Οι 14 αλλαγές που σαρώνουν το εισόδημα των πολιτών

27-1-2017

















Το 2017 ήρθε για τα καλά και μαζί του έφερε μία μεγάλη φοροκαταιγίδα. Επώδυνες για την τσέπη εκατομμύρια πολιτών είναι οι αλλαγές που φέρνει το 2017 από τις αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, τις αλλαγές στις συντάξεις, την κατάργηση επιδομάτων και την αύξηση των φόρων στα ακίνητα.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Συγκεκριμένα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου συνέταξε έναν κατάλογο με τις 13 βασικότερες αλλαγές που φέρνει το νέο έτος επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, οι οποίοι ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις π.χ. από την αύξηση των τιμών των καυσίμων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε και το 1,9 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργο Ασμάτογλου από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης το πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης ακριβαίνουν κατά 10 λεπτά ενώ η αμόλυβδη κατά 4 λεπτά.
Την ίδια ώρα οι πολίτες επιλέγουν – παρά την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών – να κρατήσουν «παγωμένα» τα σπίτια τους όπως προκύπτει από το γεγονός ότι οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης έχουν μειωθεί έως και κατά 40% το διάστημα 15 Οκτωβρίου-15 Νοεμβρίου, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.

Οι 13 αλλαγές όπως τις κατέγραψε η ΕΣΕΕ έχουν ως εξής:

- Αύξηση φόρων και τελών καθώς το 2017 φέρνει αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%, επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5%, επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ, αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου τσιγάρων, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

- Το κόστος των αυξήσεων αναλύεται ως εξής: 716 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, 668,5 εκατ. ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, 218,4 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ 24%, 12,5 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας, 91 εκατ. ευρώ από τον φόρο επιχειρήσεων, 142 εκατ. ευρώ από τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα, 439,6 εκατ. ευρώ από καύσιμα, 19,3 εκατ. ευρώ από επενδυτικά σχήματα, 14,6 εκατ. ευρώ από συνδρομητική τηλεόραση, 25,8 εκατ. ευρώ από την μπίρα, 62 εκατ. ευρώ από καφέ, 54,2 εκατ. ευρώ από σταθερή τηλεφωνία.

- Οι εργαζόμενοι ως αποτέλεσμα των παραπάνω αυξήσεων είναι της τάξης των 716 εκατ. ευρώ για τους εργαζομένους από τον φόρο εισοδήματος και των 687 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στις συντάξεις.

- Τιμολόγια και αποδείξεις μέσω εφορίας. Πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο έτος θα έχουν την υποχρέωση να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα δεδομένα όλων των τιμολογίων των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και των λοιπών φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν

- Κίνδυνοι για κατάργηση 15 φοροαπαλλαγών (ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μειωμένα τεκμήρια για συνταξιούχους άνω των 65 ετών κ.α.)

- Αλλαγές στις συντάξεις. Επανυπολογισμός 2,6 εκατομμυρίων κύριων συντάξεων, αύξηση κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών, νέα περικοπή ΕΚΑΣ κ.α.

- Αυξήσεις φόρων στα ακίνητα έως 36,3% το 2017

- Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

- Κατάργηση επιδομάτων στο όνομα του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος

- Μείωση μισθών λόγω αύξησης ασφαλιστικών εισφορών

- Χαράτσι ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες

- Σύνδεση αφορολόγητου με τις συναλλαγές που θα γίνονται μέσω καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών

- Αλλαγές, τέλος, αναμένεται να επέλθουν μετά την επικαιροποίηση του μνημονίου υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης.

Τέλος, οι αλλαγές αυτές που ενεργοποιήθηκαν με την αυγή του νέου έτους πρόκειται να πραγματοποιήσουν πολλά προβλήματα στα νοικοκυριά που θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται. Για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση φαίνεται πως επιβαρύνει περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα και περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν μπλοκάκι.


Πηγή:www.rizopoulospost.com/14-allages-sto-eisodhma/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-newsletter

Σχόλια