρθρώσεις όπου συναντώνται δύο ή περισσότερα οστά. Σε μερικές μορφές αρθρίτιδας επηρεάζονται επίσης και οι ιστοί στο εξωτερικό της άρθρωσης.

Ποιοι επηρεάζονται;

• Στην Ευρώπη πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κάποιο είδος αρθρίτιδας/ρευματικής πάθησης. Για παράδειγμα στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι με σοβαρής μορφής οστεοαρθρίτιδα και άλλα δύο εκατομμύρια με αρθρίτιδα ή άλλη φλεγμονώδη πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης.


• Στην Ευρώπη υποφέρουν από αρθρίτιδα/ρευματικές παθήσεις περισσότεροι άνθρωποι παρά από οποιανδήποτε άλλη χρόνια πάθηση.


• Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από αρθρίτιδα και όχι μόνο ενήλικες. Ένα παιδί στα χίλια υποφέρει από αρθρίτιδα.

Μπορεί να προληφθεί;

• Στις ΗΠΑ, οι μυοσκελετικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, στοιχίζουν σχεδόν 86,2 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε άμεσα έξοδα (χαμένοι μισθοί και παραγωγή) και είναι υπεύθυνες για περισσότερες από επτά εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρό το χρόνο. 


• Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, κάθε τέταρτη επίσκεψη σε γιατρό σχετίζεται με αρθρίτιδα/ρευματικές παθήσεις.


• Στις ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Αυστραλία, το ετήσιο κόστος για τις μυοσκελετικές παθήσεις υπολογίζεται μεταξύ 1-2,5% του Εθνικού ακαθάριστου προϊόντος της κάθε χώρας.

Στην Ελλάδα

Οι ρευματικές και οι μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική, ψωριασική αρθρίτιδα) καθώς και η οστεοαρθρίτιδα, επηρεάζουν τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα οι Ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3.000.000 (13% του πληθυσμού πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ 1 στα 1000 παιδιά πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα). Στην Ελλάδα οι Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ) αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%), ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0% και 17,7% αντίστοιχα).

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 27% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια ρευματική ή μυοσκελετική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της οσφυαλγίας, του πόνου στον αυχένα, των διαταραχών των άνω άκρων και των φλεγμονών των αρθρώσεων. 


Οι επιπτώσεις της ασθένειας μπορεί να δυσχεράνουν την ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών, ωθώντας αρκετούς ανθρώπους να αφήσουν την εργασία τους ή ακόμη και τις καθημερινές ασχολίες τους.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των εργαζομένων με ρευματικές παθήσεις

- Οι Έλληνες στον ιδιωτικό τομέα δουλεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και αποφεύγουν τις αναρρωτικές άδειες

- Η οικονομική κρίση και η πρόωρη συνταξιοδότηση επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία

- 15’ άσκηση την ημέρα ή 90’ την εβδομάδα βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η πρόωρη συνταξιοδότηση επηρεάζει δυσμενώς την υγεία του ελληνικού πληθυσμού και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα είχαν χειρότερη εξέλιξη της υγείας τους από εκείνους που συνέχισαν να εργάζονται.



Διαβάστε περισσοτέρα εδώ:medlabgr.blogspot.com/2016/10/world-arthritis-day.html#ixzz4Mnhuwuoy

Σχόλια