Η Τουρκία εντείνει την επιθετική της στάση…

21-10-2016

















Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow @Nakos_Ioannis

Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει όλοι μας μάρτυρες μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης και επιθετικής πολιτικής από την Τουρκία. Παρακάτω θα προσπαθήσω να παρουσιάσω χρονολογικά τις προσπάθειες της γειτονικής χώρας να προκαλέσει αναστάτωση στην περιοχή, κλιμακώνοντας την επιθετική της στάση απέναντι την Ελλάδα.

Η ανάγνωση του Κορανίου

Η πρώτη προσπάθεια πυροδότησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων φέτος ήταν το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε άδεια να μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση η ανάγνωση του Κορανίου κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου. Ομολογώ πως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν μπορεί να εξηγηθεί, ενώ και η απάντηση από ελληνικής πλευράς μάλλον έκανε τα πράγματα χειρότερα, αντί να τα βελτιώσει

Ο ΠτΔ στο στόχαστρο
Όταν ο ΠτΔ έκανε αναφορά στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, πληθώρα δημοσιευμάτων και επιθέσεων ενάντια στο πρόσωπο και τον θεσμό του ΠτΔ είδαν το φως της δημοσιότητας στον Τουρκικό Τύπο. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως και στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης η επιθέσεις δεν έλειψαν, αλλά αν μη τι άλλο χαλιναγωγήθηκαν.

Επιπροσθέτως, η μη λειτουργία της «Παναγίας Σουμελά» στην Τραπεζούντα μπορεί να θεωρηθεί «απάντηση-πρόκληση» προς τις νόμιμες διακηρύξεις του ΠτΔ, καθώς δεν νομίζω κάποιος να πιστεύει πως εκείνη την ημέρα «γίνονταν εργασίες συντήρησης» το ναό.


Συνθήκη της Λωζάνης
Και πάνω που θεωρούσαμε ότι θα ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε μία κίνηση έντονου αιφνιδιασμού και πάνω σε ένα κρεσέντο απολυταρχικού Εθνικισμού δήλωσε τα εξής: «Τα φυσικά μας σύνορα δεν είναι τα ίδια με τα σύνορα της καρδιάς μας», «Δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά».

«Η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας για το τουρκικό έθνος. Ας το γνωρίζουμε έτσι όπως είναι. Μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας έπεισαν να δεχθούμε τη Λωζάνη το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν παρουσιάζοντας τη Λωζάνη ως νίκη. Στη Λωζάνη παραδώσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά, που ήταν τόσο κοντά που μπορούσες να φωνάξεις», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας με περιφερειακούς διοικητές.
«Ακόμη παλεύουμε για το πώς θα είναι η υφαλοκρηπίδα και για το πώς θα είναι ο αέρας και η ξηρά. Ο λόγος γι” αυτό είναι εκείνοι που κάθισαν στο τραπέζι γι” αυτή τη Συνθήκη. Αυτοί δεν ήταν δίκαιοι μαζί μας και «θερίζουμε αυτά τα προβλήματα τώρα», είπε ο «Σουλτάνος».

Σκληρές δηλώσεις που δεν αποκλείεται να επαναληφθούν…

Υπάρχουν και άλλα πόσα κομμάτια στο παζλ που λέγεται «ελληνοτουρκικές σχέσεις» που δεν έχει νόημα να τα απαριθμήσω, αν η ελληνική κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα, αλλά και η ελληνική κοινωνία εν γένει δεν αντιληφθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα πως απειλούμαστε σε μεγάλο βαθμό από τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Η σωστή και ενδεδειγμένη αντιμετώπησή του ξεπερνά κόμματα, ιδεολογίες και προσωπικές αψιμαχίες!


Πηγή:www.rizopoulospost.com

Σχόλια