ΕΣΕΕ: Διαμαρτύρεται για διπλή και περιττή φορολόγηση στο κρέας

13-9-12
















«Οι παράλογες επιβαρύνσεις στο εμπόριο κρέατος αυξάνουν την τιμή του τελικού προϊόντος και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» του κλάδου...
σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη, και τους αναπληρωτές υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλο, και Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, αναφερόμενη στο ειδικό τέλος 0,2% το οποίο επιβαρύνει κάθε κιλό κρέατος και εισπράττεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ).

«Το ειδικό τέλος», όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, «βρέθηκε από την αρχή στο στόχαστρο διαμαρτυριών από τους εμπόρους κρέατος, καθώς -και είναι εντυπωσιακό- για τους ελέγχους επί του προϊόντος που αγοράζουν και διακινούν, κατέβαλαν ήδη άλλο προϋφιστάμενο τέλος, με αποτέλεσμα να πληρώνουν δύο τέλη για τον ίδιο λόγο. Οι παραλογισμοί του σχετικού πλαισίου συνεχίζονται, αφού το δεύτερο τέλος του 0,2% επαυξάνεται με νέο τέλος σε ποσοστό 3,6% επ' αυτού, υπέρ του ΟΓΑ».

Αυτή η διπλή και περιττή φορολόγηση εκτιμάται ότι έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους εμπόρους κρέατος, καθώς οι επιβαρύνσεις αυξάνουν την τιμή του τελικού προϊόντος, μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους, ενώ είναι επιζήμιες και για την εθνική οικονομία, «αφού σε καιρούς χαλεπούς, ύφεσης και οικονομικής δυσχέρειας, αυξάνουν τον πληθωρισμό και συμβάλλουν στη μεταβολή του χαρακτήρα του κρέατος από είδος πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας για τον χειμαζόμενο Έλληνα πολίτη, γυρίζοντάς τον στη δεκαετία του ‘50».


Το συγκεκριμένο τέλος του 0,2%, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, έχει στην ουσία τεθεί εκτός νομιμότητας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι που ασκεί ο ΕΛΟΓΑΚ δεν υπηρετούν το σκοπό που υποστηρίζει η σχετική κοινοτική νομοθεσία και συνιστούν στην ουσία μη δασμολογικό μέτρο διάκρισης κατά των προερχόμενων από την ΕΕ κρεάτων, εμποδίζοντας έτσι την ελεύθερη διακίνησή τους και αναιρώντας τους όρους που θέτει η κοινή αγορά.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά, όπως γράφει το ΑΠΕ, ότι ο άρτιος και αξιόπιστος έλεγχος του κρέατος μπορεί να επιτευχθεί με άλλα μέσα, λιγότερο γραφειοκρατικά και περισσότερο αποτελεσματικά, χωρίς οικονομικές επιπτώσεις στη σχετική αγορά. Οι γνώσεις των εμπόρων από την «πιάτσα» μπορούν να αποτελέσουν χρησιμότατο εργαλείο για τον εξορθολογισμό των ελέγχων στο κρέας, υπογραμμίζει η συνομοσπονδία.

Για το λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ ζητάει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία θα συμμετέχουν και οι έμποροι κρέατος, προκειμένου να εξευρεθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις.

Πηγή:http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια