Η παρουσίαση της ΝΟΣΟΥ στη Θήβα και 14 φωτογραφίες

27-9-2022









Σε μια θερμή -κυριολεκτικά- νύχτα στη φιλόξενη Θήβα έγινε η παρουσίαση του μυθιστορήματος του Δημήτρη Λάμπρου Η ΝΟΣΟΣ την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022. Μια ικανή παρέα βιβλιόφιλων συναντήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, για να μεταφερθεί νοερά στα τραγικά γεγονότα του φθινοπώρου του 1918.

Η ισπανική γρίπη, που θέρισε την Ελλάδα αφήνοντας χιλιάδες θύματα, ο πόλεμος που πλήγωνε κάθε μέρα την πολύπαθη χώρα, η πολιτική διαμάχη και η εξωτερική παρέμβαση τέθηκαν αναλυτικά στο τραπέζι από μια εξαιρετική ομάδα ομιλητών. Ακόμα περισσότερο συζητήθηκε η αλληγορική διάσταση του ιστορικού μυθιστορήματος, όπου η ΝΟΣΟΣ είναι κάτι βαθύτερο από την πανδημία που κατατρώει τα αξιακά θεμέλια της κοινωνίας, ο χώρος μπορεί να είναι οποιαδήποτε πόλη πλήττεται σφοδρά από έναν εξωτερικό αστάθμητο θανατηφόρο ιό και τα ανθρώπινα όπως ο έρωτας, η πολιτική ή το χρήμα φαίνονται επιφανειακά μπροστά στα υπαρξιακά ερωτήματα που ορθώνει ο θάνατος ή ο θανάσιμος κίνδυνος για την ίδια τη φύση του ανθρώπου.

Η Αρχοντία Παπαδοπούλου στην εισήγησή της υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα έργο-τομή στη νεοελληνική γραμματεία με αρετές δυσεύρετες, μεταξύ των οποίων η επιτυχής μείξη ακριβών ιστορικών στοιχείων με το ανάλαφρο ύφος μιας πένας που γνωρίζει τέλεια όχι μόνο τη γλώσσα αλλά και την τέχνη της.

Σε μια εντυπωσιακή μελέτη της ΝΟΣΟΥ προέβη στη συνέχεια η Ιωάννα Κορδοπάτη. Η οξυδερκής κριτική της καθήλωσε το κοινό, καθώς αποκάλυψε μυστικά της δομής και της γλώσσας που μόνο ένας εμβριθής κριτικός με πλούσια ιδεολογική, ιστορική, αλλά κυρίως αισθητική σκευή, θα μπορούσε να ανακαλύψει και να ερμηνεύσει.
Εντυπωσιακή ήταν και η ανάγνωση του Δημήτρης Αλεξάνδρου Ναι, σύμφωνοι, ήταν η μεγάλη του εμπειρία, αλλά το πιο χαρακτηριστικό της προσέγγισής του ήταν η αγάπη για το έργο που διαχεόταν σε κάθε φράση και κάθε πολύτιμη παρατήρηση, φωτίζοντας πτυχές δυσδιάκριτες που μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο οδηγό για τον αναγνώστη με οδοδείκτες τα ποιητικά αποσπάσματα από το βιβλίο με τα οποία διάνθισε τον επίλογό του. Μαθήματα συντονισμού παρέδωσε ο Theodoros Roypakas. Οι καίριες παρατηρήσεις και μικρές παρεμβάσεις του ανέδειξαν την υψηλή ποιότητα και τα επικοινωνιακά του προσόντα, καθώς οι γνώσεις και η καλλιέργεια όσο κι αν προσπαθεί κανείς δεν μπορούν να αποκρυφθούν.


Σχόλια