Τόμσεν: Ήμασταν λάθος και τα επτά χρόνια των μνημονίων

23-4-2017
















Ομολογία Τόμσεν για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα της κρίσης στην Ελλάδα. "Τα πρώτα πέντε χρόνια ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα" είπε για να προσθέσει: "Τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήμασταν υπερβολικά απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα σε δημοσιονομικό επίπεδο". Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και ζήτησε εκ νέου βιώσιμη λύση για το χρέος

Είμαστε λάθος για την Ελλάδα και στα επτά χρόνια του μνημονίου παραδέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν.
«Τα πρώτα πέντε χρόνια ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας» είπε για να συνεχίσει: «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήμασταν λάθος προς την αντίθετη πλευρά. Ήμασταν υπερβολικά απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα σε δημοσιονομικό επίπεδο. Για παράδειγμα ήμασταν υπερβολικά απαισιόδοξοι στα αποτελέσματα που θα είχαν τα Capital control στην Ελλάδα” κατέληξε ο κ. Τόμσεν.

Επιβεβαίωσε επίσης και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναπτυξιακή δυναμική βραχυπρόθεσμα τονίζοντας όμως ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια.
Παραδέχθηκε ακόμη και το λάθος στην εκτίμηση για τα πλεονάσματα και του 2016, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και τα επόμενα χρόνια. “Ναι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και τώρα και τα επόμενα χρόνια στρίβοντας τα πάντα” είπε για να καταλήξει: “Δεν αλλάζουμε την θέση μας ότι η χώρα χρειάζεται ακόμη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό για μπορέσει να έχει ανάπτυξη, όχι για ένα η δύο χρόνια αλλά σε μόνιμή βάση”.


Πηγή:news247.gr

Σχόλια