ΛΙΒΑΔΕΙΑ:Ιστορικές και λογοτεχνικές εκδόσεις στην ψηφιακή συλλογή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς.

31-10-12












Πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορικές και λογοτεχνικές εκδόσεις διατίθενται στην ψηφιακή συλλογή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας, η οποία είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας ΑΒΕΚΤ e-opac που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Στη διεύθυνση http://eopac-liblivadia.abekt.gr διατίθενται, με ανοικτή πρόσβαση, περισσότερες από 51.790 σελίδες και 238 ψηφιακά τεκμήρια για φυλλομέτρηση και ανάγνωση.



Οι επισκέπτες της ψηφιακής βιβλιοθήκης μπορούν να πλοηγηθούν σε έργα ευρείας θεματολογίας από την ελληνική ιστορία και λογοτεχνία, έργα από σημαντικούς Βοιωτούς συγγραφείς, αλλά και λογοτεχνικά έργα με ιδιαίτερα τοπικό χαρακτήρα (όπως "Η χώρα της Λειβαδιάς", "Παλιές Αρχόντισσες" και "Ρουμελιώτες στην επανάσταση: Ο Σαλώνων Ησαϊας - Γιαννάκης Λογοθέτης - Βασίλης Μπούσγος" του Τάκη Λάππα, "Η Αρχαία Λειβαδιά : Πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή των Βοιωτών" της Αιμιλίας Λ Γιαννακούρου-Χατζημανόλη, "Ταξίδι στη νοσταλγία της ομορφιάς" του Γεώργιου Π.Κωσταγιάννη, "Η Θήβα στο μεσοπόλεμο" του Γιάννη Λ. Λάμπρου, κ.ά.).
Τα θέματα με τις περισσότερες εγγραφές στην ψηφιακή συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λεβαδείας είναι: Βοιωτοί συγγραφείς (85), Επανάσταση του 1821 (43), Βοιωτία (37), Ιστορία (31), Ελληνική Λογοτεχνία (30).
Εκτός από ποικιλία βιβλίων, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει και ιστορικά μελετήματα, εβδομαδιαίες τοπικές εφημερίδες, εικονογραφημένες επιθεωρήσεις με ιστορικό ενδιαφέρον. Τα 238 ψηφιακά τεκμήρια είναι μοναδικά έργα που εκδόθηκαν από το 1919 έως το 2006. Εξειδικευμένα εργαλεία πλοήγησης ανά θέμα, ανά συγγραφέα ή ανά έτος έκδοσης καθώς και εργαλεία σύνθετης αναζήτησης, μετατρέπουν την περιήγηση στη συλλογή σε μία ευχάριστη εμπειρία.
Η ψηφιακή συλλογή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας διατίθεται με τη διαδικτυακή υπηρεσία του ΕΚΤ "ABEKT e-opac" (www.abekt.gr/eopac), η οποία συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού καταλόγου OPAC (Online Public Access Catalogue) βιβλιοθήκης και μιας εφαρμογής για τη διαχείριση και τη διάθεση πλήρους ψηφιακού περιεχομένου. Η διαδικτυακή εφαρμογή "ΑΒΕΚΤ e-opac" αναπτύσσεται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο της νέας έκδοσης του συστήματος αυτοματισμού βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ, κατ' αντιστοιχία με το μοντέλο παροχής εφαρμογών ως ολοκληρωμένης υπηρεσίας SaaS (Software as a Service).


Περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία, βιντεο-παρουσιάσεις με οδηγίες χρήσης και πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης ψηφιακών συλλογών βιβλιοθηκών στη διαδικτυακή υπηρεσία ΑΒΕΚΤ e-opac, μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο www.abekt.gr/eopac. Από τον ίδιο δικτυακό τόπο, διατίθεται και η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όσους επιθυμούν να διαθέσουν ψηφιακό υλικό μέσω της υπηρεσίας.
www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Πηγή: http://aliartos-city.blogspot.gr

Σχόλια