«Οι Τούρκοι θα πρέπει να ξέρουν ότι θα αντιδράσουμε με έναν τέτοιο τρόπο ώστε θα το θυμούνται τρεις γενιές μετά»

5-10-2022









Οι Τούρκοι ακολουθούν εδώ και δεκαετίες μια συγκεκριμένη στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα. Την ακολουθούν πιστά και κάποια στιγμή θα φτάσουν στο τέλος του σχεδίου τους. «Το τέλος αυτό, κατά τους Τούρκους, θα είναι η αλλαγή του status quo στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο». Ο Γεώργιος Φίλης είναι ξεκάθαρος. «Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ότι είναι μία δύναμη, κάτι μεταξύ της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας. Η πολιτικοστρατιωτική της ελίτ εκτιμά πως ήρθε η ώρα να τελειώσει με το ζήτημα της Ελλάδος και του ελληνισμού».

Βρεθήκαμε με τον διδάκτωρ γεωπολιτικής και επίκουρο καθηγητή διεθνών σχέσεων στο στούντιο του Newsbeast και επιχειρήσαμε να αναλύσουμε τα σχέδια του Ερντογάν. «Θα προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μια ελεγχόμενη κρίση και θα μας φτάσουν σε τέτοιο σημείο όπου είτε θα γίνει κάτι μέσω ατυχήματος, είτε θα δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία θα είναι δυσεπίλυτη», λέει στο podcast ο κύριος Φίλης.
«Το βασικό πράγμα κατάρρευση κρατών είναι ένα: η υπερεξάπλωση», τονίζει ο καθηγητής, αναφερόμενος την Τουρκία και σημειώνει πως ενώ έχει ένα ισχυρό στρατιωτικό τομέα, δεν έχει τα βασικά χαρακτηριστικά για γίνει μια μεγάλη δύναμη. Οι εχθροί της Τουρκίας είναι πολλοί και «όσοι θέλουν να τη χτυπήσουν, προσεύχονται να γίνει ένα επεισόδιο με την Ελλάδα, για να το εκμεταλλευτούν».

Πού μπορεί να φτάσει, όμως, ένα πιθανό επεισόδιο με εμπλοκή της χώρας μας; «Αυτό εξαρτάται και από τους δύο. Αν δεχτούμε ότι ο αρχηγός, ο στρατηγός Φλώρος, είπε πως το επόμενο επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας δε θα είναι σημειακό αλλά θα εκτυλιχθεί σε μία σύγκρουση η οποία μπορεί να είναι από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο, θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι Τούρκοι. Θα πρέπει να τους αυξήσουμε την αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στο επεισόδιο που σχεδιάζουν και να τους αυξήσουμε τη βεβαιότητα ότι θα αντιδράσουμε με έναν τέτοιο τρόπο ώστε θα το θυμούνται τρεις γενιές μετά».
Ο διδάκτωρ γεωπολιτικής στάθηκε και στην «εύκολη λύση της Κύπρου» και τον τρόπο που θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι και τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει εδώ και αιώνες η μεγαλόνησος στον ελληνισμό.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Γεώργιου Φίλη στο podcast του Newsbeast.





Σχόλια