Τροφές- αντίδοτα στο στρες

14-10-2016

















Όπως το στρες επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές μας, έτσι και το τι τρώμε μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας.

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφών που λειτουργούν σαν αντίδοτα στο στρες είναι:

* τα ω3 λιπαρά οξέα: Έχουν ιδιότητες αντιστρες, αλλά και αντιφλεγμονώδη και αντιαρρυθμική δράση.

* το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά: Περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη λειτουργεί για τον οργανισμό σαν φυσικό ηρεμιστικό.

* τα δημητριακά ολικής άλεσης: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν μας κάνουν να αισθανόμαστε κουρασμένοι και ευερέθιστοι. Οι υδατάνθρακες από τα δημητριακά απορροφούνται αργά από το γαστρεντερικό σωλήνα, παραμένοντας σε καλά επίπεδα και πυροδοτώντας φυσιολογική έκκριση ινσουλίνης.

* οι ξηροί καρποί: Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα (π.χ. μαγνήσιο) που χαλαρώνουν τους μύες, προλαμβάνουν τις αρρυθμίες και διευκολύνουν τον ύπνο.

* το νερό: Ο πιο απλός τρόπος για την πρόληψη του στρες. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι αισθανόμαστε εκνευρισμό και κούραση, η αυτοσυγκέντρωσή μας μειώνεται, το ίδιο και η ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Πέρα από τις τροφές – αντίδοτα στρες υπάρχουν επίσης τροφές αναγκαίες για εκείνους που «πιέζονται» συχνά.

Το στρες «αδειάζει» τον οργανισμό από τα αποθέματα βιταμίνης Β. Αυτά μπορούν να αναπληρωθούν με την κατανάλωση ξηρών καρπών. Το στρες επίσης «αντιμάχεται» τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό, και καταστέλλει τους αμυντικούς μηχανισμούς του. Γι’ αυτό και είναι πολύ εύκολο να αρρωστήσει κανείς όταν διανύει μια ιδιαίτερα στρεσογόνο περίοδο. Καλές πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα βατόμουρα, οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα ρόδια, τα ακτινίδια και τα εσπεριδοειδή.


Πηγή:www.stogiatro.gr

Σχόλια