ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ:Νέα σελίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Θήβα 18/7/2017

















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέα σελίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων:

-Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή της ΜΕΑ Θήβας

-Εγκαινιάστηκε το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ Θήβας

- Δημόσια Σύσκεψη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων






















Υπέγραψε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017, τη σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Θήβας-ενός έργου που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων της περιοχής- παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ.Ελλάδας κ. Νικόλαου Ντίτορα, της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κας Φανής Παπαθωμά, του Πρόεδρου του ΦΟΔΣΑ κ. Νίκου Σταυρογιάννη, Δημάρχων της Περιφέρειας, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων και στελεχών της Περιφέρειας και των Δήμων.




Ο Δήμαρχος Θηβαίων, για την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε: “Με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, που αποτελεί ορόσημο για την περιοχή μας και για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, γυρίζουμε σελίδα και κάνουμε το επόμενο βήμα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται μια πολυετής προσπάθεια, για το σχεδιασμό, την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου της κατασκευής της ΜΕΑ Θήβας, ενός έργου καινοτόμου και πρωτοποριακού, αφού έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας τόσο προδιαλεγμένων όσο και σύμμεικτων απορριμμάτων με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την αναερόβια χώνευση των οργανικών αποβλήτων. Παράλληλα στη μονάδα θα γίνεται και συνδιαχείριση της λυματολάσπης από τους βιολογικούς της περιοχής, λύνοντας άλλο ένα πρόβλημα των Δήμων.

Ευχαριστώ θερμά τον κ. Υπουργό που μας τιμά με την παρουσία του αυτή τη μέρα, τον κ. Περιφερειάρχη που συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή της σύμβασης καθώς και την κα. Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ και τους συναδέλφους μου Δημάρχους μέλη του Φορέα που μου έκαναν την τιμή να υπογράψω εγώ τη σύμβαση και όλα τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ΦΟΔΣΑ για τη αγαστή συνεργασία”.
Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη ΜΕΑ λέγοντας ότι είναι “ένα σύγχρονο έργο επεξεργασίας αποβλήτων, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα για ανάκτηση ενέργειας, δίνοντας μια προστιθέμενη αξία στην περιοχή, αλλά και στον Φορέα Διαχείρισης ”.

Ο κ. Περιφερειάρχης τόνισε ότι “είναι μια μεγάλη μέρα, όχι μόνο για τη Θήβα και τη Βοιωτία, αλλά και για ολόκληρη την Περιφέρεια”, συγχαίροντας τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΦΟΔΣΑ “για την αποφασιστικότητα τους, την επιμονή, την υπομονή, την αποτελεσματικότητα αλλά και την περιφερειακή τους συνείδηση, διότι ο Φορέας απέδειξε ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να τα καταφέρουμε, αντιμετωπίζοντας και υπερβαίνοντας πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, αγκυλώσεις, παρωχημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες”

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ αναφέρθηκε στην απόφαση των Δημάρχων να λειτουργήσουν με περιφερειακή συνείδηση και στον αγώνα που επιδόθηκαν για να ξεπεράσουν, κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλά προβλήματα από δυνάμεις που έβαζαν εμπόδια. Όπως είπε χαρακτηριστικά “μόνο συνθέτοντας δυνάμεις και μόνο όταν έχουμε ξεκάθαρη άποψη, ότι αυτό είναι σωστό κι έτσι πρέπει να γίνει και δεν έχει σημασία ποιος το λέει, αλλά τι λέει, μπορούμε να ξεπεράσουμε πολλά από αυτά που μας κρατούν πίσω”. Εγκαίνια του Νέου Κυττάρου στο ΧΥΤΑ Θήβας

Πριν την υπογραφή της σύμβασης για τη ΜΕΑ, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ΧΥΤΑ Θήβας, όπου ο Υπουργός κ. Φάμελλος εγκαινίασε το νέο κύτταρο δυναμικότητας περίπου 300.000 κυβικών μέτρων και ξεναγήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, που τηρεί πλήρως τους σχετικούς νομοθετημένους περιβαλλοντικούς όρους αλλά και αυτούς που τίθενται επιπλέον από την υγειονομική διάταξη Α5 του 1983, αφού βρίσκεται μέσα στην ειδική ζώνη των 10 χιλιομέτρων για την προστασία της λίμνης Υλίκης, η οποία αποτελεί εφεδρικό ταμιευτήρα της Αθήνας. Ο ΧΥΤΑ Θήβας ξεκίνησε την λειτουργία του την 1η Απριλίου 2009. Η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του πρώτου κυττάρου ήταν για 5 χρόνια. Η μείωση όμως των απορριμμάτων, λόγω της κρίσης αλλά και η ορθή διαχείρισή του (διάστρωση και συμπίεση απορριμμάτων) έδωσε παράταση μέχρι σήμερα. Το νέο κύτταρο εκτιμάται ότι θα κρατήσει πολύ περισσότερο, αφού με την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ (Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων), σε ένα περίπου χρόνο, η τελική ποσότητα απορριμμάτων που θα καταλήγει για υγειονομική ταφή θα είναι σημαντικά μικρότερη.

Σύσκεψη εργασίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων
Μετά την υπογραφή για την κατασκευή της ΜΕΑ, με πρωτοβουλία του κ. Υπουργού ακολούθησε δημόσια σύσκεψη εργασίας στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, παρουσία των προαναφερόμενων καθώς και του Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά Υπερήφανου και εκπροσώπων του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όπου συζητήθηκαν οι τρόποι και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επίτευξη των στόχων που τίθενται μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΔΣΑ) και των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων..

Κοινή διατύπωση όλων των παρισταμένων ήταν ότι οι αυτοδιοικητικοί με πνεύμα συνεργασίας και περιφερειακής συνείδησης μπορούν να επιτύχουν σημαντικούς στόχους στη διαχείριση των απορριμμάτων και να προχωρήσουν γρήγορα, λύνοντας ουσιαστικά προβλήματα, με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.

Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια