Το Ιράν μεταφέρει οπλα στη Συρία μέσω Ιράκ!

20-9-12


















Το Ιράν χρησιμοποιεί αεροπλάνα για να μεταφέρει στρατιωτικό προσωπικό και μεγάλες ποσότητες όπλων μέσω του ιρακινού εναερίου χώρου στη Συρία, υποστηρίζοντας το έργο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στην καταστολή της συριακής εξέγερσης, σύμφωνα με έκθεση δυτικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι το Ιράκ ερωτήθηκε σχετικά με τις πτήσεις μέσω του ιρακινού εναερίου χώρου ιρανικών αεροσκαφών για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν όπλα στο καθεστώς Ασαντ. Χθες ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι απείλησε με αναθεώρηση της χορήγησης της αμερικανικής βοήθειας προς τη Βαγδάτη, εάν οι ιρανικές αρχές δεν εμποδίσουν τις ιρανικές πτήσεις επάνω από το ιρακινό έδαφος.

Το Ιράκ αρνείται ότι επιτρέπει τη διέλευση όπλων μέσω του εναερίου χώρου του. Ωστόσο η έκθεση το περιεχόμενο της οποίας έγινε γνωστό στο πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρει ότι ιρανικά όπλα μεταφέρονται μέσω του Ιράκ στη Συρία σε μεγάλες ποσότητες. Σύμφωνα με την έκθεση, η επιχείρηση οργανώνεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Αποτελεί μέρος ενός αναθεωρημένου σχεδίου δράσης, για το οποίο αμερικανοί αξιωματούχοι μόνον πρόσφατα έκαναν λόγο δημόσια, έπειτα από προηγούμενες περί του αντιθέτου δηλώσεις, αναφέρεται στην έκθεση που έφθασε στο Ρόιτερς μέσω διπλωματικής πηγής του ΟΗΕ.

Ερχεται επίσης σε αντίθεση με τις δηλώσεις ιρακινών αξιωματούχων. "Αεροπλάνα πετούν από το Ιράν προς τη Συρία μέσω του Ιράκ σχεδόν σε καθημερινή βάση, μεταφέροντας μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και δεκάδες τόνους όπλων για τον εξοπλισμό των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και των παραστρατιωτικών ομάδων που πολεμούν κατά των δυνάμεων της εξέγερσης, αναφέρεται στην έκθεση. Παράλληλα, η Τεχεράνη στέλνει βοήθεια προς το καθεστώς της Δαμασκού και με φορτηγά που διασχίζουν το Ιράκ για να εισέλθουν στη Συρία.

Αν και οι κατηγορίες κατά του Ιράκ δεν είναι καινούργιες, η έκθεση αναφέρει ότι η έκταση των μεταφορών αυτών είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε αναγνωρισθεί δημοσίως και η επιχείρηση διεξάγεται κατά πολύ συστηματικότερο τρόπο από ό,τι εθεωρείτο και βάσει συμφωνίας ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Τεχεράνη.
Ο Αλι αλ-Μουσάουι, ο σύμβουλος Επικοινωνίας του πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι απέρριψε τα στοιχεία της έκθεσης. "Το Ιράκ απορρίπτει τους αβάσιμους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους επιτρέπει στο Ιράν να χρησιμοποιεί το εναέριο χώρο του για τη μεταφορά όπλων στη Συρία...Ο πρωθυπουργός τάσσεται πάντοτε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της συριακής σύρραξης και ...αναφέρεται στην ανάγκη απαγόρευσης κάθε ανάμειξης άλλου κράτους στη Συρία, είτε με την αποστολή όπλων είτε με την παροχή βοήθειας σε τρίτους για να το πράξουν...".


Το θέμα της μεταφοράς ιρανικών όπλων στη Συρία συζητήθηκε στην αμερικανική Γερουσία χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση με θέμα τον διορισμό του μέχρι σήμερα δεύτερου στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στο Ιράκ Ρόμπερτ Μπίκροφτ στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη. Ο Τζον Κέρι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ρώτησε τον Μπίκροφτ τι κάνει η αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ για να εμποδίσει τη Βαγδάτη να διαθέτει τον εναέριο χώρο της για τις ιρανικές πτήσεις και εκείνος απάντησε ότι ο ίδιος και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές στην ιρακινή κυβέρνηση ότι οι πτήσεις πρέπει να σταματήσουν.


Ο Τζον Κέρι πρότεινε στη συνέχεια να εξαρτηθεί η χορήγηση της βοήθειας ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Βαγδάτη από τη συνεργασία του Ιράκ στην υπόθεση της Συρίας.

Η έκθεση των δυτικών υπηρεσιών Πληροφοριών, η οποία σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες είναι αξιόπιστη και ακριβής, αναφέρει ότι το Ιράν και κάνει ειδική συμφωνία με το Ιράκ για την διάθεση του εναερίου χώρου του.
Πηγή δήλωσε ότι είναι πιθανόν να μην υπάρχει επίσημη συμφωνία ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Τεχεράνη, αλλά μάλλον κάποιου είδους άτυπο σύμφωνο κατανόησης, σύμφωνα με το οποίο η Βαγδάτη δεν θα θέτει ερωτήματα για πιθανή μεταφορά όπλων στη Συρία.

Ο διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν Αλί Τζαφάρι δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι μέλη του σώματος προσφέρουν μη στρατιωτική βοήθεια στη Συρία και στον Λίβανο και πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να δραστηριοποιηθεί στρατιωτικά στη Συρία, εάν η σύμμαχός της χώρα δεχθεί επίθεση. Ωστόσο, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της δήλωσης αυτής στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε διάψευση.
Δύο Boeing 747 αναφέρονται στην έκθεση για τη μεταφορά όπλων στη Συρία. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος της Iran Air με αριθμό ουράς EP-ICD και ένα αεροσκάφος της Mahan Air με αριθμό ουράς EP-MNE. Και τα δύο περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ιρανικών αεροσκαφών που πλήττουν οι κυρώσεις, ο οποίος συμπληρώθηκε χθες από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται αεροσκάφη της Yas Air, τα οποία επίσης μεταφέρουν όπλα προς τη Συρία. Επιτροπή του ΟΗΕ που επιτηρεί την εφαρμογή των κυρώσεων κατά του Ιράν έχει επανειλημμένα αναφερθεί τόσο στην Yas Air όσο και στην Iran Air ως ενεχόμενες στη μεταφορά όπλων στη Συρία.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται ότι η δημοσίευση της μαύρης λίστας θα διευκολύνει τον εντοπισμό των υποκειμένων στην απαγόρευση ... και θα καταστήσει δυσκολότερο για το Ιράν να χρησιμοποιήσει παραπειστικές τακτικές για να αποφύγει το καθεστώς των κυρώσεων. Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν αναφέρεται στο Ιράκ.
Νωρίτερα φέτος η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πρότεινε να περιληφθεί η Yas Air στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ με τις εταιρείες που βοηθούν το Ιράν να παρακάμψει το καθεστώς των κυρώσεων του ΟΗΕ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείς δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η μεταφορά όπλων από το Ιράν προς τη Συρία μέσω της Τουρκίας έχει σταματήσει. "Από τότε που η Αγκυρα υιοθέτησε αυστηρή στάση απέναντι στη Συρία και ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει όλα τα φορτία όπλων προς το καθεστώς Ασαντ, η Τεχεράνη διέκοψε τελείως τη χρήση αυτής της οδού", αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγή:http://www.onalert.gr/

Σχόλια