O Τραμπ γελοιοποίησε το μύθο των έγκυρων Αμερικανικών γκάλοπ

9-11-2016


















Για πρώτη φορά οι δημοσκόποι παραδέχονται το λάθος τους

Ένα σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα το οποίο η Ελλάδα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει πάμπολλες φορές στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, έχουν πλέον και οι ΗΠΑ. Ο Τραμπ με τη νίκη του γελοιοποίησε και το μύθο των σοβαρών και έγκυρων Αμερικανικών γκάλοπ. «Κανείς δεν το προέβλεψε αυτό», δήλωσε ο Κρις Μάθιους του MSNBC. «Δεν γνωρίζω ούτε μία δημοσκόπηση που να έδειχνε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είχε μία τέτοια βραδιά», αναγνώρισε ο Τζέικ Τάπερ του CNN.
Καθώς οι αμερικανοί πολίτες παρακολουθούσαν την εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του 45ου προέδρου των ΗΠΑ να μετατρέπεται ξαφνικά σε εφιάλτη για την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αναλυτές των μεγαλύτερων τηλεοπτικών και ειδησεογραφικών δικτύων των ΗΠΑ έδειχναν να είναι εξίσου έκπληκτοι με τους περισσότερους από τους συμπατριώτες τους.

«Έκανα λάθος: ο αγώνας είναι αμφίρροπος», παραδέχτηκε από την πλευρά της και η Νικόλ Ουάλας, σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πολιτική αναλύτρια στο MSNBC ενώ ο ανταποκριτής του ABC στην Ευρώπη Τέρι Μοράν, επικαλέστηκε το πρόσφατο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά «έχω μια άσχημη αίσθηση déjà vu».

Είναι αδιαμφισβήτητο πως οι χθεσινές επιδόσεις του Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν ίσως την μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή στην πρόσφατη αμερικανική Ιστορία. Μόλις πριν από ελάχιστες μέρες, οι δημοσκόποι και οι πολιτικοί αναλυτές διαπληκτίζονταν αναφορικά με το κατά πόσο σίγουροι ήταν για την επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον. Τώρα, όμως, με τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κατώφλι του Λευκού Οίκου, ολόκληρη η βιομηχανία των δημοσκοπήσεων κινδυνεύει με πλήρη απαξίωση.

Γιατί όμως απέτυχαν οι δημοσκόποι να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα μιας από τις κρισιμότερες πολιτικές αναμετρήσεις των ΗΠΑ;

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραμάτισε το γεγονός ότι ο Τραμπ κατάφερε να κινητοποιήσει ψηφοφόρους η στάση και οι επιλογές των οποίων είναι δύσκολο να προβλεφθούν από τους αναλυτές και τους λοιπούς ειδικούς. Οι λευκοί – μέλη της εργατικής τάξης, για παράδειγμα, η συμμετοχή των οποίων στις εκλογές θεωρούταν ανέκαθεν περιορισμένη, βρήκαν στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ κάποιον που θα μπορούσε να προωθήσει τα συμφέροντά τους και προσήλθαν μαζικά στις κάλπες.
Ενδέχεται, επίσης, πολλοί από τους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου να μην ήθελαν να αποκαλύψουν την προτίμησή τους για έναν πρώην τηλεοπτικό αστέρα και εσχάτως πολιτικό που χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας ως μισογύνης και ρατσιστής. Πάντως πριν από μία εβδομάδα, στελέχη των Ρεπουμπλικανών επέμεναν πως οι δημοσκοπήσεις δεν λάμβαναν υπόψη «τις κρυφές ψήφους του Τραμπ». Και όπως όλα δείχνουν, είχαν απόλυτο δίκιο.

Η νίκη του Τραμπ δεν άλλαξε μόνο τον εκλογικό χάρτη στις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι θα αλλάξει και το δημοσκοπικό. Τέτοια γελοιοποίηση των Αμερικανικών γκάλοπ ούτε στην… Ελλάδα!


Πηγή:Fimotro

Σχόλια