Δήμος Θηβαίων: Οδηγίες για την εποχική γρίoπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό

8-12-2015


















Θήβα 8/12/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήμος Θηβαίων: Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό


Ο Δήμος Θηβαίων, μετά από έγγραφο του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ: 7Θ7Θ465ΦΥΟ-Α9Π), ενημερώνει τους δημότες του σχετικά με την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό :

• Ο κυριότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης από την εποχική γρίπη είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80 % περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

• Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

• Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων.

• Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι σημαντικός για τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες είναι:

 Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

 Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνιο νόσημα όπως: Άσθμα- καρδιακή νόσος- μεταμόσχευση οργάνων -δρεπανοκυτταρική νόσος- σακχαρώδη διαβήτη- χρόνια νεφροπάθεια.

 Έγκυες γυναίκες.  Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα τα οποία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

 Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

• Επίσης μέτρα ατομικής υγιεινής , μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης και κυρίως τα ακόλουθα:

 Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών

 Χρήση αντισηπτικού

 Κάλυψη μύτης και στόματος με χαρτομάντηλο

 Συχνός αερισμός κλειστών χώρων και αποφυγή συγχρωτισμού.

 Οικειοθελής απομόνωση από το σχολείο ή την εργασία για τα άτομα με συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

 Έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων

Στους δικαιούχους συνταγογράφησης εμβολίων συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα καθώς και οι δικαιούχοι βιβλιαρίων ανασφαλίστων.



Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια