H κατάθλιψη βλάπτει την καρδιά, όσο η παχυσαρκία και η χοληστερόλη

14-1-2017


















Η κατάθλιψη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα στους άνδρες, όσο την αυξάνουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και η παχυσαρκία, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Atherosclerosis, από ερευνητές του κέντρου Helmholtz του Μονάχου, με ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και του Γερμανικού Κέντρου Καρδιαγγειακής Νόσου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη.

"Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι η κατάθλιψη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο", εξηγεί ο Karl-Heinz Ladwig, από το ινστιτούτο Επιδημιολογίας στο Κέντρο Helmholtz του Μονάχου, καθηγητής ψυχοσωματικής υγείας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. "Το ερώτημα τώρα είναι: Ποια σχέση υπάρχει μεταξύ της κατάθλιψης και των άλλων παραγόντων κινδύνου όπως ο καπνός του τσιγάρου, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία και η υπέρταση – πόσο μεγάλο ρόλο παίζει κάθε παράγοντας"; Για να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση, ο Ladwig και η ομάδα του ανέλυσαν δεδομένα από 3,428 άνδρες ηλικίας 45-74 ετών και τους παρακολούθησαν για περίπου μία δεκαετία. " Στις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες συνέκριναν την επίδραση της κατάθλιψης, με εκείνη 4 βασικών παραγόντων κινδύνου. «Η έρευνά μας έδειξε ότι ο κίνδυνος θανατηφόρου καρδιαγγειακής νόσου, λόγω της κατάθλιψης, είναι όσο μεγάλη είναι όσο εκείνη που οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και στην παχυσαρκία", συνοψίζει ο Ladwig. Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο το κάπνισμα η υψηλή αρτηρική πίεση συνδέονταν με μεγαλύτερο κίνδυνο. Η κατάθλιψη συνηγορεί χονδρικά για το 15% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα. "Αυτό είναι συγκρίσιμο με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπερχοληστερολαιμία, η παχυσαρκία και το κάπνισμα, που προκαλούν το 8.4 - 21.4% των καρδιαγγειακών θανάτων", σημειώνει ο Ladwig.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι "στους ασθενείς υψηλού κιδνύνου, η διερεύνηση της ύπαρης κατάθλιψης θα πρέπει να είναι δεδομένη», κατέληξε ο Ladwig.


Πηγή:www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=43733:h-katathlipsi-vlaptei-tin-kardia-oso-i-paxysarkia-kai-i-xolisteroli&catid=24:psyxikh-ygeia&Itemid=137

Σχόλια