Σόιμπλε: Το ελληνικό πρόγραμμα θα προχωρήσει μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ


8-4-2017















Πολιτικά υπάρχει συμφωνία στα βασικά σημεία, αλλά πρέπει να γίνει δουλειά στις τεχνικές λεπτομέρειες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές στο πώς βλέπουν την ελληνική οικονομική ανάπτυξη το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, κάτι που οδηγεί σε αντικρουόμενα στοιχεία» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle και πρόσθεσε:

«Στο παρελθόν, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν πάντα πολύ απαισιόδοξες, αλλά ελπίζω ότι οι θεσμοί θα βρουν μία λύση το ταχύτερο δυνατό, η οποία θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πιστεύω, ή τουλάχιστον ελπίζω, ότι δεν θα χρειαστεί να ανοίξουν ξανά οι πολιτικές συζητήσεις».

Αναφερόμενος στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «είναι μέρος του προγράμματος, διαφορετικά εμείς και άλλες χώρες μέλη θα πρέπει να ζητήσουμε από τα κοινοβούλια μας την εντολή που θα μας επιτρέπει να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα χωρίς του ΔΝΤ. Αυτό θα είναι παράλογο και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει».

Σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «είναι διαφορετικά ποσά και μέθοδοι υπολογισμού.

Όταν προσπαθείς να υπολογίσεις πώς θα αναπτυχθούν τα επίπεδα του χρέους ως το 2070 αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς υπολογισμούς. Όμως, αυτά δεν λύνουν τα προβλήματα αυτή τη στιγμή, έτσι κι αλλιώς. Πρώτα πρέπει να διακρίνουμε τι μπορεί και πρέπει να κάνει η Ελλάδα πολιτικά. Και ελπίζω ότι οι θεσμοί θα βρουν μία τεχνική λύση».

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση ότι εκείνος έβαζε «φρένο» στη λύση ο κ. Σόιμπλε ανέφερε: «Το πόδι μου δεν ήταν ποτέ στο φρένο. Όπως έχετε δει κατά τις συζητήσεις, τα πολιτικά ερωτήματα- αυτά που αφορούν τους υπουργούς- δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα».

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης απάντησε ότι «όχι, το νόημα αυτού του προγράμματος είναι να ανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όπως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, δανειζόμενη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Για αυτό ακριβώς η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να είναι σε βιώσιμη πορεία».

Πηγή:fimotro.gr

Σχόλια