Φυσικές λύσεις με βότανα, για περιποίηση των ποδιών σας το καλοκαίρι

 4-8-2017


















της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγου, medlabnews.gr

Tα πόδια μας είναι τα πιο ταλαιπωρημένα μέλη του σώματός μας, καθώς είναι τα πρώτα που υφίστανται την κούραση από τους καθημερινούς εξοντωτικούς ρυθμούς και δέχονται το βάρος ολόκληρου του σώματός μας. Άμμος, σανδάλια, ατελείωτο περπάτημα, κουβάλημα και βάρος επιβαρύνουν τις φτέρνες σας με αποτέλεσμα η επιστροφή στην πόλη να συνεπάγεται σκληρές επιφάνειες, μικρές ανοιχτές πληγές, φουσκάλες και δυσφορία στην περιοχή των ποδιών.

Τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, με συνέπεια να αλλάζει ο μηχανισμός της επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά.
Η έλλειψη της καλής περιποίησης των ποδιών έχει ως αποτέλεσμα πολλές ασθένειες όπως τους κάλους, τις σχισμές, τις λοιμώξεις και το να μεγαλώνουν προς τα μέσα τα νύχια. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για την φυσική φροντίδα των ποδιών :

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να παρατηρήσουν ότι τα πόδια τους πρήζονται όταν κάνει ζέστη. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι κάνουν μεγάλα αεροπορικά ταξίδια, αλλά ο μηχανισμός που προκαλεί τη διόγκωση των ποδιών στο αεροπλάνο είναι αρκετά διαφορετικός και σχετίζεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, στην οξυγόνωση του αίματος και την ακινησία επί ώρες. H αίσθηση πρηξίματος και κούρασης, που ξεκινά από τα πέλματα και φτάνει μέχρι τις γάμπες, συνήθως οφείλεται στην ορθοστασία, τα ψηλά παπούτσια και τη ζέστη.

Mπορείτε να ξεκουράσετε τα πόδια σας κάνοντας ένα ποδόλουτρο με χλιαρό νερό, στο οποίο θα έχετε διαλύσει άλατα μπάνιου ή μία χούφτα μαγειρικό αλάτι και 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο βελτιώνετε την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα σας και απομακρύνετε την ένταση και την κούραση.

Μην αμελείτε αφού κάνετε ντους να εφαρμόζετε σε βρεγμένη επιδερμίδα μικρή ποσότητα baby oil για άμεση ενυδάτωση των πόδια σας μετά την παρατεταμένη έκθεση τους στον ήλιο. Έπειτα σκουπίστε ταμπονάροντας με μια πετσέτα τα πόδια σας και εφαρμόστε μια κρέμα με που περιέχει συνένζυμο Q10 το οποίο μειώνει την όψη φλοιού πορτοκαλιού και απαλύνει τις ραγάδες. Σε σημεία όπως κάτω από τα δάχτυλα, τα πέλματα ή περιμετρικά του ποδιού σας μπορείτε να απλώσετε έλαιο Jojoba ή εκχύλισμα αλόης για έξτρα ενυδάτωση.

Tο πρώτο βήμα είναι να αποφύγετε τη χρήση συνθετικών υλικών (σε παπούτσια και κάλτσες) και να αερίζετε καθημερινά τα παπούτσια σας. Aν φοράτε κλειστά παπούτσια, επιλέξτε βαμβακερές κάλτσες, που απορροφούν τον ιδρώτα και επιτρέπουν στην επιδερμίδα να αναπνέει. Mια αποσμητική κρέμα, λοσιόν ή πούδρα πριν φορέσετε τα παπούτσια θα βοηθήσει πολύ.

Στα πέλματα υπάρχουν περίπου 250.000 ιδρωτοποιοί αδένες που εκκρίνουν ιδρώτα περισσότερο από κάθε άλλον αδένα του σώματος. Με τα ανοιχτά παπούτσια που φοράμε τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς κάλτσες, δεν απορροφάται ο ιδρώτας και εισχωρούν πιο εύκολα σκόνες και βρομιές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βακτηρίδια και ιδανικές συνθήκες για κακοσμία και μύκητες. Αν αναπτυχθούν μύκητες, καλό είναι να πλένουμε συχνά τα πόδια μας με ειδικό σαπούνι που σκοτώνει τα βακτηρίδια και βοηθάει να κλείσουν οι πόροι που φέρνουν ιδρώτα στα πόδια και στη συνέχεια κακοσμία στα πόδια. Για να αποφύγουμε την κακοσμία μπορούμε να ψεκάσουμε την περιοχή των δαχτύλων και της πατούσας με ένα από τα αντιιδρωτικά σπρέι που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Στα φαρμακεία θα βρούμε και άλλα προϊόντα φτιαγμένα για την περίπτωση. Αν προτιμάτε τις φυσικές λύσεις, μπορείτε να αγοράσετε φασκόμηλο και να κάνετε ένα ποδόλουτρο με ζεστό νερό ανακατεμένο με το αφέψημα του φασκόμηλου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: medlabgr.blogspot.com/2015/08/foot-care.html#ixzz4onb8LjxH

Σχόλια