Η ενοποίηση των ταμείων φέρνει νέο «ψαλίδι»

29- 1- 2013













 Βαρύς αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς εκ νέου σε κύριες, επικουρικές συντάξεις αλλά και εφάπαξ με τις αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο... πλαίσιο ενοποίησης των ταμείων. Χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν να περιορίζεται δραστικά το εισόδημα τους, παρά το γεγονός ότι οι κυρίες συντάξεις έχουν μειωθεί ήδη 5 φορές και οι επικουρικές 4, καθώς οι αποδοχές τους θα συνδεθούν με την καταβολή εισφορών κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Σήμερα στις 10 το πρωί υπό τον υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση συνεδριάζει για πρώτη φορά η ειδική επιτροπή του υπουργείου Εργασίας για τις νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έως το τέλος του έτους. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενοποίηση κλάδων κύριας ασφάλισης για τη δημιουργία ασφαλιστικού συστήματος με ενιαίους όρους και προϋποθέσεις για όλους. Οι ενοποιήσεις κύριων και επικουρικών ταμείων αναμένεται να φέρουν νέες περικοπές σε κύριες και συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα προωθείται ο εξορθολογισμός των ποσών των εφάπαξ που καταβάλλουν τα ταμεία σύμφωνα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις νέες παρεμβάσεις θα μειωθούν έως 10% οι νέες συντάξεις σε ΔΕΚΟ-τράπεζες και έως 30% οι συντάξεις στα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΤΕΒΕ), γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών. Παρόλο που οι ασφαλιστικοί νόμοι προβλέπουν την ενοποίηση των ταμείων από το 2014 για τις επικουρικές και το 2015 για τις κύριες, οι παρεμβάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή το δεύτερο εξάμηνο φέτος, καθώς τα οικονομικά των ταμείων έχουν ήδη καταρρεύσει. Επί τάπητος θα τεθούν οι εξής αλλαγές: -Κατάργηση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ταμείων. Τα συγχωνευμένα ταμεία στο ΙΚΑ και στους υπόλοιπους τρεις ασφαλιστικούς φορείς (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) θα σταματήσουν να λειτουργούν ως αυτόνομοι λογαριασμοί με ξεχωριστό προσωπικό, διευθύνσεις, κ.λπ. -Ενιαίος υπολογισμός συντάξεων.

 Στα συγχωνευμένα ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρχει νέος υπολογισμός συντάξεων. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τους νέους συνταξιούχους που θα βγουν στη σύνταξη από το 2014, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 10% τουλάχιστον στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, κατά 30% στο ΤΕΒΕ, το οποίο αποκλίνει κατά πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο ταμεία στον ΟΑΕΕ, το ΤΣΑ και το ΤΑΕ. Επίσης μειώσεις μεταξύ 15% και 20% θα υπάρξουν στο ταμείο των επιστημόνων (ΕΤΑΑ) καθώς και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. -Ενιαίες εισφορές. Θα υπάρξουν ενιαίες εισφορές, άρα και παροχές. Το αρχικό σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και έχει περιληφθεί στο 2ο Μνημόνιο προέβλεπε μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών για το ΙΚΑ σε ποσοστό 5%. Παράλληλα το κράτος από το 2015 θα εγγυάται μόνο την εθνική κατώτατη σύνταξη των 350 ευρώ και πάνω σ’ αυτή θα διαμορφώνεται το ποσό της τελικής σύνταξης που λαμβάνει ο ασφαλισμένος ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει. Εν τω μεταξύ, στην τελική φάση εισέρχονται οι διεργασίες για την πλήρη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, που αποτελεί και υποχρέωση της χώρας μας προς τους δανειστές. Η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, δεν θα είναι μόνο διοικητική, αλλά θα σηματοδοτήσει περικοπές συντάξεων έως και 50%, ώστε να μην ξεπερνούν τα 250 με 300 ευρώ. Την ίδια όμως στιγμή αλλάζει ριζικά ο χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης, αφού στο ΕΤΕΑ θα υπάρχουν ατομικοί λογαριασμοί και το πόσο της σύνταξης θα είναι ανάλογο με το πόσο των καταβληθεισών εισφορών. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, φέρεται διατεθειμένος να επισπεύσει την διαδικασία, η οποία -σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό- επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Βρούτσης σε απόφαση του, επί του παρόντος “οι υπηρεσίες των εντασσόμενων Ταμείων, τομέων και κλάδων στο νέο φορέα, εξακολουθούν να λειτουργούν με την υφιστάμενη οργανωτική τους δομή και προσωπικό ασκώντας τις σχετικές με την ασφάλιση και παροχή επικουρικής σύνταξης αρμοδιότητες”. Στο νέο φορέα έχουν ήδη ενταχθεί το επικουρικό του ΙΚΑ και άλλα τρία ταμεία (ΤΑΥΤΕΚΩ, που αφορά υπηρεσίες κοινής ωφέλειας - πρώην ΔΕΚΟ, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), οι τομείς του ΤΑΔΚΥ και ΤΕΑΠΟΚΑ, αλλά και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων), με αποτέλεσμα πλέον το ταμείο να καλύπτει 4 εκατομμύρια 500 χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Στον... προθάλαμο του ενιαίου φορέα, βρίσκονται άλλα επτά ταμεία, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλλει αίτηση εξαιρέσεως.


Πρόκειται για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης: - Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ). - Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ). - Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ). - Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ). - Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ). - Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ). - Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ETAT). Το κράτος δεν θα καλύπτει πλέον ενδεχόμενα ελλείμματα του ταμείου, όπως γινόταν έως σήμερα, αλλά θα προχωρά αυτόματα στη μείωση συντάξεων.Παρεμβάσεις θα μπορούν να γίνουν ακόμη και ανά τρίμηνο, ενώ οι ασφαλισμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα διατηρούν ατομικούς λογαριασμούς και θα λαμβάνουν συντάξεις αντίστοιχες με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Πηγή: left.gr

Σχόλια