Δυσκολία στο να φάτε ή να καταπιείτε; Τι προκαλεί δυσκαταποσία, δυσφαγία, πώς αντιμετωπίζεται και πώς προλαμβάνεται;

10-12-2015















του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., medlabnews.gr

Η δυσκολία στην κατάποση ονομάζεται δυσφαγία Μπορεί να επηρεάσει τη λήψη στερεάς, υγρής τροφής η ακόμη και τη λήψη φαρμάκων. Τέλος μπορεί να οδηγήσει σε κακή σίτιση Η δυσφαγία είναι σοβαρό σύμπτωμα και θα πρέπει, εκτός και αν είναι μικρής διάρκειας, να διερευνάται επειγόντως, ώστε να αποκλεισθεί κακοήθεια. Αποτελεί μία αρκετά σοβαρή κατάσταση, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα μπορεί να οδηγήσει από υποθρεψία, λόγω μειωμένης πρόσληψης τροφής μέχρι και στον θάνατο λόγω απόφραξης των αεραγωγών. Αν δεν μπορεί να θεραπευτεί το πρόβλημα που οδηγεί στην δυσφαγία, ο τρόπος αντιμετώπισής της είναι μέσω της παρασκευής ειδικά σχεδιασμένων τροφίμων, ούτως ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος αναρρόφησης για το άτομο, αλλά παράλληλα να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με εύγεστα και ευχάριστα φαγητά.

Η δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να μετακινηθούν τα τρόφιμα ή τα υγρά από το στόμα στο στομάχι. Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί επίσης να συνδέεται με πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να μην είναι δυνατό καθόλου η κατάποση. Η περιστασιακή δυσκολία στην κατάποση συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία, και μπορεί να συμβεί μόνο όταν τρώτε πολύ γρήγορα ή δεν μασάτε αρκετά καλά την τροφή σας. Μια επίμονη δυσκολία στην κατάποση μπορεί να σημαίνει μια σοβαρή κατάσταση και να απαιτεί ιατρική θεραπεία.

Η δυσκολία στην κατάποση και η δυσφαγία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι αιτίες των δυσκολιών στην κατάποση και της δυσφαγίας ποικίλλουν, και 'ετσι η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία.

Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε:

• υποσιτισμός και αφυδάτωση. Η δυσφαγία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για εσάς ώστε να λάβετε επαρκή τροφή και υγρά και να έχετε μια επαρκή θρέψη.Τα άτομα με δυσκολία στην κατάποση κινδυνεύουν από υποσιτισμό και την αφυδάτωση.

• Αναπνευστικά προβλήματα. Αν τροφή ή τα υγρά εισέρθουν στους αεραγωγούς σας (εισρόφηση) και προσπαθείσετε να καταπιείτε, δημιουργούνται αναπνευστικά προβλήματα ή λοιμώξεις , όπως συχνές εξάρσεις πνευμονίας ή άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. ......................


Πηγή:medlabnews.gr

Σχόλια