Ζωη Κωνσταντοπούλου:Χαιρετισμός – Ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Έναρξη των εργασιών του 4ου Συνεδρίου Προσομοίωσης Βουλής των Ελλήνων, (Μοντέλο Βουλής) Αίθουσα Ολομέλειας της Παλαιάς Βουλής, 1η Απριλίου 2016.

2-4-2016


Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Μου επιτρέπετε να σας απευθύνομαι και με την προηγούμενη ιδιότητά μου της βουλευτή και πρώην Προέδρου της Βουλής αλλά, και με την ιδιότητά μου της δικηγόρου και συναδέλφου κάποιων από σας. Και να σας πω ότι είναι ιδιαίτερη χαρά και πολύ μεγάλη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Είναι ιδιαίτερη χαρά που βλέπω ότι και φέτος όπως και πέρυσι είστε πολύ ενεργοί, ζωηροί και έτοιμοι για τον κοινοβουλευτικό διάλογο και είναι, επίσης, ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι φοιτητές και φοιτητές της Νομικής, νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες επιλέγουν να ασχοληθούν με την καρδιά της Κοινοβουλευτικής, Νομοθετικής Λειτουργίας, τις διαδικασίες που ακολουθούνται στη Βουλή για τη Νομοθέτηση.

Το ότι κάποιοι έχετε επιλέξει την Νομική δεν είναι άσχετο αλλά αντίθετα είναι ευθέως συνδεδεμένο με το γεγονός ότι στο δίκαιο κοιτούν και με το δίκαιο ασχολούνται οι άνθρωποι εκείνοι που εμφορούνται από την πίστη και τον ιδεαλισμό για την Δικαιοσύνη. Οι άνθρωποι που δεν συμβιβάζονται με την αδικία. Το γεγονός ότι ως φοιτητές επιλέγετε να ασχοληθείτε με την Βουλή και την Κοινοβουλευτική Λειτουργία αναδεικνύει τον ιδεαλισμό των ανθρώπων που πιστεύουν στη Δημοκρατία. Κι έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη από την υπενθύμιση ότι το πολίτευμα αυτής της χώρας είναι η Δημοκρατία. Έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη να υπενθυμισθεί, και ιδίως από νέους ανθρώπους όπως εσείς, ότι η δημοκρατία έχει κανόνες που πρέπει να τηρούνται, ότι η Δημοκρατία βασίζεται στο διάλογο που πρέπει να είναι ουσιαστικός, ότι η Δημοκρατία προϋποθέτει ανεξάρτητη κοινοβουλευτική λειτουργία και διάκριση των εξουσιών.

Μολονότι αυτά που σας λέω είναι αυτονόητα, δυστυχώς, αμφισβητούνται και παραβιάζονται, δυστυχώς, από τους ίδιους τους εκπροσώπους και της Εκτελεστικής εξουσίας και της Κοινοβουλευτικής και Νομοθετικής Λειτουργίας, πολλές φορές δε και από τους εκπροσώπους της Δικαστικής λειτουργίας. Και νομίζω ότι είναι ενδεικτικές οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών που γίνονται τόσο σε επίπεδο Βουλής όσο και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής για την Δικαιοσύνη. Συζητήσεις που όχι απλώς δεν περιποιούν τιμή αλλά αντίθετα καταρρακώνουν το κύρος, πρώτα απ’ όλα, εκείνων οι οποίοι ευτελίζουν νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική λειτουργία ανάγοντές τες σε ένα παζάρι μεταξύ κομματικών εκπροσώπων.

