Express: Πως η ΕΚΤ κέρδισε 7,2 δισ. στερλίνες από την οικονομική κρίση της Ελλάδας


11-10-2017








H συμμετοχή της ΕΚΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει δημιουργήσει μια συγκλονιστική σύγκρουση συμφερόντων

Για ένα εξαιρετικό στοιχείο που «θα εξοργίσει τους Έλληνες που έχουν στερηθεί τα μετρητά και ζουν εδώ υπό εξοντωτικών μέτρων λιτότητας για επτά χρόνια» κάνει λόγο η εφημερίδα Express με αφορμή τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ευρωτράπεζα «έβγαλε» 7,2 δισ. στερλίνες από τα ελληνικά ομόλογα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι η συμμετοχή της ΕΚΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει δημιουργήσει μια συγκλονιστική σύγκρουση συμφερόντων.

Ο Leo Hoffman-Axthelm της Διεθνούς Διαφάνειας δήλωσε: «Η ΕΚΤ αναμένει επιστροφές των ελληνικών ομολόγων με το ένα χέρι, ενώ εγκρίνει τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της Ελλάδας με το άλλο.

Η Τράπεζα είναι κυριολεκτικά με όλες τις πλευρές».
Εν τω μεταξύ στο ίδιο δημοσίευμα, περιλαμβάνονται και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ΔΝΤ έχει κερδίσει 2,2 δισ. στερλίνες από τα δάνεια του προς την Ελλάδα. Οι ταμειακές πληρωμές από συμμετοχές σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών ομολόγων (SMP) της ΕΚΤ θα διανεμηθούν τώρα σε όλες τις κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών της ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα SMP ξεκίνησε στην αρχή της κρίσης του χρέους της ευρωζώνης το 2010 και αυξήθηκε για να συμπεριλάβει το δημόσιο χρέος της Ιταλίας και της Ισπανίας το 2011. Σχεδιάστηκε για να διευκολύνει την πίεση της αγοράς στο κόστος δανεισμού των κρατών μελών της ευρωζώνης και προηγήθηκε του πιο φιλόδοξου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της κεντρικής τράπεζας, το οποίο ξεκίνησε το 2015.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από το QE, επειδή εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα, που δεν θα λήξει πριν τον Αύγουστο του 2018.

Πηγή:bankingnews.gr

Σχόλια