Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας οι χάρτινες αποδείξεις

7-12-2015

















 Σύνδεση πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο όριο. Τέλος σε έναν χρόνιο βραχνά βάζει η κυβέρνηση. Ακόμη και εντός της εβδομάδας η σχετική διάταξη στη Βουλή. Βήμα προς βήμα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Μαρίνα Φούντα
Δεκέμβριος 07 2015 16:47

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αποφασίζει να «κλειδώσει» τις χάρτινες αποδείξεις η κυβέρνηση, υιοθετώντας άμεσα σχέδιο προώθησης του πλαστικού χρήματος και διασύνδεσής του με το αφορολόγητο όριο.

Κατά τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στον χρόνιο «βραχνά» των χάρτινων αποδείξεων, αντικαθιστώντας τον με την ευρεία χρήση του πλαστικού χρήματος.
Η σχετική διάταξη νόμου δεν αποκλείεται να κατατεθεί ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας στη Βουλή, αφού η κυβέρνηση θέλει όλα να έχουν αλλάξει από το νέο έτος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Από 1ης Ιανουαρίου του 2016, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να μην αναγνωρίζει καμία έκπτωση, αν δεν έχει προηγηθεί συναλλαγή με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο θα απαιτεί από το νέο έτος από κάθε φορολογούμενο αποδείξεις που θα επιβεβαιώνεται ότι αφορούν σε συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, ώστε να διασφαλίζεται το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αποδείξεις που θα ζητώνται θα πρέπει να φτάνουν στο 10% επί του συνόλου του εισοδήματος ή ακόμη και ελαφρώς υψηλότερα.

Προς διευκόλυνσή τους, από το εν λόγω μέτρο δεν αποκλείεται να εξαιρεθούν οι ηλικιωμένοι.
Η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στη νέα εποχή, την εποχή του πλαστικού χρήματος, απαιτεί ωστόσο κι άλλα βήματα. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει την πληρέστερη εικόνα για τις αποδείξεις που θα εκδίδονται. Για τον λόγο αυτό θα επιταχύνει την εφαρμογή ενός ακόμη μέτρου που βρίσκεται στα… συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών για σχεδόν τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ψηφιστεί, αλλά τελικώς δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή. Πρόκειται για τη σταδιακή διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.


Πηγή:news247.gr

Σχόλια