6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις πριν τον ύπνο

12-12-2016


















Όλοι τον χρειαζόμαστε, αλλά δεν λαμβάνουμε αρκετό. Κοιμόμαστε τουλάχιστον μία ώρα λιγότερη από εκείνη που κοιμόμασταν πριν από 100 χρόνια και όσο το στρες αυξάνει, διώχνει τον ύπνο μακριά. Η έλλειψη καλού και ποιοτικού ύπνου, μπορεί να μας προκαλέσει πλειάδα προβλημάτων, από αύξηση του σωματικού μας βάρους, έως καρκίνο.

Ωστόσο, υπάρχουν και συγκεκριμένες συνήθειες που μπορούν να ...εμποδίσουν την έλευση του Μορφέα. Ποιες είναι και πώς θα τις αποφύγετε;

Να έχετε όλα τα φώτα αναμμένα.
Τoυλάχιστον για μισή ώρα πριν τον ύπνο, αποφύγετε τα έντονα φώτα. Αποφύγετε αν είναι δυνατόν και τις συσκευές που εκπέμπουν φως, τα λάπτοπ, τα κινητά και τα τάμπλετ. Και κλείστε την τηλεόραση. Ακόμη και 5 λεπτά έκθεσης στο λευκό φως μιας οθόνης, μειώνει τα επίπεδα της μελατονίνης κατά 50%, της λεγόμενης ορμόνης του ύπνου.

Να βλέπετε θρίλερ ή κάτι βίαιο στην τηλεόραση.
Θα σας εμποδίσει να νυστάξετε αλλά και να κοιμηθείτε.

Άσκηση
Μην ασκείστε τουλάχιστον δύο ώρες πριν την κατάκλιση, εκτός αν κάνετε γιόγκα. Ωστόσο, γενικά ο ύπνος ωφελεί τον ύπνο. Μελέτη του 2013 έδειξε πως οι άνθρωποι που γυμνάζονται κοιμούνται καλύτερα και αισθάνονται πιο ξεκούραστοι, από εκείνους που δεν ασκούνται.

Kαφεΐνη
Μην πίνετε καφέ μετά τις 2 το μεσημέρι ή 8 ώρες πριν τον ύπνο. Ερευνητές από το Νοσοκομείο Χένρι Φορντ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν βρήκαν ότι η κατανάλωση καφέ 6 ώρες πριν την κατάκλιση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

Μην ξαγρυπνάτε
Υπάρχει ένα χρονικό σημείο –διαφορετικό για κάθε άνθρωπο- κατά το οποίο ο άνθρωπος αισθάνεται κουρασμένος και πρέπει να κοιμηθεί. Αν αυτό το χρονικό όριο ξεπεραστεί, ο οργανισμός εκκρίνει κορτιζόλη και ο οργανισμός προγραμματίζεται να μείνει ενεργός γοα τουλάχιστον ένα τρίωρο ακόμη. Αυτό για κάποιους ανθρώπους μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την αποδοτικότητα και τη λειτουργκότητά τους. Πόσο πρέπει να κοιμάται κανείς; Πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι το να κοιμάται κάποιος 9 ώρες την ημέρα είναι εξίσου κακό με το να κοιμάται 5 ή λιγότερες.

Στρες
Ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν, είναι επειδή δεν μπορούν να καθαρίσουν το μυαλό τους από όσα τους απασχολούν. Κάντε ασκήσεις αναπνοής, yoga ή διαλογισμό- 8α κάνει θαύματα και θα βοηθήσει το μυαλό σας να “κατεβάσει ρολά”, να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα.



Πηγή:www.stogiatro.gr

Σχόλια