ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ:Υπογραφή του προγράμματος για τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων στη Λιβαδειά

7-10-2016



















Λιβαδειά, 7 Οκτωβρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπογράφηκαν σήμερα Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, στο Παλιό Δημαρχείο Λιβαδειάς, οι όροι του προγράμματος για τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων στην πόλη της Λιβαδειάς, μεταξύ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λεβαδέων (Κ.Ε.ΔΗ.Λ.) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων κα Γιώτα Πούλου ευχαρίστησε τον αντιπρόσωπο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Philippe Leclerc, τον κ. Γεώργιο Σερμπόπουλο και την κα Ελισάβετ Ναζλή εκπροσώπους του ΟΗΕ, καθώς και τον πρόεδρο κ. Αθανασιο Αλεστά και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.ΔΗ.Λ. τους ειδικούς συνεργάτες του Δήμου Λεβαδέων κ.κ. Σοφία Γκιόκα και Λάμπρο Σκάρλα που συνέβαλαν καθοριστικά στην προετοιμασία του προγράμματος. Η Δήμαρχος σημείωσε ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων θα αρθεί προηγούμενη απόφασή του για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στην Ανάληψη και τόνισε ότι η σημερινή υπογραφή των όρων του προγράμματος αποτελεί απάντηση σε όσους μέχρι σήμερα κατήγγειλαν τη Δημοτική Αρχή για καθυστερήσεις. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο στην υλοποίησή του, ωστόσο ο Δήμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχή υλοποίησή του, γεγονός που θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους Δήμους της χώρας για παροχή ανθρώπινης φιλοξενίας στους πρόσφυγες.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Leclerc, ο οποίος αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του τη Δήμαρχο Λεβαδέων και τον πρόεδρο της Κ.Ε.ΔΗ.Λ. αναφέρθηκε στις μεγάλες προσφυγικές ροές που δέχθηκε η Ελλάδα από πέρυσι το καλοκαίρι, οι οποίες ανέρχονται περίπου στο 1 εκατομμύριο άτομα, ενώ ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ανέρχεται στις 40.000, οι οποίοι θα μείνουν προσωρινά ή μόνιμα στην Ελλάδα. Ο κ. Leclerc σημείωσε ότι η φιλοξενία των προσφύγων σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία αποτελεί τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο για την φιλοξενία τους. Το πρόγραμμα υλοποιούνταν αποκλειστικά μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ τώρα υλοποιείται και μέσω των Δήμων όπως ο Δήμος Αθηναίων και Θεσσαλονικέων. Ο Δήμος Λεβαδέων είναι ο πρώτος περιφερειακός Δήμος της χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα εκτός της εγκατάστασης σε διαμερίσματα προβλέπει και υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τους πρόσφυγες όπως διερμηνεία, συνοδεία και ιατρική υποστήριξη. Οι υπηρεσίες αυτές θα προσφερθούν από την Κ.Ε.ΔΗ.Λ. με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού (21 άτομα), σημειώνοντας ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για τους δύο μήνες μέχρι το τέλος του 2016 για το Δήμο Λεβαδέων ανέρχεται σε 344.510 ευρώ. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Κ.Ε.ΔΗ.Λ. έχει την ικανότητα να υλοποιήσει το πρόγραμμα με τον καλύτερο τρόπο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Λ. κ. Αθανάσιος Αλεστάς, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή υπογραφή των όρων του προγράμματος αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσης του Δήμου Λεβαδέων στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ υπογράμμισε την σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Ο κ. Leclerc σε απάντησή του σε δημοσιογραφικό ερώτημα σημείωσε ότι όσον αφορά το πρόγραμμα στο Δήμο Λεβαδέων θα καλυφθεί 100% για το 2016 από τον ΟΗΕ και θα συνεχιστεί και το 2017 με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τελειώνοντας, σημείωσε ότι οι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στη Λιβαδειά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης, αλλά και η τοπική κοινωνία θα επωφεληθεί αντίστοιχα από την παρουσία των Σύρων προσφύγων.


Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια