Είναι οι γαρίδες πλούσιες σε χοληστερόλη;


3-3-2017

















H κατανάλωση γαρίδων ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν είναι μόνο ασφαλής αλλά μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Παλαιότερα, οι γιατροί αποθάρρυναν την κατανάλωση γαρίδων, φοβούμενοι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Έπειτα από χρόνια έρευνας ωστόσο και την καλύτερη κατανόηση του τι προκαλεί την καρδιαγγειακή νόσο και την υψηλή χοληστερόλη, οι ερευνητές σήμερα υποστηρίζουν ότι οι γαρίδες μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική προσθήκη στην καθημερινή μας διατροφή.

Μία μερίδα γαρίδες παρέχει στον οργανισμό περίπου 189 mg χοληστερόλης, που συνηγορεί περίπου στο 60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψής μας. Παλαιότερα πίστευαν ότι οι γαρίδες αυξάνουν τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα, κάτι τέοτιο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει. Οι γαρίδες αντιθέτως φαίνεται ότι αυξάνουν την καλή χοληστερόλη, ενισχύοντας την υγεία του ατόμου.

Είναι ασφαλείς προς κατανάλωση απο ανθρώπους που έχουν ήδη υψηλά επίπεδα χοληστερίνης; είναι η επόμενη ερώτηση. Πλέον ναι, καθώς περιέχουν μία σειρά από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Παρά τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, οι γαρίδες περιέχουν ελάχιατη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και καθόλου trans λιπαρά. Οι γαρίδες είναι φτωχές σε θερμίδες, πλούσιες σε πρωτεΐνη και αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12. Επίσης παρέχουν ικανοποιητικές ποσότητες σεληνίου, ενός αντιοξειδωτικού που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, φωσφόρου, χολίνης, χαλκού και ιωδίου, αλλά και ασταξανθίνης, ενός αντιοξειδωτικού συστατικού που μειώνει τη φλεγμονή και καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης.

Tι θα πρέπει να προσέξετε

Να την μαγειρέψετε με υγιεινό τρόπο ώστε να αποκομίσετε οφέλη από την κατανάλωσή της.
Κάντε τις ψητές, βραστές ή μαγειρέψτε τις με ελάχιστο ή καθόλου λάδι, προσθέτοντας λεμόνι.
Αποφύγετε να τις καταναλώνετε τηγανητές, σωτέ ή με σάλτσα βουτύρου και αποφύγετε την προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα. Τέλος, μην τις σερβίρετε με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως τα λευκά μακαρόνια.


Πηγή:www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=44118:einai-oi-garides-ploysies-se-xolisteroli&catid=27:diatrofh&Itemid=140

Σχόλια