Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ 3.000 «ύποπτοι» φορολογούμενοι

10-9-12













Μετέφεραν με εμβάσματα στο εξωτερικό καταθέσεις πάνω από 1 εκ. ευρώ ο καθένας
Με ελέγχους-εξπρές και διασταυρώσεις στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και με δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων των φοροφυγάδων το υπουργείο Οικονομικών εντείνει τη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής.
Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών του ΣΔΟΕ μπαίνουν κατά προτεραιότητα 3.000 φορολογούμενοι που μετέφεραν με εμβάσματα στο εξωτερικό καταθέσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας την περίοδο 2009-2012. Στο «μάτι» της εφορίας βρίσκονται ακόμη επιτηδευματίες που δεν κόβουν αποδείξεις και δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, που εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων και παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.
Για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει νέες μεθόδους και τεχνικές. Πιο συγκεκριμένα, η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίζει τα εισοδήματα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι, ελέγχοντας τραπεζικές καταθέσεις, καταγράφοντας αναλυτικά καταναλωτικές δαπάνες σε μετρητά ή σε πιστωτικές κάρτες, δάνεια και διασταυρώνοντας άλλες πηγές εισοδημάτων και αποταμιεύσεων.
Η εφορία μέσω του συστήματος TAXIS θα αναλύει τη ρευστότητα του φορολογούμενου, δηλαδή το βιοτικό του επίπεδο, τις αγορές διαφόρων προϊόντων που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα έτος, τις δαπάνες για υπηρεσίες και ό,τι άλλο μπορεί να βοηθήσει ώστε να καταγραφεί η φορολογική συμπεριφορά του πολίτη. Στη συνέχεια θα ελέγχονται όλες ανεξαιρέτως οι καταθέσεις των πολιτών και θα συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει διαχρονικά αλλά και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει κυρίως με μετρητά.
Επίσης θα λαμβάνεται υπόψη η αναλογία μεταξύ του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων και της αξίας των κτηθέντων περιουσιακών στοιχείων. Οι ελεγκτές θα ελέγχουν δηλαδή εάν η αξία των ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με το ύψος των εισοδημάτων. Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με μετρητά.

Πηγή:ethnos.gr

Σχόλια