Λύσεις στα προβλήματά τους αναζητούν οι αγρότες της Βοιωτίας


20-3-2018










Προβληματισμένοι για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες είναι οι αγρότες της Βοιωτίας. Η χρονιά που πέρασε έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, γεγονός που προκάλεσε επιφυλάξεις στον προγραμματισμό για το τρέχον έτος. Είναι σαφές ότι η πλειονότητα των παραγωγών δεν επικροτεί την πολιτική των μεγάλων οικονομικών ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Θήβας, Δημήτρη Συκαρά, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τοπική γεωργική οικονομία είναι πολυπαραγοντικό: «Αγωνιούμε για την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα στις παραγωγές της περιοχής μας. Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη για εμάς προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο άστατος καιρός, με την εναλλαγή από καύσωνα σε έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές. Επίσης, οι μυκητολογικές προσβολές ήταν μεγάλες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κάνουν χρήση περισσότερων φυτοφαρμάκων, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Επιστέγασμα όλης αυτής της κατάστασης ήταν και οι μειωμένες τιμές, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το εισόδημά μας σε μεγάλο βαθμό. Το γεγονός της μειωμένης αγοραστικής ζήτησης των καταναλωτών σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων (και πολλές φορές ελληνοποιημένων) έχουν ως αποτέλεσμα η δική μας παραγωγή να μένει στα αζήτητα».

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ Περιγράφοντας και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα της περιοχής, ο κ. Συκαράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ΕΛΓΑ και στους δασικούς χάρτες: «Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις υπαίθριες καλλιέργειές μας. Η συμμετοχή μας στην ασφάλιση της παραγωγής αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα, ενώ καταβάλλουμε κανονικά τις εισφορές μας. Δυστυχώς, όμως, η ανταπόκριση του Οργανισμού στις πληρωμές των αποζημιώσεων καθυστερούν χρονικά, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο οικονομικό κενό στους αγρότες (ειδικά για τους παραγωγούς κηπευτικών). Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, υπάρχει μία μεγάλη ανησυχία, διότι πολλοί από τους παραγωγούς δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα που τους αφορούν στο μικρό διάστημα που τους δόθηκε προθεσμία. Αναζητούν λύσεις, προκειμένου να μη χαθούν οι επιδοτήσεις που δικαιούνται». Πρόβλημα με την άρδευση

Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα στην περιοχή της Θήβας εστιάζεται στην άρδευση των χωραφιών. Η υπεράντληση των γεωτρήσεων που ξεκινούν από μεγάλα βάθη ανεβάζει σημαντικά το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και σε αυτό το θέμα ο κ. Συκαράς ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος: «Η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία οκτώ χρόνια πάνω από 200% δημιουργεί κλυδωνισμούς στην παραγωγή, σε μία περιοχή με αυξημένες ανάγκες άρδευσης. Οι μέχρι τώρα αναποτελεσματικές πρακτικές στη διαχείριση του νερού μας οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο στον τομέα αυτόν. Οι υποδομές άρδευσης είναι ανύπαρκτες και για τον λόγο αυτόν οι αγρότες έχουν οδηγηθεί σε φαύλο κύκλο, αυξάνοντας το βάθος των γεωτρήσεών τους με μεγάλο οικονομικό κόστος».

Κλείνοντας, ο κ. Συκαράς τόνισε: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να δείξει ενδιαφέρον και περισσότερη ευαισθησία για τον βασικότερο τομέα της οικονομίας που είναι ο πρωτογενής. Δεν θα θέλαμε να είμαστε μάρτυρες τυχόν κατάρρευσής του».

Πηγή: ypaithros.gr

Σχόλια