«Ψευδή τα στοιχεία της ΝΔ για ελλείμματα, προσλήψεις»

18-10-11















Σφοδρή απάντηση της κυβέρνησης στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης


Σφοδρή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, μέσω του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Αγ. Τόλκα, στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προσλήψεις και τα ελλείμματα.



Ο κ. Τόλκας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ψεύδεται όταν παρουσιάζει στοιχεία, τονίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα νούμερα κατά περίπτωση».



«Ψέματα με τις προσλήψεις, ψέματα με τους φορείς, ψέματα και με τα ελλείμματα!¨», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Τόλκας και συνεχίζει:


«Για άλλη μια φορά κάνει λόγο για αύξηση του ελλείμματος του Τακτικού Προϋπολογισμού παραβλέποντας το γεγονός ότι το έλλειμμα Κρατικού Προϋπολογισμού του εννιαμήνου 2011 παρουσίασε μείωση της τάξης του 19%, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα Κρατικού Προϋπολογισμού του εννιαμήνου 2011 μειώθηκε σχεδόν κατά 60%.
Διατυμπανίζει ότι κατά την ίδια περίοδο τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2009, αποσιωπώντας την αύξηση των επιστροφών κατά μισό περίπου δισ.


Κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, μη μεταφέροντας βάρη σε επόμενα έτη και προσπαθώντας να ενισχύσει την αγορά.


Δεν κάνει λόγο για την αύξηση των εσόδων προ επιστροφών φόρων κατά 0,6% (220 εκ.) σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, παρά το δυσμενέστερο μακροοικονομικό περιβάλλον και τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της ρευστότητας».

Στη συνέχεια ο κ. Τόλκας παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τις δαπάνες με βάση -όπως σημειώνει- τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών:


«Τα 3,2 δισ. αυτών οφείλονται σε αύξηση των τόκων χάρη στο αυξημένο χρέος (κατά 63% ή 115,5 δισ. ευρώ) που κληρονόμησε η χώρα από την διακυβέρνηση της ΝΔ.


Μέρος των δαπανών αφορά αύξηση στις επιχορηγήσεις α) σε ασφαλιστικά ταμεία που καλύπτουν τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μιας ευπαθούς ομάδας του κοινωνικού μας ιστού, των συνταξιούχων, β) στον ΟΑΕΔ για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας λόγω της αύξησης της ανεργίας και της βαθύτερης ύφεσης μέσα στο 2011.


Περίπου 434 εκ. αφορούν σε εξόφληση παλαιότερων οφειλών των νοσοκομείων.


Παρά την εγγενή αύξηση των δαπανών λόγω τόκων και μεγαλύτερης ύφεσης, το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών είναι πραγματικότητα αφού: Η μείωση στις πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (δαπάνες πλην τόκων) αγγίζει τα 3,8 δισ. ευρώ (από 41,6 δισ. ευρώ το 2009 σε 37,8 δισ. ευρώ το 2011).


Γίνεται λόγος για μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 54,7%, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ έχουν αυξηθεί κατά 34,6% σε σχέση με το εννιάμηνο του 2009 παρά το γεγονός ότι το 2009 έκλεινε το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τώρα το ΕΣΠΑ τρέχει με απορρόφηση 23% σε σχέση με 2,9% το 2009 με 1.099 νέα έργα.


Γίνεται λόγος για αύξηση του ελλείμματος Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 2% όταν το Πρωτογενές έλλειμμα Τακτικού Προϋπολογισμού μειώθηκε σχεδόν κατά 3 δις. το εννιάμηνο του 2011 σε σχέση με το εννιάμηνο του 2009».

Πηγή:newsbeast.gr

Σχόλια