Αποκλειστικό: Έκαναν νόμο, έτσι ώστε το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας (Σαντορίνης), να λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας!!!


4-4-2017













του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, iatrikanea.gr / medlabnews.gr

Τα προβλήματα που Γενικού Νοσοκομείου Θήρας είναι πολλά. Αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την στελέχωσή του, αλλά αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Άλλωστε σε πρόσφατο δελτίο τύπου (4/3/17) ενημερωνόμασταν ότι το νοσοκομείο τώρα εφοδιάζεται με σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και ακόμα οργανώνεται μηχανογραφικά προκειμένου να αντιμετωπίσει το τουριστικό κύμα του καλοκαιριού. Ένα επίσης σημαντικό θέμα που είχε δημοσιευτεί πρόσφατα ήταν η έλλειψη στέγης του προσωπικού με αποτέλεσμα να έχουν καταλάβει το Παλαιό Κέντρο Υγείας και να διαμένουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

Όμως δεν περιμέναμε ποτέ ότι το περιβόητο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας θα λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας και με βάση τον τελευταίο νόμο Βεβαίωση λειτουργίας. Το νοσοκομείο λειτουργεί με τον νόμο 4368/2016 και εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό. Όμως αποδείχθηκε ότι ήταν ανέτοιμο. Έλειπαν πολλά να γίνουν προκειμένου στο τέλος να λάβει από τo Υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Κυκλάδων την άδεια λειτουργίας - βεβαίωση λειτουργίας του νοσοκομείου.

Όμως παρόλο που δεν είχε άδεια λειτουργίας προκειμένου να δέχεται ασφαλισμένους και να καλύπτονται τα έξοδα από τον ΕΟΠΥΥ, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την εταιρεία που ανήκει και διαχειρίζεται το νοσοκομείο την ΑΕΜΥ, προκειμένου να συναφθεί σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με το νοσοκομείο. Όμως ο ΕΟΠΥΥ όπως επιβάλλεται ζήτησε από το νοσοκομείο το τυπικό που προβλέπει ο νόμος την βεβαίωση λειτουργίας.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ παρόλο που δεν είχε στην διάθεση του την βεβαίωση λειτουργίας στις 12 Σεπτεμβρίου του 2016 υπέγραψε την σύμβαση με το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 18/7/2016.

Όμως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ στις 23 Σεπτεμβρίου (δεν έχει ενημερωθεί από τον αντιπρόεδρό του για την υπογραφή της σύμβασης) επανέρχεται και ζητά από το ΓΝ Θήρας την βεβαίωση λειτουργίας.

Προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα και εφόσον ήταν αδύνατον να εκδοθεί βεβαίωση καλής λειτουργίας του νοσοκομείου συνέβη το απίθανο. Με τον νόμο 4445/2016 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 16 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός του Υπουργείου Υγείας απάλειψε από τον προηγούμενο νόμο την διάταξη που απαιτούσε την έκδοση βεβαίωσης λειτουργίας του νοσοκομείου.
Έτσι το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας λειτουργεί "νομίμως" χωρίς άδεια λειτουργίας (βεβαίωση λειτουργίας) και φυσικά νομιμοποιήθηκαν όλες οι παράτυπες ενέργειες που προηγήθηκαν με την σύναψη της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ από τον Ιούλιο του 2016.

Τέλος καλό λοιπόν, αλλά δεν παύει ένα νοσοκομείο που μάλιστα ετοιμάζεται να δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες δεν πληροί τα στοιχειώδη που υποχρεώνονται όλοι οι άλλοι φορείς υγείας να έχουν προκειμένου να λειτουργήσουν και είναι η βεβαίωση καλής λειτουργίας. Βάσιμες πληροφορίες που έχουμε λένε ότι το νοσοκομείο δεν έχει άδεια ιοντιζουσών ακτινοβολιών που δίδεται από τον Δημόκριτο για τα ακτινολογικά εργαστήριά του και φυσικά αποτελούν προϋπόθεση για την έκδοση της βεβαίωσης λειτουργίας. Επίσης αναρωτιόμαστε αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι σε τουρίστα και προκύψει θέμα με ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού τι μπορεί να σημαίνει ένα ολόκληρο νοσοκομείο να λειτουργεί χωρίς βεβαίωση λειτουργίας.


Διαβάστε περισσότερα εδώ: medlabgr.blogspot.com/2017/03/blog-post386.html#ixzz4dHhWOHBu

Σχόλια