Απόβαση με 11μελή ομάδα και "γκάζια" για το ασφαλιστικό

7-1-2016


















 Για μετωπική σύγκρουση με την Αθήνα αδιαφορώντας όπως φαίνεται πλήρως για τον φόβο πολιτικής αστάθειας, τον οποίον όμως επισημαίνουν στο παρασκήνιο σε ιδιωτικές συζητήσεις, ετοιμάζονται τα στελέχη του Ταμείου εντεκαμελής αποστολή του οποίου με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται να προσγειωθεί στις 18 Ιανουαρίου επί ελληνικού εδάφους.

Μέχρι στιγμής αυτό που αποτυπώνεται ως ρεπορτάζ είναι ότι το κλιμάκιο του Ταμείου δεν είναι ικανοποιημένο από τις αλλαγές που προωθούνται για το ασφαλιστικό και φέρεται να ετοιμάζεται να απαιτήσει βαθύτερο μαχαίρι ακόμα και στην κατώτατη σύνταξη. Οι πληροφορίες που έρχονται από την έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον λένε ότι ότι η κα Βελκουλέσκου έχει στην τσάντα της την πολιτική εξουσιοδότηση από την Κριστίν Λαγκάρντ και ετοιμάζεται για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την Αθήνα υπό το τελεσίγραφο "ή κάνετε αυτά που ζητάμε, ή τελειώσαμε".

Στην προκειμένη περίπτωση η δαμόκλειος σπάθη που κρέμεται πάνω από την ελληνική κυβέρνηση είναι εκ μέρους των Ευρωπαίων που εκπέμπουν το μήνυμα πως "αν τα σπάσετε με το ΔΝΤ, ξεχάστε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και άρα και την ελάφρυνση χρέους".

Το κλίμα που επικρατεί στους κύκλους του οργανισμού για την ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά καλό είναι, ιδιαίτερα μετά τις επιθετική τοποθέτηση εναντίον του ΔΝΤ που έχει υιοθετηθεί τελευταία από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Η "μαζική απόβαση" των 11 αξιωματούχων του ΔΝΤ κάθε άλλο παρά θετικό σημάδι προμηνύει για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα είναι επίπονες και με αβέβαιη κατάληξη, και όπως όλα δείχνουν το χρονικό ορόσημο του τέλους Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πιθανό να χαθεί με μία νέα μίνι (;) κρίση στις σχέσεις Αθήνας- ΔΝΤ- Ευρώπης να ελλοχεύει το επόμενο διάστημα.


Πηγή:www.thetoc.gr

Σχόλια