Θέλω να σας πω ότι ένα από τα πράγματα που καμάρωσα ιδιαίτερα στην προηγούμενη συνεδρίασή σας, πέρυσι τέτοιον καιρό ως Πρόεδρος της Βουλής ήταν το γεγονός ότι δεν μπήκατε στον πειρασμό να ενσαρκώσετε μιαν απομίμηση κακών παραδειγμάτων και του κακέκτυπου κοινοβουλευτικού διαλόγου που διεξάγεται επί μνημονιακής περιόδου στη Βουλή. Δεν μπήκατε στον πειρασμό να μιμηθείτε εκείνους που δεν ανέχονται τη συζήτηση, εκείνους που εισάγουν νομοσχέδια «τέρατα» εκατοντάδων σελίδων χωρίς χρόνο επεξεργασίας και διαβούλευσης των βουλευτών. Δεν μπήκατε στον πειρασμό καν να εφαρμόσετε κατά γράμμα έναν πολύ προβληματικό κανονισμό της Βουλής, που σε πολλές περιπτώσεις αποκλείει και υποβαθμίζει την ποιότητα του δημοκρατικού διαλόγου αλλά αντίθετα βάλατε κανόνες, φτιάξατε δικό σας κανονισμό της δικής σας Πρότυπης Βουλής και τον εφαρμόσατε. Και οι κανόνες αυτοί ήταν ιδιαιτέρως ενισχυτικοί του διαλόγου, του αντιλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η συνεδρίαση της Πρότυπης Βουλής, του «μοντέλου Βουλής» που ξεκινάει σήμερα με την τελετή έναρξης, είναι και μια ευκαιρία να υπενθυμισθεί ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες που επιμένουν και στη Δικαιοσύνη και στο Δίκαιο, νέοι άνθρωποι που δεν ανέχονται ότι μπορεί η Βουλή να νομοθετεί ως πλυντήριο σκανδάλων, ως νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών ή ως επικυρωτήριο κελευσμάτων που δεν προέρχονται από τον λαό, αλλά συγκροτούν εντολές από μη νομιμοποιημένα κέντρα, από αντιδημοκρατικά μορφώματα, όπως είναι η Τρόικα, που ήδη αναβαθμίστηκε σε Κουαρτέτο, οι δανειστές, που ενεργούν κατά παραβίαση και της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας και ισότιμης συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των κανόνων λειτουργίας καθ’ εαυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σημερινή σας συνεδρίαση διεξάγεται σε μία πολύ οδυνηρή και πολύ λυπηρή συγκυρία κατά την οποία προσγειώνονται στη Βουλή, όπως και παλιότερα, τροπολογίες άσχετες, αντισυνταγματικές και κείμενες εκτός κάθε νομοθετικού, δημοκρατικού και συνταγματικού πλαισίου. Καταργούνται με αντισυνταγματικές τροποποιήσεις και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής οι Ανεξάρτητες Αρχές, που είναι εγγυητικές θεσμικές λειτουργίες για τη Δημοκρατία. Γίνονται ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με Υπουργούς που έχουν την αντίληψη ότι μπορούν να υπαγορεύουν ακόμη και την πορεία των υποθέσεων ενώπιον της Δικαιοσύνης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Υπουργό Δικαιοσύνης, που αυτοπροσώπως κατέθεσε μήνυση κατά πρώην συναδέλφου του ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Ενέργεια πρωτοφανής, άνευ προηγουμένου κυβερνητικού, δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού αλλά και δικαστικού. Ενέργεια που αυτοτελώς κατατείνει στον επηρεασμό της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Και ο ίδιος Υπουργός σε δημόσιες εμφανίσεις του στη συνεδρίαση των Διοικητικών Δικαστών επιδίωξε να επηρεάσει την έκδοση απόφασης σχετικά με την αντισυνταγματική κατάργηση των Ανεξάρτητων Αρχών. Και, δυστυχώς, και ο διάδοχός μου, ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής, προέβη σε δηλώσεις οι οποίες ευτελίζουν κάθε έννοια Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, λέγοντας επί λέξει ότι "οι δικαστές δεν μπορούν να αποφασίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τη συγκυρία, τις παραμέτρους, τα κίνητρα" εννοώντας δηλαδή οι δικαστές δεν μπορούν να αποφασίζουν αντίθετα με την κυβερνητική βούληση. Όλα αυτά είναι οχληρά, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν το δικό σας ρόλο και τη δική σας σημαντική λειτουργία ως εγγυητών του κοινοβουλευτικού και δημοκρατικού κεκτημένου, που υπηρετεί τις επόμενες γενιές.


Διαβάστε περισσότερα εδώ:www.zoikonstantopoulou.gr/dilwseis/item/xairetismos-omilia-ths-zwhs-kwnstantopoylou-sthn-enarksh-twn-ergasiwn-tou-4ou-synedriou-prosomoiwshs-voulhs-twn-ellhnwn-montelo-voulhs  Πηγή:www.zoikonstantopoulou.gr
0