"Αθώα" τα κορεσμένα λίπη;

10-12-2016
















Να καταρρίψει τα ερευνητικά δεδομένα και τις διατροφικές οδηγίες των τελευταίων 50 ετών ήλθε νέα νορβηγική μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι το διατροφικό λίπος, και πιο συγκεκριμένα τα κορεσμένα λίπη δεν βλάπτουν την υγεία.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 38 ανδρών με κοιλιακή παχυσαρκία, οι οποίοι ακολούθησαν ένα καθ’ όλα υγιεινό διατροφικό σχήμα πλούσιο σε φρούτα, ελάχιστα επεξεργασμένες, θρεπτικές τροφές, υψηλές ποσότητες λαχανικών και ρύζι, αλλά και λίπος, αντί για προϊόντα με βάση το αλεύρι. Διαπίστωσαν λοιπόν κάτι που δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι: ότι η υψηλή πρόσληψη ολικού και κορεσμένου λίπους, στο πλαίσιο μιας κατά τα άλλα υγιεινής διατροφής, δεν αυξάνει τον κίνδυνο των ατόμων για καρδιαγγειακή νόσο. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το εύρημα ότι τα άτομα της ομάδας που κατανάλωνε το περισσότερο λίπος, εμφάνισαν βελτίωση σε σημαντικούς καρδιομεταβολικούς δείκτες, όπως στην αρτηριακή πίεση, στα λιπίδια (τριγλυκερίδια) και στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους.

"Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι πιο υγιείς άνθωποι μπορεί να ανεχθούν καλύτερα την υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπών, αρκεί αυτά να είναι καλής ποιότητας και η συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας να μην είναι υψηλή. Μια τέτοια διατροφική συμπεριφορά μπορεί να είναι ακόμη και υγιεινή", λέει ο επικεφαλής της μελέτης Ottar Nygård. Τα κορεσμένα λίπη υπάρχει η πεποίθηση ότι προωθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αυξάνοντας την κακή (LDL) χοληστερόλη στο αίμα. Ακόμη όμως και με μια υψηλή πρόσληψη λίπους στη μελέτη FATFUNC, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σημαντική αύξηση στην LDL χοληστερόλη.

Αντιθέτως, στη δίαιτα που ήταν πολύ πλούσια σε λιπαρά, αυτή που φάνηκε να αυξάνεται ήταν η “καλή” χοληστερόλη.

"Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν ποιοι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψή τους σε κορεσμένα λίπη", σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Simon Nitter Dankel από το Πανεπιστήμιο του Bergen στη Νορβηγία.

Πηγή:www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=43326:athoa-ta-koresmena-lipi&catid=27:diatrofh&Itemid=140

Σχόλια