9 συνθήκες της ζωής που μας... παχαίνουν

6-10-12















Για να διατηρήσετε ένα κορμί λαμπάδα πρέπει κανονικά να ασκείστε, να τρέφεστε σωστά και να δείξετε αντοχή, πέρα από τα όρια σας, στους εκάστοτε πειρασμούς. Πόσο εύκολο είναι να υπερνικήστε τα εμπόδια που βάζει η ίδια η ζωή;

Σε φυσιολογικές συνθήκες, και κυρίως σε θεωρητικό επίπεδο, είναι εύκολο να πει κάποιος «όχι» σε κακές διατροφικές επιλογές. Υπάρχουν όμως κάποιες στιγμές στη ζωή που τα εμπόδια είναι σχεδόν απροσπέλαστα. Ας δούμε ποια είναι αυτά και πως μπορούμε να τα υπερνικήσουμε.

Φοιτητική ζωή

Μακριά από το σπίτι και την οικογενειακή θαλπωρή για πρώτη φορά, σίγουρα το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται κάποιος είναι πόσες θερμίδες έχει η μερίδα που θα φάει ή καλύτερα ακόμα κι αν και πότε θα φάει. Ξενύχτια, για διάβασμα και όχι μόνο, άστατη ζωή και το νεαρό της ηλικίας συμφωνούν απόλυτα σε μία εκστρατεία εναντίον της …σιλουέτας.



Με διατροφικό οδηγό όμως την …πίτσα και τα σουβλάκια δεν είναι και δύσκολο αυτό. Μακριά από το «μαμαδίστικο» υγιεινό γεύμα είναι πολύ εύκολο να ξεφύγετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρήσετε όσο μπορείτε μία σταθερή διατροφική αγωγή σε ωράριο και ποσότητα. Καλό θα ήταν αν θέλετε να κρατάτε και σημειώσεις, ένα είδος ημερολογίου, για να δείτε πόσο… άστατοι είστε και να το διορθώσετε. Επιλέξτε επίσης αρκετά φρούτα και μικρά σνακ για να μπορέσετε να αντισταθείτε ευκολότερα στις κραιπάλες. Και αν η μαμά (ή κάποιος άλλος συγγενής) μένει κοντά μην αρνηθείτε μια πρόσκληση σε γεύμα.

Καλωσήλθατε στα…30

Μέχρι και την ηλικία των 20 plus οι μυς και ο ρυθμός μεταβολισμού του ανθρώπου βρίσκονται στα καλύτερά τους. Η μυϊκή μάζα «καίει» το λίπος ακόμα και όταν κάθεστε. Η αδικία της φύσης όμως έχει άλλα σχέδια μόλις μπείτε στα πρώτα…άντα. Καταρχήν, δεχτείτε τις αλλαγές. Η συνειδητοποίηση ότι πλέον δεν μπορείτε να χάνετε κιλά τόσο εύκολα θα σας βοηθήσει να ανασυγκροτηθείτε και να αλλάξτε τις διατροφικές συνήθειες. Λιγότερα λίπη και περισσότερα φρούτα και λαχανικά θα σας δώσουν την ενέργεια για να...ξανανιώσετε.

Αγχωτικό lifestyle


Το άγχος και το στρες αυξάνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που κάνει τον οργανισμό να έχει ένα διαρκές αίσθημα πείνας. Επιπλέον, όταν σας γίνει συνήθεια να τρώτε όταν είστε αγχωμένοι ή κουρασμένοι, και γενικότερα όταν η σκέψη σας είναι αλλού ενώ τρώτε, δεν αντιλαμβάνεστε την ποσότητα που καταναλώνετε ούτε τη γεύση, με αποτέλεσμα να χάνετε εύκολα τον έλεγχο κάνοντας στην ουσία μηχανικές κινήσεις.

Επιλέξτε να αντικαταστήσετε την «αγχωτική τροφή» με κάποια άλλη δραστηριότητα και κυρίως προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να ελέγξετε τις…. σπασμωδικές και αντιδραστικές αυτές κινήσεις. Εξάλλου αυτό που μένει στο τέλος είναι εκτός από το άγχος και οι θερμίδες.


Έρωτας είναι θαρρώ

Νέοι έρωτες, νέοι άνθρωποι, νέες σχέσεις και ….λίγα παραπάνω κιλά. Στη νέα αυτή αρχή, οι έξοδοι προέχουν όπως και τα γεύματα σε εστιατόρια ή και στο σπίτι του συντρόφου σας. Ωραία η ατμόσφαιρα αλλά δώστε λίγη προσοχή στο πόσο τρώτε.

Επιπλέον, υπάρχει η τάση αρκετοί να «αφήνονται» όταν κάνουν μία νέα σχέση, αφού θεωρούν ότι έχουν βρει τον έρωτα της ζωής τους. Σκεφθείτε όμως ότι το έτερον ήμισυ ερωτεύτηκε εσάς …και μόνο εσάς. Άρα το να γίνετε άλλος….ένας άνθρωπος δεν θα είναι και το καλύτερο, ούτε για σας ούτε για εκείνον ή εκείνη.

