Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: "Μπορεί να αναχαιτισθεί, αν δράσουμε τώρα"

27-5-2022







Τη σημασία της άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. "Αν πάρουμε τα σωστά μέτρα τώρα, μπορούμε να την αναχαιτίσουμε εύκολα".
Ανώτερη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η αναχαίτιση της ευλογιάς των πιθήκων στις χώρες στις οποίες η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική και διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν αναληφθεί γρήγορα δράση.
«Πιστεύουμε πως, αν πάρουμε τα σωστά μέτρα τώρα, μπορούμε να την αναχαιτίσουμε εύκολα», δήλωσε η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του ΠΟΥ αρμόδια για την ετοιμότητα έναντι του κινδύνου από τις μολυσματικές νόσους, στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης των κρατών μελών κατά την ετήσια συνέλευση του εν λόγω οργανισμού του ΟΗΕ για την υγεία.

Η ίδια υπογράμμισε πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να εμποδισθεί η περαιτέρω διάδοση και κάλεσε το κοινό να μην ανησυχεί, καθώς η μετάδοση είναι πολύ πιο βραδεία απ' ό,τι άλλων ιών όπως ο κορονοϊός. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό, όμως στοχευμένος εμβολιασμός είναι διαθέσιμος για στενές επαφές μολυσμένων προσώπων.

«Η διερεύνηση των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση των επαφών, η απομόνωση στο σπίτι είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορεί κανείς να πάρει», είπε η Ρόζαμουντ Λιούις, επικεφαλής της γραμματείας του ΠΟΥ για την ευλογιά, η οποία αποτελεί τμήμα του Προγράμματος του ΠΟΥ για τις Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης.

Ευλογιά των πιθήκων: 200 κρούσματα σε πάνω από 20 χώρες - Αυξημένη παρακολούθηση ζητά ο ΠΟΥ

Περίπου 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 100 ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής εκτός των χωρών όπου συνήθως αυτή εξαπλώνεται, δήλωσε την Πέμπτη (26/05) αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καλώντας τις χώρες σε αυξημένη επαγρύπνηση τη λοιμώδη νόσο.

Η ευλογιά των πιθήκων, μια ήπια ιογενής λοίμωξη, είναι ενδημική στις αφρικανικές χώρες του Καμερούν, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Νιγηρίας.

H πρόσφατη έξαρση σε μη ενδημικές χώρες έχει εγείρει ανησυχίες. Το στέλεχος που κυκλοφορεί παγκοσμίως πιστεύεται ότι έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1%, αν και υπάρχουν διαθέσιμα αποτελεσματικά εμβόλια και θεραπείες. Μιλώντας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, η ανώτερη επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κερχόβε, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε περισσότερες από 20 μη ενδημικές χώρες, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός αναμένει ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν.

Αναμένουμε να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα. Ζητάμε από τις χώρες αυξημένη παρακολούθηση... Αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να περιοριστεί. Θα είναι δύσκολο, αλλά είναι μια κατάσταση που μπορεί να περιοριστεί στις μη ενδημικές χώρες", είπε, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ευλογιά των πιθήκων: Κοντά σε κεντρική προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων η ΕΕ
Συνεδρίασε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Υγείας (HERA), για το ζήτημα διαχείρισης πιθανής αύξησης των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορέας αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά εμβολίων ευλογιάς και αντιικών φαρμάκων, για λογαριασμό των κρατών-μελών της Ε.Ε, μέσω διαδικασίας κοινής προμήθειας. Η κεντρική προμήθεια θα γίνει με δαπάνη του HERA.

Να αναφέρουμε ότι σημαντικές ποσότητες εμβολίων υπάρχουν ήδη, παρότι επισήμως η ευλογιά έχει εξαλειφθεί, καθώς πάντα υπήρχε το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της. Αυτά τα εμβόλια αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τις αρχές διεθνώς για τις επαφές ατόμων με ευλογιά των πιθήκων, ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου. Πέραν της επιλογής της κεντρικής προμήθειας εμβολίων και αντίδικων φαρμάκων, τα ευρωπαϊκά κράτη αναζητούν και ανεξαρτήτως τρόπους αντίδρασης.
Σημειώνεται ότι η ευλογιά των πιθήκων συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, εξανθήματα και διογκωμένους λεμφαδένες. Είναι συνήθως μια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια με τα συμπτώματα να διαρκούν από 2 έως 4 εβδομάδες. Κάποιες φορές, όμως μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές. Το εμβόλιο της ευλογιάς είναι έως και 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης με ευλογία των πιθήκων, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, λόγω των ομοιοτήτων των δύο παθογόνων.

Βέβαια, όπως έχει αποσαφηνιστεί, ο εμβολιασμός δεν θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού αλλά στοχευμένα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, άλλωστε συνέστησε τον εμβολιασμός επιλεκτικά:
Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση. Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια. Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic ανέφερε ότι υπήρξε επικοινωνία με την ΕΕ για την προμήθεια εμβολίων για όλα τα κράτη-μέλη, αλλά διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακολουθήσει προς το παρόν. Η εταιρεία έχει 1,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου ευλογίας διαθέσιμες στη Δανία.

Σχόλια