Οι αισθητικές επεμβάσεις του καλοκαιριού


28-6-2017

















Το καλοκαίρι έφτασε και η εμφάνιση μας, τόσο στην παραλία όσο και στην καθημερινή ζωή μας απασχολεί έντονα. Οι όποιες ατέλειες υπάρχουν στο σώμα μας, μας χαλούν την διάθεση και προκαλούν αμηχανία.

Η Αισθητική Χειρουργική τα τελευταία χρόνια αποτελεί το σύμμαχο για ολοένα περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι αισθάνονται άβολα με την εμφάνισή τους.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται περίπου 10.000 επεμβάσεις Αισθητικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, ενώ άλλα 40.000 άτομα επισκέπτονται τους πλαστικούς χειρουργούς χωρίς ωστόσο να περάσουν τελικά την πόρτα του χειρουργείου. Ένα ποσοστό 15-20% της πελατείας του Πλαστικού Χειρουργού είναι άνδρες.

Όπως τονίζει ο Πλαστικός Χειρουργός Θάνος Κοντογιάννης, η Αισθητική Χειρουργική διορθώνοντας ατέλειες και βελτιώνοντας την εμφάνιση τόσο στην γυναίκα όσο και στον άνδρα, βοηθά σε σημαντικό βαθμό στην επαγγελματική και κοινωνική τους εξέλιξη, ενώ συμβάλλει και στην ατομική τους ισορροπία, αντιμετωπίζοντας τυχόν υπάρχουσες ανασφάλειες και αναστολές.
Τα αποτελέσματα της Αισθητικής Χειρουργικής στη χώρα μας είναι πολύ καλά χάρη στις νέες βελτιωμένες μεθόδους, οι οποίες απαιτούν ελάχιστες χειρουργικές τομές, ενώ η διάρκεια αυτών των επεμβάσεων είναι μικρή και συνήθως στις περισσότερες από αυτές δεν χρειάζεται παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο.

Όπως εξηγεί ο κ. Κοντογιάννης, η πλαστική χειρουργική στην εποχή μας έχει γίνει γνωστή μέσα από την Αισθητική Χειρουργική, η οποία με την πάροδο του χρόνου έχει βελτιωθεί και δίνει τέλεια αποτελέσματα. Ωστόσο, μεγάλη σημασία έχει η επιλογή του σωστού γιατρού και η αποφυγή των μη ειδικών, οι οποίοι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία του ασθενούς.
Στην Ελλάδα η Αισθητική Χειρουργική μπορεί επάξια να συναγωνιστεί πολλά προηγμένα κράτη, όπως, την Αμερική. «Μέσα από την εμπειρία μου», τονίζει ο κος Κοντογιάννης, «πιστεύω ότι σε θέματα Αισθητικής Χειρουργικής είμαστε πολύ καλύτεροι από ευρωπαϊκά κράτη. Συχνά παρουσιάζεται το φαινόμενο να έρχονται άτομα από την Βρετανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο για να υποβληθούν σε επέμβαση στην Ελλάδα».

Οι Επεμβάσεις του Καλοκαιριού

Εν όψει του καλοκαιριού οι συνηθέστερες επεμβάσεις είναι αυτές που βελτιώνουν την εμφάνισή μας στην παραλία και δίνουν λύσεις κυρίως σε προβλήματα τοπικού πάχους. Τέτοιες επεμβάσεις είναι η λιποαναρρόφηση και η κοιλιοπλαστική, ενώ ακολουθούν η αυξητική του στήθους και η ανόρθωση των γλουτών. Αντίθετα, η εφαρμογή των Laser στο πρόσωπο δεν συνιστάται αυτή την εποχή.
Όπως εξηγεί ο Κος Κοντογιάννης, τα Laser για την ανανέωση του προσώπου χρησιμοποιούνται συνήθως από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως το τέλος Απριλίου, καθώς ο ήλιος είναι εχθρός αυτών των επεμβάσεων. Μετά την εφαρμογή των Laser, τα οποία επεμβαίνουν στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος και βοηθούν το πρόσωπο να ανανεωθεί από τις κατώτερες στοιβάδες, έχουμε ένα νέο ευαίσθητο δέρμα προσώπου, το οποίο αν το δει ο ήλιος του καλοκαιριού, μπορεί να του δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση δίνει λύσεις σε προβλήματα τοπικού πάχους – εκεί δηλαδή που είναι συγκεντρωμένο το λίπος (λιπαποθήκες).Ο ανθρώπινος ορανισμός δημιουργεί ένα συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων μέχρι την ηλικία των 14 ετών <<κατασκευάζοντας>> με αυτό τον τρόπο μια συγκεκριμένη δομη του κάθε σώματος. Η λιποαναρρόφηση επεμβαίνει αφαιρώντας τα λιποκύτταρα από τις λιπαποθήκες, τα οποία δεν ξανασχηματίζονται όσα κιλά και να ξαναπάρει το άτομο, δημιοργώντας μία κομψή σιλουέτα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε περισσότερα από δύο λίτρα λίπους, γιατί θα χαθεί και αίμα και θα χρειαστεί τότε να γίνει μετάγγιση. Το λίπος που αφαιρείται μετριέται σε όγκο και το αποτέλεσμα ελέγχεται από τους πόντους που χάνουμε στην περιοχή που έγινε η λιποααρρόφηση. Πρόκειται για μια καθαρά χειρουργική επέμβαση, η οποία πρέπει να γίνεται από τον ειδικό γιατρό, τον Πλαστικό Χειρουργό, σε οργανωμένο χειρουργείο και στην πλειονότητα των περιπτώσεων απαιτεί την παρουσία Ανασισθησιολόγου. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, γίνεται γενική ή τοπιή αναισθησία.

