Παρουσία ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην Ορκωμοσία της 2024 Ε ΕΣΣΟ στο ΚΕΠΒ Θήβας - Προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο Δημοτικό Στάδιο Θήβας Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024 .

9-10-2024








Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων της 5ης ΕΣΟ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα. Την τελετή ευλόγησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών, Παύλος, ενώ παρόντες ήταν ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, και οι τοπικές αρχές της Βοιωτίας..
Στην ομιλία του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη διαχρονική αξία της στρατιωτικής θητείας, χαρακτηρίζοντάς την ως ιερή υποχρέωση για την υπεράσπιση της πατρίδας. Δήλωσε την εμπιστοσύνη του στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας πως οι νέοι στρατεύσιμοι βρίσκονται "σε καλά χέρια" ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στην τιμή και την ευθύνη που συνοδεύει τη θητεία και τον όρκο υπεράσπισης της ελευθερίας της Ελλάδας..
 
Ο Υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε επικείμενες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης των οπλιτών και την καλύτερη προετοιμασία τους για τις σύγχρονες προκλήσεις. Έκανε λόγο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και πιστοποιημένων ειδικοτήτων στους στρατεύσιμους, οι οποίες θα τους καταστήσουν χρήσιμους τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και για την αγορά εργασίας. Τόνισε επίσης την ανάγκη αναβάθμισης του εξοπλισμού και των στολών των οπλιτών, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου μαχητή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην προώθηση της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών, στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης της στρατιωτικής θητείας, ενώ ο ίδιος υπογράμμισε πως η θητεία και η εφεδρεία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ανεξαρτησία και ασφάλεια της χώρας. .
 
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Υπουργός προσέφερε επιπλέον άδεια πέντε ημερών στους νεοσύλλεκτους, ως ένδειξη εκτίμησης για την αφοσίωσή τους και με βάση το υπουργικό του προνόμιο. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την παρέλαση των τμημάτων των νεοσυλλέκτων. Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε τα εξής: «Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα (ΚΕΠΒ) στην ορκωμοσία της Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ). Οι νέοι οπλίτες σήμερα έδωσαν τον συνταγματικά προβλεπόμενο όρκο πίστης και αφοσίωσης στην Πατρίδα. Μια πράξη ατομικής ευθύνης έναντι της προάσπισης της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, δηλαδή της προάσπισης της ελευθερίας της Ελλάδας..

Δεν έχω πρόθεση να καταναλώσω το χρόνο σας με περιττές μεγαλοστομίες. Θα ήθελα όμως να σας πω ότι το ιστορικό ελληνικό παράδειγμα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, βασίζεται στον στρατό των πολιτών. Η υπηρεσία των πολιτών ως στρατιωτών στην Πατρίδα είναι διαχρονική αξιακή επιλογή του Ελληνισμού. Και γι’ αυτό οι γονείς στεκόμαστε απέναντι στα παιδιά μας με υπερηφάνεια σήμερα. Κατανοώ την υπερηφάνεια, όπως κατανοώ και τις όποιες ανησυχίες σας. Κυρίες και κύριοι, ο στρατός μας δεν είναι επαγγελματικός, όπως σε άλλες χώρες. Έχει, βέβαια, έναν λαμπρό επαγγελματικό κορμό. Βασίζεται, όμως, στη συμμετοχή του Έλληνα πολίτη. Και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες δημιουργούν και νέες απαιτήσεις. Η θητεία λοιπόν, δηλαδή η προσφορά χρόνου από τους νέους ανθρώπους στην Πατρίδα τους, πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας της Πατρίδας μας. Και, επίσης, να είναι χρήσιμη για τους νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό προωθούμε σημαντικές αλλαγές, τόσο στη θητεία όσο και στην εφεδρεία. Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Η θητεία από αγγαρεία πρέπει να μετατραπεί σε μια θητεία με ουσία. Σε μια θητεία ευκαιρία, και για την πατρίδα και για τον νεοσύλλεκτο. Ο οπλίτης θα μπορεί να αποκτά δεξιότητες χρήσιμες για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά χρήσιμες και για τον ίδιο. Αυτό συνιστά ευκαιρία για να έχουμε έναν άρτια εκπαιδευμένο οπλίτη, ο οποίος μάλιστα θα μπορεί αν ο ίδιος το επιλέξει, δηλαδή σε εθελοντική βάση, να μετακαλείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τακτά χρονικά διαστήματα..

Σχόλια