Σήμερα γάμος γίνεται

Γνωστό και χιλιοειπωμένο το σενάριο ότι όποιος παντρεύεται παχαίνει. Και είναι λογικό, αφού κάποιος μαγειρεύει για δύο. Με απλά λόγια όταν κάποιος παντρευτεί δεν σκέφτεται μόνο για τον εαυτό του αλλά και τι θα φάει ο σύντροφός του/της όταν γυρίσει από τη δουλειά. Εκεί λοιπόν, που ένας εργένης το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι το μαγείρεμα, στο γάμο η κατάσταση αλλάζει.

Και εδώ θέλει προσοχή και από τους δύο. Αν υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής και δεν παρεκκλίνετε συχνά, μπορείτε να διατηρήσετε το καλλίγραμμο σώμα σας …και οι δύο.

Μόλις χώρισα

Σε περίπτωση χωρισμού δε, το φαγητό, και κυρίως οι σοκολάτες είναι το …φάρμακο. Η καταθλιπτική φάση ευνοεί τα παχυντικά και ανθυγιεινά φαγητά, που προσφέρουν απλόχερα πρόσκαιρη ευχαρίστηση και αρκετές θερμίδες. Αλλά, εντάξει, για τις πρώτες μέρες αυτό δικαιολογείται.

Αλλά σηκωθείτε από τον καναπέ, κάντε μία βόλτα με τους φίλους σας και αντί για σοκολάτες και παγωτά επιλέξτε ένα γιαούρτι με γεύση, για παράδειγμα. Επιτέλους σκεφτείτε ότι όσο κάθεστε στο σπίτι, κατηγορώντας τη μοίρα σας, ένας έρωτας ίσως ψάχνει να σας βρει εκεί έξω.

Η πολλή δουλειά τρώει τον… εργάτη

Ή μήπως η πολλή δουλειά κάνει τον εργάτη …να τρώει; Η αλήθεια είναι ότι η καθιστική ζωή δεν ευνοεί ένα καλλίγραμμο σώμα. Οι πολλές ώρες, μπροστά σε έναν υπολογιστή, συνήθως, καθισμένοι σε ένα γραφείο είναι «παράδεισος» για τα παραπανίσια κιλά.

Το πρόβλημα βέβαια επιδεινώνεται όταν, γυρίζοντας σπίτι από μία κουραστική μέρα, μόνο όρεξη για γυμναστική δεν έχετε. Έτσι λοιπόν συνεχίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος. Αλλά τα κιλά και το βάρος είναι θέμα ...εγκεφάλου πάνω από όλα. Πάρτε τη μεγάλη απόφαση και ξεκινήστε να κινείστε μετά τη δουλειά, αναπληρώνοντας τον χαμένο χρόνο. Μετακινηθείτε με το ποδήλατό σας ή με τα πόδια, αν η απόσταση το επιτρέπει, και θα δείτε ότι σιγά σιγά θα αποκτάτε ενέργεια και θα αποβάλλετε τις κακές….παχυντικές σκέψεις.

Μπρρρρρ, χειμωνιάζει

Μπορεί ο καιρός να μην έχει δείξει ακόμα τις «χειμωνιάτικες προθέσεις του» αλλά αργά η γρήγορα και οι βροχές θα έρθουν και το κρύο θα μας…επισκεφθεί. Αυτό μπορεί να είναι καλό για ένα «τσιτωμένο» δέρμα αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι όταν κρυώνετε, καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια, η οποία αναπληρώνεται πιο γρήγορα και άμεσα με την κατανάλωση φαγητού, τότε το συμπέρασμα είναι ότι ο χειμώνας…παχαίνει.

Επιπλέον, μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορείτε για πάντα να κρυφτείτε κάτω από τα φαρδιά χειμωνιάτικα ρούχα γιατί, ευτυχώς εδώ, ο χειμώνας δεν κρατάει πολύ. Προσοχή λοιπόν στο «ύπουλο» κρύο και αν θέλετε να ζεσταθείτε καλύτερα να πιείτε ένα ζεστό τσάι.

Ελληνικές οικογενειακές γιορτές

Μαζευτήκατε όλοι φίλοι και συγγενείς να γιορτάσετε Χριστούγεννα, Πάσχα, ονομαστικές εορτές και γενικότερα, με κάθε ευκαιρία, να κάνετε ένα τραπέζι σωστό «διατροφικό ηφαίστειο». Τα κρέατα, οι πίτες, τα ψωμιά, τα γλυκά- άντε και έτσι για ντεκόρ μία σαλάτα- είναι «Σειρήνες» και εσείς πρέπει να αντισταθείτε.

Φυσικά και δεν θα πείτε όχι σε ένα τέτοιο κάλεσμα αλλά προσπαθήστε να καθίσετε δίπλα στη… σαλάτα γιατί όπως είναι γνωστό τις ελληνικές οικογενειακές στιγμές γύρω από το τραπέζι …θα τις κουβαλάτε για πάντα.

Πηγή:clickatlife.gr


Σχόλια