ΣΕΙΣΜΟΣ: Αυτό είναι το πόρισμα της πλειοψηφίας για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ - ΣΟΚ για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ


16-1-2017


















Στη δημοσιότητα δόθηκε λίγο μετά τις 15:00 η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα.

Στο σχέδιο πορίσματος, τα μέλη της πλειοψηφίας καταλογίζουν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε ότι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών, ενώ αναφέρονται σε σοβαρές παραβιάσεις του τραπεζικού δικαίου με χορηγήσεις δανείων δίχως επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις.
Ταυτόχρονα, στα ΜΜΕ καταλογίζουν βαριά πλημμελήματα, πρακτικές ιδιοποίησης τραπεζικών δανείων και χρήση τους για άλλους σκοπούς.

Όσον αφορά τα δάνεια στα κόμματα καταγράφονται σοβαρές παραλείψεις κυρίως στις πολλαπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών εγγυήσεων.

Η συνολική χρηματοδότηση-τραπεζών σε ΜΜΕ υπολογίζεται 1,27 δισ. ευρώ, με το σημαντικότερο ποσοστό αυτών των δανείων να χαρακτηρίζονται ως ληξιπρόθεσμα.
Ως προς τα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν κατέβαλαν ούτε ένα ευρώ από το Φθινόπωρο του 2001 για τη συνολική οφειλή τους, ύψους 401 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση πτώχευσης.

Οι δανειοδοτήσεις ανά τράπεζα:

Πειραιώς με 432 εκατ. ευρώ, ακάλυπτοι κίνδυνοι 29%, ληξιπρόθεσμα 47%

Εθνική με 430 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμα 45%

Alpha με 311 εκατ. ευρώ, ακάλυπτοι κίνδυνοι 50%

Eurobank με 85 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμα 19,2%

Attica Bank με 12,6 εκατ. ευρώ

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεκριμένων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προέρχεται από την Αγροτική Τράπεζα, την οποία και απορρόφησε η τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα, η Πειραιώς έχει χορηγήσει σε κόμματα δάνεια ύψους 240 εκατ., εκ των οποίων τα 220 εκατ. προέρχονται από την «Αγροτική».
Από αυτά, 131,4 εκατ. έχει πάρει η ΝΔ, ενώ 108,1 εκατ. έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ.
Και το υπόλοιπο έχει διατεθεί ως χρηματοδοτική μίσθωση στο ΚΚΕ.
Άξιο αναφοράς είναι πως τα δάνεια προς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχουν καταγγελθεί.
Όσον αφορά στα δάνεια της Εθνικής στα κόμματα, συνολικά είναι σήμερα 29 εκατ. ευρώ, με το ύψος των προβλέψεων στα 13 εκατ. Από αυτά τα 14 είναι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν εξυπηρετούνται 8,7 εκατ. του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την Attica Bank, έχουν καταγγελθεί γιατί δεν εξυπηρετούνται και έχουν ξεκινήσει όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες για την εξόφλησή τους. Η τελική οφειλή για τη ΝΔ είναι 2,4 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ έφθασε τα 6,5 εκατ. Ευρώ.
Ο επιθεωρητής της ΤτΕ, Γιώργος Πάσχας, επεσήμανε ότι το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων σε κόμματα, είναι ύψους 295 εκατ. ευρώ και μόνο τα δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θεωρούνται «ομαλής είσπραξης».

Χαρακτηριστική ήταν και η απάντησή του στην ερώτηση, αν πιστεύει ότι θα αποπληρωθούν τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, τονίζοντας:
«Το ύψος τους είναι πάρα πολύ μεγάλο. Σαν επιθεωρητής, σαν πολίτης, σαν άνθρωπος, δεν θα ήθελα να ακούσω ότι αυτά τα δάνεια δεν θα πληρωθούν ποτέ».


Πηγή:www.periodista.gr/politiki/article/34635/seismos-auto-einai-to-porisma-tis-pleiopsifias-gia-ta-daneia-kommaton-kai-mme-sok-gia-nd-kai-pasok

Σχόλια