Συνήθως δεν είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στην Κλινική, καθώς δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα. Απλώς ο ασθενής φορά ειδική πιεστική επίδεση (κορσές). Η λιποαναρρόφηση επιτρέπει τη γρήγορη επιστροφή στην εργασία αν και τις πρώτες δύο ημέρες μετά το χειρουργείο δεν πρέπει να υπάρχει σωματική καταπόνηση. Όπως διευκρινίζει ο ειδικός, << καλό είναι ο γιατρός να παίρνει ιστορικό πριν από τη λιποαναρρόφηση. Εφόσον το άτομο είναι υγιές δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από την επέμβαση. Εάν όμως αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα με το κυκλοφορικό σύστημα, λαμβάνεται ως αρνητικός παράγοντας και συνήθως ο χειρουργός δεν προχωρεί στην επέμβαση. Εάν όμως θελήσει να την κάνει την επέμβαση, θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον γιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
.
Κοιλιοπλαστική

Με την κοιλιοπλαστική αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χαλαρής κοιλιάς, δηλαδή της κοιλιάς με συσσωρευμάνο λίπος και χαλαρά τοιχώματα, που έχουν σαν αποτέλεσμα μια δυσαρμονία στην εικόνα του ατόμου. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση διάρκειας 2-2,5 ωρών, η οποία γίνεται μέσα στο χειρουργείο από τον Πλαστικό Χειρούργο παρουσία Αναισθησιολόγου. Όπως εξηγεί ο Κος Κοντογιάννης, με αυτή τη μέθοδο ο χειρούργος διώχνει την περίσσεια δέρματος και λίπους που έχει η κοιλιά δίνοντάς της μια επίπεδη εικόνα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τα εσωτερικά μυικά τοιχώματα με εσωτερικά ράμματα. Η τομή που γίνεται συνήθως σε αυτή την μέθοδο είναι χαμηλά, στην κατώτερη κοιλία και δεν φαίνεται γιατί κρύβεται από το εσώρουχο. Μετά την επέμβαση γίνεται μια πιεστική επίδεση με ειδικό κορσέ ή ζώνη κοιλίας και ο ασθενής νοσηλεύευαι για μία ή δύο ημέρες.
Μετά την έξοδό του από την κλινική, οφείλει να είναι προσεκτικός στις κινήσεις τις πρώτες έξι ημέρες και να μην καταπονείται σηκώνοντας βάρη. Μετά μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να επιστρέψει και στις υπόλοιπες περισσότερο επίπονες δραστηριότητές του.

Αυξητική στήθους

Μια ακόμα επέμβαση που γίνεται συχνά λίγο πριν από το καλοκαίρι είναι η αυξητική του στήθους με προσθήκη σιλικόνης. Συνήθως το πρόβλημα αφορά νέες κοπέλες, που έχουν μικρό ή ανύπαρκτο στήθος ή γυναίκες με μικρό χαλαρό στήθος που τους δημιουργεί ένα αίσθημα κατωτερότητας. Αισθάνονται άσχημα όταν βρίσκονται στην παραλία και ντρέπονται να κυκλοφορήσουν με το μαγιό τους. Τα ενθέματα σιλικόνης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη και στην χώρα μας, είναι, είτε περίβλημα σιλικόνης με τζελ σιλικόνης, είτε περίβλημα σιλικόνης και περιεχόμενο φυσιολογικό ορό.

Τα ενθέματα της πρώτης κατηγορίας τοποθετούνται συνήθως πάνω από το θωρακικό μυ και κάτω από το μαζικό αδένα μέσα σε μία ειδική θήκη (τσέπη) που σχηματίζεται μέσω μιας μικρής τομής που δεν ξεπερνά τα 4 cm (εκατοστά). Η δεύτερη κατηγορία των ενθεμάτων τοποθετούνται συνήθως κάτω από τον θωρακικό μυ. Η τομή διαμέσου της οποίας γίνεται η τοποθέτηση του ενθέματος σιλικόνης γίνεται είτε υπομαστικά, είτε θηλέα άλω, είτε στην περιοχή της μασχάλης.
Η χειρουργική αυτή επέμβαση γίνεται ως επί το πλείστον με γενική νάρκωση, παρουσία του Αναισθησιολόγου και διαρκεί περίπου 1-1,5 ώρα, ενώ συνήθως δεν χρειάζεται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.


Πηγή:www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=45146:oi-aisthitikes-epemvaseis-tou-kalokairioy&catid=26:omorfia

Σχόλια