Και άλλες 46 ΔΕΚΟ μπαίνουν στο Υπερταμείο


4-4-2017











Αναταράξεις στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η τρίτη φουρνιά 46 δημόσιων επιχειρήσεων και συμμετοχών σε κρατικές εταιρείες που προορίζονται να μεταφερθούν στο Υπερταμείο.
Αφορά την υποχρέωση που απορρέει από τη δεύτερη αξιολόγηση και στοχεύει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιχειρήσεων αυτών, χωρίς να αποκλείεται το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης, όπου και αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε κάθε περίπτωση, η μεταφορά των επιχειρήσεων αυτών στο Υπερταμείο συνεπάγεται απώλεια της δυνατότητας διορισμού των διοικήσεων από τους υπουργούς ή επηρεασμού των αποφάσεων για το προσωπικό, προοπτική που ήδη διχάζει την κυβέρνηση και το κόμμα.

Στην πραγματικότητα, για την τύχη των εταιρειών αυτών θα συναποφασίζουν πλέον με την κυβέρνηση τεχνοκράτες εποπτευόμενοι από τους θεσμούς, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τις εντάσεις για την τρίτη κατά σειρά λίστα εταιρειών που θα περάσουν στο Υπερταμείο.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», αφορά συνολικά 46 μικρότερης και μεγαλύτερης σημασίας περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η νικελοβιομηχανία ΛΑΡΚΟ, η Διώρυγα της Κορίνθου, η ΓΑΙΑΟΣΕ, ποσοστά του ΔΕΣΦΑ (34%), του «Ελευθέριος Βενιζέλος» (25%) και πλειάδα άλλων μειοψηφικών συμμετοχών του Δημοσίου.

Οι αντιδράσεις από υπουργούς είναι μεγάλες και αυτός είναι ο λόγος που δεν βγήκε λευκός καπνός στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) της περασμένης Πέμπτης, όπου παρουσιάστηκε η λίστα.

Τα μέλη του δεν συμφώνησαν στα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταφερθούν στην Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), τη νέα θυγατρική του Υπερταμείου, η οποία σημειωτέον δεν έχει ακόμη συσταθεί κι ας αποτελεί εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως και η τρίτη λίστα εταιρειών που θα μεταβιβαστούν σε αυτήν.


Πηγή:fimotro.gr

Σχόλια