Όταν η Κωνσταντοπούλου ρωτούσε για τη σύζυγο Στουρνάρα κι ο Γεωργιάδης "έκανε τον Κινέζο"

15-12-2015


















 Δεν απάντησε ποτέ ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας τότε, στην ουσία της ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου και έξι ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την, αχρείαστη και δαπανηρή σύμφωνα με εκείνους, καμπάνια εναντίον της πολυφαρμακίας που ο ΕΟΦ έδωσε στις εταιρίες της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα (Mind Work Business Solutions) και του αδελφού του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (BI ENT O Διαφημιστική Συμβουλευτική ΑΕ). Πρόκειται για το έργο, για το οποίο όπως γράφει το HOT DOC στο τεύχος 90, εγείρεται σοβαρό ζήτημα ακυρότητας εξαιτίας παλιότερου αποκλεισμού από παρόμοιο διαγωνισμό, της εταιρίας της κας. Στουρνάρα.



Στην ερώτησή τους με ημερομηνία 17 Ιουλίου του 2013, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι Σταύρος Κοντονής, Πέτρος Τατσόπουλος, Ανδρέας Ξανθός, Θοδωρής Δρίτσας, Αφροδίτη Σταμπουλή και Γιάννης Σταθάς διατυπώνουν τις ενστάσεις τους για την εν λόγω ανάθεση, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε δημοσιεύματα του koutipandoras.gr και της "Αυγής". Οι ενστάσεις συνοψίζονται ως εξής:

Τα πρόσωπα, "ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξεως": οικογένεια Στουρνάρα, αδελφός Βαρβιτσιώτη και Παπασταύρου

Γενική διευθύντρια της πρώτης εταιρίας που κέρδισε το διαγωνισμό για την καμπάνια "Εκστρατεία ενημέρωσης του ΕΟΦ για την πρόληψη της πολυφαρμακίας" έναντι αμοιβής 435.666 ευρώ, φέρεται η κ. Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος Στουρνάρα ενώ εταίροι είναι επίσης οι θυγατέρες του τότε υπουργού Οικονομικών. Πρόεδρος του Δ.Σ της δεύτερης εταιρίας φέρεται ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, αδελφός του τότε υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Σύμφωνα με τους βουλευτές, στο σχετικό ΦΕΚ μνημονεύεται και ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, γνωστός κι από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, Σταύρος Παπασταύρου.

Ζήτημα χρησιμότητας και πρόκλησης του δημόσιου αισθήματος

Η βουλευτής τότε του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κι οι έξι συνάδελφοί της επισημαίνουν πως αποτελεί πρόκληση σε μια εποχή όπου η δημόσια δαπάνη για την Υγεία συρρικνώνεται, ο ΕΟΦ να προχωρά σε μια τόσο δαπανηρή καμπάνια και μάλιστα εναντίον της πολυφαρμακίας, "σε μια περίοδο κατά την οποία διακυβεύεται καθεαυτή η πρόσβαση στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή".

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές ρωτούσαν τότε τον υπουργό τα εξής:

1. Τί προτίθεται να πράξει για τη διερεύνηση της υποθέσης του διαγωνισμού και για το αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες από τον ΕΟΦ;

2. Ποια είναι η μελέτη σκοπιμότητας του έργου και από ποιον.ούς υπηρεσιακούς παράγοντες έχει υπογραφεί;

3. Εξαντλήθηκαν οι υπηρεσιακές δυνατότητες για την υλοποίηση μιας τέτοιας καμπάνιας που αφορά "κοινωνικά μηνύματα", δεδομένου ότι στο παρελθόν έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί αντίστοιχες καμπάνιες από τους ίδιους τους εργαζομένους του ΕΟΦ με μηδαμινό κόστος.

Η... περίπου απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη

Στις παραπάνω ενστάσεις και ερωτήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των άλλων έξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απέφυγε να απαντήσει στην ουσία. Δηλαδή στο γιατί επέλεξε τότε ο ΕΟΦ να κάνει μια τόσο μεγάλη και δαπανηρή καμπάνια για την πολυφαρμακία, όταν αυτή είχε πάψει λόγω κρίσης, να αποτελεί πρόβλημα που αφορά στην πλειοψηφία του πληθυσμού.

Ο νυν υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε την αναγκαιότητα της καμπάνιας κάνοντας λόγο για "αλματώδη αύξηση" του φαινομένου της πολυφαρμακίας τα "τα τελευταία χρόνια", κάνοντας αναφορά σε στατιστικά στοιχεία του 2010, όταν η καμπάνια θα "έτρεχε" το 2013 και το 2014! Επικαλέσθηκε ακόμα σχετικές εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΟΟΣΑ.

Κατά τα άλλα ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως το έργο κόστισε τελικά λιγότερο από τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό του ΕΟΦ που ήταν 500.000 ευρώ και πως δόθηκε στις εν λόγω εταιρίες με απόλυτη διαφάνεια που καθιστά αβάσιμουε τυχόν υπαινισμούς για διαβλητές διαδικασίες. Αλλά ακόμα κι αν έπρεπε να γίνει τέτοια καμπάνια, όπως έλεγε ο τότε υπουργός Υγείας, γιατί αυτή δεν ανατέθηκε στο προσωπικό του ΕΟΦ που έχει ανταποκριθεί σε ανάλογες εκστρατείες στο παρελθόν, όπως σημειώνεται στην ερώτηση;


Πηγή:www.koutipandoras.gr

Σχόλια