ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ:Παρουσίαση του βιβλίου «Πολιτειολογία», του καθηγητή συνταγ ματικού δικαίου και ευρωβουλευτ ή Κ. Χρυσόγονου στον ΔΣΑ-Παρεμβάσεις σε θέματα επικαιρότητας


26-1-2017


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Αθήνα, 24/1/2017
Παρουσίαση του βιβλίου «Πολιτειολογία», του καθηγητή συνταγματικού δικαίου και ευρωβουλευτή Κ. Χρυσόγονου στον ΔΣΑ-Παρεμβάσεις σε θέματα επικαιρότητας

Αφορμή για συζήτηση, στοχασμό και τοποθετήσεις πάνω στις μορφές του κράτους αλλά και σε πολιτικά θέματα της επικαιρότητας, αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου του, συνταγματολόγου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονου, Πολιτειολογία», στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρής, ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ. Καμίνης και ο Ξεν. Κοντιάδης. καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στις δυτικές κοινωνίες και τόνισε ότι «κάτι στραβό συμβαίνει στο κόσμο». Επεσήμανε ότι η κρίση της Δημοκρατίας είναι κρίση αντιπροσώπευσης και έκανε προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της ελληνικής διοίκησης.

Συγκεκριμένα ζήτησε να προχωρήσει η «ενηλικίωση» όπως είπε, των Δήμων, οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν επιτέλους την φορολόγηση των ακινήτων ώστε να αποκτήσουν ευθύνη και να λογοδοτούν στους δημότες σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση. Υποστήριξε επίσης ότι, πρέπει της συνταγματικής αναθεώρησης, να προηγηθεί η ψήφιση μέτρων όπως η κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η θέσπιση ασυμβίβαστου βουλευτή και υπουργού και η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 με 220.

Ο κ. Κοντιάδης έκανε αναφορά στο περιεχόμενο και τις θεματικές ενότητες του βιβλίου ενώ από τη πλευρά του ο κ. Χρυσόγονος αναφέρθηκε στην εξέλιξη του κράτους ως την σημερινή εποχή, τονίζοντας ότι υπάρχει μια συνεχής μετεξέλιξη του σε πιο σύνθετες εξουσιαστικές δομές.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και συντονιστής της εκδήλωσης Β. Αλεξανδρής, έθεσε στον κ. Χρυσόγονο δύο καίρια και επίκαιρα ερωτήματα: Ποιά είναι η αντιμετώπιση της Ελλάδας και του ελληνικού ζητήματος από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και εάν κατά τη γνώμη του, υπάρχει, ερμηνευτικά, «δημιουργική ασάφεια», στην σαφή γραμματική διατύπωση του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος σχετικά με τα όρια ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών.

Ο κ. Χρυσόγονος όσον αφορά την στάση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου απέναντι στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί εκεί είναι περισσότεροι ευνοϊκοί για τη χώρα μας. Όμως λόγω των ασυμμετριών που υπάρχουν στη δομή της Ευρωπαικής Ενωσης, η Ελλάδα υποχρεούται να λαμβάνει όχι κοινοτική αλλά διακρατική οικονομική «στήριξη» από όλες τις χώρες- μέλη της Ευρωζώνης, όπου τον κυρίαρχο ρόλο έχει η γερμανική Βουλή.

Οσον αφορά το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος για τα όρια ηλικίας αποχώρησης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, ο κ. Χρυσόγονος απάντησε ότι είναι αυτονόητη και απαραβίαστη η σαφής γραμματική ερμηνεία της συνταγματικής διάταξης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ως άνω συνταγματική ρύθμιση δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση, ούτε την νομοθέτηση μικρότερων ορίων ηλικίας σε περίπτωση που το κράτος θα ήθελε να συνταξιοδοτήσει πρόωρα κάποιους «μη πρόθυμους» δικαστές, ούτε και το αντίστροφο, δηλαδή την επέκταση του χρονικού ορίου ηλικίας πέραν των 67, στην περίπτωση, που αυτό θα ήθελε να ευνοήσει κάποιους «προθύμους» δικαστές.


Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια